Almás-vaníliás zabtorta

Gasztro

Almás-vaníliás zabtorta

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 450 g Avena GoFit zabpehelyliszt
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 2 ek kukoricakeményítő
  • 330 g kefir
  • 200 g cukor
  • 120 g puha vaj
  • 100 g repceméz
  • 100 g almaszósz (az almát daraboljuk, kevés cukorral felfőzzük, pépesítjük)
  • 1 tk vaníliapaszta
  • 1 biocitrom héja

A krémhez:

  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dl tejszín
  • 40 g vaníliás pudingpor
  • 4 ek cukor (ízlés szerint)
  • 15 dkg vaj

Az almazseléhez:

  • 2 nagy szem alma
  • 2 ek cukor
  • 1 ek kukoricakeményítő
  • ½ csomag instant zselatin
  • 1 ág kakukkfű
  • ½ citrom héja

 

Tovább olvasok

Elkészítés: 

A tésztához a puha vajat habosra keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a mézet és az almaszószt. A méz helyett rakhatunk ugyanannyi mennyiségű almaszószt is, tehát összesen 200 grammot. A zabpehelylisztet elkeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával és a keményítővel, majd elkezdjük adagolni a vajas masszához. Közben a kefirt is hozzáadjuk. A tésztánk sűrű, kissé ragacsos állagú lesz, olyan, mint egy gyümölcskenyér. Süthetjük formában, de akár ki is kenhetünk három lapot egy nagy sütőlemezre. 15 cm-es karikákat készítsünk. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt sülnek szép aranybarnára. Tűpróbával tudjuk őket ellenőrizni. Ez a tészta sokkal sűrűbb állagú lesz, mint egy piskóta, és karakteres, zabos íze van.

almas-zabtorta-recept-borbas-marcsi

 

A krémhez a tejet és a tejszínt felforraljuk. Egy deciliternyit félrerakunk, ezzel keverjük ki a pudingport. Természetesen házi pudingot is főzhetünk hozzá hagyományos módon tojással. Ha a tejes keverék felforrt, hozzáadjuk a cukrot és a feloldott pudingport. Amint újra felforrt, és elkezd sűrűsödni, le is vesszük a tűzről. Ekkor robotgépbe rakjuk, és elkezdjük gyors fokozaton keverni, Ha már nem forró, a puha vajat is hozzáadjuk, ezzel már csak óvatosan, rövid ideig keverjük, majd hűtőbe rakjuk, hogy teljesen hidegre hüljön. Felhasználás előtt kézzel átkeverjük.

almas-zabtorta-recept-borbas-marcsi

 

Az almazseléhez az almákat meghámozzuk, magházukat kivágjuk, majd apró kockára vágjuk őket. Megszórjuk kevés cukorral, majd feltesszük főni. Közben a fél citrom levét is ráfacsarjuk, és dobunk mellé egy ág kakukkfüvet.  Ha az alma kiadta a levét, de még egy picit roppanós, akkor hozzákeverjük a keményítőt és a zselatint, de előtte a kakukkfűágat eltávolítjuk. Hagyjuk a zselét hűlni, de mielőtt teljesen megkötne, rákenjük a legalsó lapra, ha az már nem meleg.

Rátesszük a második lapot, amit gazdagon megkenünk a vaníliás krémmel. Ezután jöhet a harmadik lap. A tortát kívülről is bevonjuk a vaníliakrémmel, majd hűtőbe rakjuk, hogy jól meg tudjon kötni a krém, és a lapok magukba tudják szívni egy kissé. Ezután kakukkfűvirággal és -ágakkal, valamint bodzavirággal dekoráljuk.

A recept megjelenését az Avena Gofit támogatta.

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X