Aranyalma befőtt

Gasztro

Aranyalma befőtt

Díszcserjeként álldogál az aranyalma tőlünk nem messze, egy kicsit elhagyatott park szélén. Mostoha a sorsa, mert őszi díszeit, apró aranyalmácskáit senkinek sem mutogathatja, nincs, aki arra jár. Csak mi tévedünk arra, szeptember vége felé, hogy megnézzük, megértek-e a kis gyümölcsök. A kicsi almák, amelyek ügy csüngnek a fán, csokrokban, mint a cseresznye. Befőtt készül belőlük, mégpedig szárral együtt, díszítésként gyümölcssalátához, süteményekhez, gyümölcsös koktélba pottyantva olyan szívderítő látvány! Pikáns íze pedig túlmutat az egzotikus gyümölcsök aromáján.

Hozzávalók

  • 1 kg apró aranyalma
  • 2 kiskanál citromsav
  • 40 dkg cukor

Fotó: Pixabay / Gitti Lohr

 

Tovább olvasok

Elkészítés

Az apró almákat szárukat meghagyva megmossuk, alaposan lecsöpögtetjük. Annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi, hozzáadjuk a cukrot meg a citromsavat. Lassan felforraljuk, és 2 percig csöndesen főzzük. Lefedve félre tesszük pihenni egészen másnapig.

Másnap újból felforraljuk, és újabb 2 percig csöndesen főzzük, majd a kis almákat szűrőkanállal kisebb üvegekbe szedjük. A levet újból felforralva rámerjük, az üvegeket gondosan lezárjuk, és száraz gőzben hagyjuk hűlni.

Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho

Ajánljuk még:

Gesztenye lekvár és befőtt

A gesztenye leginkább püré formájában szokott megjelenni a honi étlapon. Romantikázóknak az idő hidegre fordulásával eszébe jutnak a városban itt-ott feltűnő gesztenyeárusok is, akik a vidék báját idéző kis alkalmatosságokon sütik a gesztenyét. Az ősszel megnyílt szúrós gesztenyetokokból előkandikáló gesztenye keményítőben és káliumban is gazdag. Készítsünk belőle különleges lekvárt és befőttet – ugyan sok vele a munka, de megéri! Mézzel készítve is kipróbálható!