Hozzávalók:
A tésztához:
- 450 g Avena GoFit zabpehelyliszt
- 1 tk sütőpor
- 1 tk szódabikarbóna
- 2 ek kukoricakeményítő
- 330 g kefir
- 200 g cukor
- 120 g puha vaj
- 100 g repceméz
- 100 g almaszósz (az almát daraboljuk, kevés cukorral felfőzzük, pépesítjük)
- 1 tk vaníliapaszta
- 1 biocitrom héja
A krémhez:
- 2,5 dl tej
- 2,5 dl tejszín
- 40 g vaníliás pudingpor
- 4 ek cukor (ízlés szerint)
- 15 dkg vaj
Az almazseléhez:
- 2 nagy szem alma
- 2 ek cukor
- 1 ek kukoricakeményítő
- ½ csomag instant zselatin
- 1 ág kakukkfű
- ½ citrom héja
Elkészítés:
A tésztához a puha vajat habosra keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a mézet és az almaszószt. A méz helyett rakhatunk ugyanannyi mennyiségű almaszószt is, tehát összesen 200 grammot. A zabpehelylisztet elkeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával és a keményítővel, majd elkezdjük adagolni a vajas masszához. Közben a kefirt is hozzáadjuk. A tésztánk sűrű, kissé ragacsos állagú lesz, olyan, mint egy gyümölcskenyér. Süthetjük formában, de akár ki is kenhetünk három lapot egy nagy sütőlemezre. 15 cm-es karikákat készítsünk. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt sülnek szép aranybarnára. Tűpróbával tudjuk őket ellenőrizni. Ez a tészta sokkal sűrűbb állagú lesz, mint egy piskóta, és karakteres, zabos íze van.
A krémhez a tejet és a tejszínt felforraljuk. Egy deciliternyit félrerakunk, ezzel keverjük ki a pudingport. Természetesen házi pudingot is főzhetünk hozzá hagyományos módon tojással. Ha a tejes keverék felforrt, hozzáadjuk a cukrot és a feloldott pudingport. Amint újra felforrt, és elkezd sűrűsödni, le is vesszük a tűzről. Ekkor robotgépbe rakjuk, és elkezdjük gyors fokozaton keverni, Ha már nem forró, a puha vajat is hozzáadjuk, ezzel már csak óvatosan, rövid ideig keverjük, majd hűtőbe rakjuk, hogy teljesen hidegre hüljön. Felhasználás előtt kézzel átkeverjük.
Az almazseléhez az almákat meghámozzuk, magházukat kivágjuk, majd apró kockára vágjuk őket. Megszórjuk kevés cukorral, majd feltesszük főni. Közben a fél citrom levét is ráfacsarjuk, és dobunk mellé egy ág kakukkfüvet. Ha az alma kiadta a levét, de még egy picit roppanós, akkor hozzákeverjük a keményítőt és a zselatint, de előtte a kakukkfűágat eltávolítjuk. Hagyjuk a zselét hűlni, de mielőtt teljesen megkötne, rákenjük a legalsó lapra, ha az már nem meleg.
Rátesszük a második lapot, amit gazdagon megkenünk a vaníliás krémmel. Ezután jöhet a harmadik lap. A tortát kívülről is bevonjuk a vaníliakrémmel, majd hűtőbe rakjuk, hogy jól meg tudjon kötni a krém, és a lapok magukba tudják szívni egy kissé. Ezután kakukkfűvirággal és -ágakkal, valamint bodzavirággal dekoráljuk.
A recept megjelenését az Avena Gofit támogatta.
Ajánljuk még: