Hozzávalók:
A tésztához:
- 450 g Avena GoFit zabpehelyliszt
- 1 tk sütőpor
- 1 tk szódabikarbóna
- 2 ek kukoricakeményítő
- 330 g kefir
- 200 g cukor
- 120 g puha vaj
- 100 g repceméz
- 100 g almaszósz (az almát daraboljuk, kevés cukorral felfőzzük, pépesítjük)
- 1 tk vaníliapaszta
- 1 biocitrom héja
A krémhez:
- 2,5 dl tej
- 2,5 dl tejszín
- 40 g vaníliás pudingpor
- 4 ek cukor (ízlés szerint)
- 15 dkg vaj
Az almazseléhez:
- 2 nagy szem alma
- 2 ek cukor
- 1 ek kukoricakeményítő
- ½ csomag instant zselatin
- 1 ág kakukkfű
- ½ citrom héja
Elkészítés:
A tésztához a puha vajat habosra keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a mézet és az almaszószt. A méz helyett rakhatunk ugyanannyi mennyiségű almaszószt is, tehát összesen 200 grammot. A zabpehelylisztet elkeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával és a keményítővel, majd elkezdjük adagolni a vajas masszához. Közben a kefirt is hozzáadjuk. A tésztánk sűrű, kissé ragacsos állagú lesz, olyan, mint egy gyümölcskenyér. Süthetjük formában, de akár ki is kenhetünk három lapot egy nagy sütőlemezre. 15 cm-es karikákat készítsünk. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt sülnek szép aranybarnára. Tűpróbával tudjuk őket ellenőrizni. Ez a tészta sokkal sűrűbb állagú lesz, mint egy piskóta, és karakteres, zabos íze van.
![almas-zabtorta-recept-borbas-marcsi](/data/generated/articles/112/1129/article-112998/almas_zabtorta_recept_Borbas_Marcsi_2_fit_1060x10000.jpg?key=M2QwZWQwMTJmNzdhMDQ5ZjA3MDJmY2ZmZDVhOWM4YzdmNjU3YjEwNDgyN2NhYmE4YTY4YjM5OGFjYTFmMmNiZg==)
A krémhez a tejet és a tejszínt felforraljuk. Egy deciliternyit félrerakunk, ezzel keverjük ki a pudingport. Természetesen házi pudingot is főzhetünk hozzá hagyományos módon tojással. Ha a tejes keverék felforrt, hozzáadjuk a cukrot és a feloldott pudingport. Amint újra felforrt, és elkezd sűrűsödni, le is vesszük a tűzről. Ekkor robotgépbe rakjuk, és elkezdjük gyors fokozaton keverni, Ha már nem forró, a puha vajat is hozzáadjuk, ezzel már csak óvatosan, rövid ideig keverjük, majd hűtőbe rakjuk, hogy teljesen hidegre hüljön. Felhasználás előtt kézzel átkeverjük.
![almas-zabtorta-recept-borbas-marcsi](/data/generated/articles/112/1129/article-112998/almas_zabtorta_recept_Borbas_Marcsi_4_fit_1060x10000.jpg?key=NDBhODY2MDc2ZTkzOTViYjE4OGZiYzJlYzNhY2I1OTU0MGQxY2IyNzZkYTRkMWIxZjI3OTNlODVmOGEwNWU1OA==)
Az almazseléhez az almákat meghámozzuk, magházukat kivágjuk, majd apró kockára vágjuk őket. Megszórjuk kevés cukorral, majd feltesszük főni. Közben a fél citrom levét is ráfacsarjuk, és dobunk mellé egy ág kakukkfüvet. Ha az alma kiadta a levét, de még egy picit roppanós, akkor hozzákeverjük a keményítőt és a zselatint, de előtte a kakukkfűágat eltávolítjuk. Hagyjuk a zselét hűlni, de mielőtt teljesen megkötne, rákenjük a legalsó lapra, ha az már nem meleg.
Rátesszük a második lapot, amit gazdagon megkenünk a vaníliás krémmel. Ezután jöhet a harmadik lap. A tortát kívülről is bevonjuk a vaníliakrémmel, majd hűtőbe rakjuk, hogy jól meg tudjon kötni a krém, és a lapok magukba tudják szívni egy kissé. Ezután kakukkfűvirággal és -ágakkal, valamint bodzavirággal dekoráljuk.
A recept megjelenését az Avena Gofit támogatta.
Ajánljuk még: