Babbal töltött krumplicsónak

Gasztro

Babbal töltött krumplicsónak

Ha vendégek jönnek hozzánk, elkészíthetjük ezt az egyszerű, mégis rendkívül mutatós ételt. 

Hozzávalók (4 főre):

  • 8 közepes krumpli
  • 24 dkg bab
  • 1 fej lilahagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2-3 ek tejföl
  • 7,5 dkg trappista sajt
  • 15 dkg füstölt sajt
  • 1 közepes kápiapaprika
  • bors
  • kakukkfű
  • chili vagy bármi, ami csíp: ízlés szerint

Elkészítés: 

A krumplikat megtisztítjuk, és hideg sós vízben, héjában megfőzzük. A hagymát apró kockákra vágjuk, a paprikát is hasonló méretű kockákra vagdaljuk. A babot sós vízben megfőzzük.

Egy serpenyőben megpirítjuk a hagymát, hozzányomjuk a fokhagymát, beletesszük a paprikakockákat valamint a babot. Fűszerezzük, és együtt tovább pirítjuk. Ha a keverék szépen átpirult, félretesszük. A sajtokat külön-külön lereszeljük.

Ha a krumplik megfőttek, leöntjük róla a vizet és hagyjuk kicsit kihűlni. Kivajazunk egy nagyobb tepsit, és elkészítjük a krumplicsónakokat. A krumplikat hosszában félbevágjuk. A belsejüket egy kiskanállal kikaparjuk úgy, hogy kb. fél centi vastag maradjon a széle. A krumplitörmeléket egy olyan tálba tesszük, amiben majd össze tudjuk keverni a tölteléket.

A krumpliforgácsokhoz hozzáadjuk a babos részt, a reszelt trappistát és a tejfölt. Alaposan összekeverjük. A tölteléket szétosztjuk a fél krumplikban és megszórjuk a reszelt füstölt sajttal.
A tepsit előmelegített, 200 fokos sütőbe toljuk és kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük a tetejét.

 

 
 
 

 

Ajánljuk még:

Libavacsora és Szent Márton – tudod, hol a kapcsolat?

Ha a tél szülinapi bulit tartana, bizonyosan Márton napján tenné, libalakomával, amihez Márton poharával koccintana, hiszen a kalendárium szerint november 11-én véget ér az őszi évnegyed, és kezdetét veszi a tél. Meg aztán az is igaz, hogy „aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik”.