Hozzávalók
A tésztához:
- 28 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 8 dkg porcukor
- 2 tojássárgája
- csipet só
- 1 tk reszelt citromhéj
A habhoz:
- 4 tojásfehérje
- 20 dkg porcukor
- 20 dkg darált dió
- fél citrom leve
A töltelékhez:
- sárgabarack lekvár vagy magozott meggy
Elkészítés
A lisztben alaposan elmorzsoljuk a hideg vajat, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját, a csipet sót, a reszelt citromhéjat és a porcukrot. Gyors mozdulatokkal simára gyúrjuk a tésztát, majd fóliába csomagolva a hűtőben pihentetjük egy órát.
Ezután a tojásfehérjéből kemény habot verünk, majd apránként hozzáadjuk a porcukrot. Addig verjük tovább, amíg krémes, fényes habot nem kapunk. Belecsavarjuk a citromlevet, majd óvatosan beleforgatjuk a darált diót is.
A kosárkaformákat jó alaposan kikenjük vajjal és megszórjuk liszttel. A fölösleges lisztet kirázzuk.
Ezután a tésztából kisebb dió nagyságú darabokat tépkedünk, és egyenletesen belenyomkodjuk a formákba. Figyeljünk rá, hogy ne legyen túl vastag a kosárkák fala, és a tészta töltse ki rendesen a kis mélyedéseket is.
Ha a formákba belekerült a tészta, mindegyik alját kissé megszurkáljuk, hogy a sütésnél ne púposodjanak fel, majd egy teáskanál baracklekvárt vagy egy szem magozott meggyet teszünk a kosárkákba. Az összeset háromnegyedig töltjük a diós habbal.
Tepsibe rakjuk őket, majd 180° C-os sütőben 20 percig sütjük. Ha a kosárkák széle, vagyis a tésztájuk megpirult, ki is vehetjük. Várjuk meg, amíg kicsit hűlnek, akkor óvatosan fordítsuk ki őket a formákból. Vigyázzunk, hogy ne törjük össze a süteményt, mert a tésztája nagyon finom és omlós linzertészta. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Tipp – A tésztát egyenletesebben tudjuk elosztani, ha kis rudakat sodrunk belőle, majd egyenlő nagyságúra felvagdossuk. A diókrémet könnyebben és szebben tudjuk a tésztakosárkákba juttatni egy habzsák segítségével.
Ajánljuk még: