Aranyalma befőtt
Halmos Monika | fitoterapeuta, virág- és borsommelier, író |
2024.09.15.
Díszcserjeként álldogál az aranyalma tőlünk nem messze, egy kicsit elhagyatott park szélén. Mostoha a sorsa, mert őszi díszeit, apró aranyalmácskáit senkinek sem mutogathatja, nincs, aki arra jár. Csak mi tévedünk arra, szeptember vége felé, hogy megnézzük, megértek-e a kis gyümölcsök. A kicsi almák, amelyek ügy csüngnek a fán, csokrokban, mint a cseresznye. Befőtt készül belőlük, mégpedig szárral együtt, díszítésként gyümölcssalátához, süteményekhez, gyümölcsös koktélba pottyantva olyan szívderítő látvány! Pikáns íze pedig túlmutat az egzotikus gyümölcsök aromáján.
Hozzávalók
- 1 kg apró aranyalma
- 2 kiskanál citromsav
- 40 dkg cukor
Fotó: Pixabay / Gitti Lohr
Elkészítés
Az apró almákat szárukat meghagyva megmossuk, alaposan lecsöpögtetjük. Annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi, hozzáadjuk a cukrot meg a citromsavat. Lassan felforraljuk, és 2 percig csöndesen főzzük. Lefedve félre tesszük pihenni egészen másnapig.
Másnap újból felforraljuk, és újabb 2 percig csöndesen főzzük, majd a kis almákat szűrőkanállal kisebb üvegekbe szedjük. A levet újból felforralva rámerjük, az üvegeket gondosan lezárjuk, és száraz gőzben hagyjuk hűlni.
Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho