Az igazi Nádasdy gombóc

Gasztro

Az igazi Nádasdy gombóc

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 1 liter tej
  • 10 dkg vaj
  • 25 dkg búzadara
  • 5 dkg cukor
  • 6 db tojás
  • 4 db zsemle
  • csipetnyi só
  • 2 ek vaníliás cukor
  • fél citrom héja

A tálaláshoz:

  • 1 üveg szilvalekvár
  • fahéj

Elkészítés

A tejet elkezdjük melegíteni, közben hozzáadjuk a vajat, a sót, a cukrot és a vaníliás cukrot. Ha a tej már langyos, mehet bele a búzadara is, és folyamatos kevergetés mellett főzünk belőle egy jó kemény tejbegrízt. Miután kihűlt, hozzákeverjük a hat tojássárgáját és a reszelt citromhéjat, majd a meghámozott, apró kockára vágott zsemléket. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, és óvatosan azt is a keverékhez forgatjuk. Közben vizet forralunk, melybe szórunk egy-két evőkanál cukrot. Az így elkészült masszából vizes kézzel közepes méretű gombócokat formázunk, és óvatosan beletesszük őket a forrásban lévő vízbe. Ezt a mennyiséget két részletben fogjuk tudni kifőzni.

A szilvalekvárt közben egy picit felmelegítjük, ízesítjük egy kevés fahéjjal. Tehetünk hozzá egy kis szilvapálinkát is, ha nem gyerekeknek készítjük a gombócokat.

Ha a gombócok feljöttek a víz tetejére, hagyjuk még őket 3-4 percig főni, majd óvatosan szedjük ki, és tálaljuk fahéjas szilvalekvárral vagy meleg, cukros-vajas tejföllel.

Ajánljuk még:

Non plus ultra

Mit jelent ez a latin kifejezés? Olyasmit, hogy „nincs több nála”, vagy „több nincs azon túl”. Arra használjuk, ami utolérhetetlen, felülmúlhatatlan, aminél nem kell jobb. Hogy miért pont ez a sütemény kapta a „világ legfinomabb” süteménye nevet, azt már a múlt ködébe veszett. Talán mindenkinek más és más a legeslegjobb, de az vitathatatlan, hogy a Non plus ultra névvel jelzett aprósütemény mindenkit elbűvöl. És még az elkészítése sem igényel olyan nagy cukrászati ismeretet – odafigyelést, gondosságot, időt viszont mindenképp.