Hozzávalók
- 1 liter tej
- 10 dkg vaj
- 25 dkg búzadara
- 5 dkg cukor
- 6 db tojás
- 4 db zsemle
- csipetnyi só
- 2 ek vaníliás cukor
- fél citrom héja
A tálaláshoz:
- 1 üveg szilvalekvár
- fahéj
Elkészítés
A tejet elkezdjük melegíteni, közben hozzáadjuk a vajat, a sót, a cukrot és a vaníliás cukrot. Ha a tej már langyos, mehet bele a búzadara is, és folyamatos kevergetés mellett főzünk belőle egy jó kemény tejbegrízt. Miután kihűlt, hozzákeverjük a hat tojássárgáját és a reszelt citromhéjat, majd a meghámozott, apró kockára vágott zsemléket. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, és óvatosan azt is a keverékhez forgatjuk. Közben vizet forralunk, melybe szórunk egy-két evőkanál cukrot. Az így elkészült masszából vizes kézzel közepes méretű gombócokat formázunk, és óvatosan beletesszük őket a forrásban lévő vízbe. Ezt a mennyiséget két részletben fogjuk tudni kifőzni.
A szilvalekvárt közben egy picit felmelegítjük, ízesítjük egy kevés fahéjjal. Tehetünk hozzá egy kis szilvapálinkát is, ha nem gyerekeknek készítjük a gombócokat.
Ha a gombócok feljöttek a víz tetejére, hagyjuk még őket 3-4 percig főni, majd óvatosan szedjük ki, és tálaljuk fahéjas szilvalekvárral vagy meleg, cukros-vajas tejföllel.
Ajánljuk még: