Hozzávalók:
- 7,5 dl víz
- 1 kg cukor
- 2 szál citromfű
- 2 szál citromverbéna
- egy nagy csokor ánizsmenta
- 1 db biocitrom
Elkészítés:
A vizet felforraljuk, majd hozzáöntjük a cukrot és felforraljuk azzal együtt is a vizet. A gyógynövényeket megmossuk, a leveleiket lehúzzuk a szárról. A citromot felkarikázzuk. Amikor újra felforrt a cukros víz, beletesszük a gyógynövényeket és a citromot. Hagyjuk, hogy kihűljön a keverék, úgy van ideje kioldódni a hatóanyagoknak a növényekből.
Ha pár napon belül elfogyasztjuk a szörpöt, a gyógynövények és citrom eltávolítása után már fogyasztható is. Ha szeretnénk tartósítani, télre eltenni, akkor szűrés után forraljuk fel újra a gyógynövényes keveréket, majd még forrón öntsük csírátlanított üvegekbe. Dunsztban hűtsük ki.
Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el: