A görög töltike receptje mellett néhány kedvencem, amihez most még éppen jó a szőlő levele. Hogy később se érezzük hiányát, tegyünk el zsenge szőlőlevelet üvegben! A kiválogatott, megmosott leveleket nyomkodjuk bele szorosan kisebb, széles szájú üvegekbe, töltsük fel sós vízzel. Az üvegeket gondosan zárjuk le, és hőkezeléssel tartósítsuk. Vagyis állítsuk vízzel telt lábosba, és a forrástól számítva 20 percig, csöndes gyöngyözéssel, fedő alatt gőzöljük.
Gombával töltött pisztráng szőlőlevélben
Hozzávalók
- 4 db, egyenként kb. 20-25 dkg-os pisztráng
- 25 dkg laskagomba
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 3 evőkanál olaj
- só
- őrölt bors
- 3-4 szál kakukkfű
- 12-16 db zsenge, permetezetlen szőlőlevél
Gombával töltött pisztráng szőlőlevélben – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
Az olajon üvegesre pirítjuk a finomra aprított vöröshagymát. Rádobjuk a vékony csíkokra vágott laskagombát, megsózzuk és fedő alatt puhára pároljuk. A tűzről levéve őrölt borssal, kakukkfűvel ízesítjük. A pisztrángokat megtisztítjuk, kívül-belül sóval bedörzsöljük és a párolt gombával a hasüregüket megtöltjük. Az így előkészített halakat olajjal megkenjük és egyenként 3-4, leforrázott szőlőlevélbe göngyöljük. Egymás mellé beolajozott tepsibe fektetjük és forró sütőbe téve, 220 ºC-on 15-20 perc alatt megsütjük. Nyáron faszénparázs felett, grillrácson is elkészíthetjük, ekkor a göngyölegeket kívül is kenjük meg olajjal. Friss kenyeret, péksüteményt kínáljunk mellé.
Kakukkfüves töltike
Hozzávalók
- 12 db permetezetlen szőlőlevél
- 1 kisebb csirkemell-filé
- 15 dkg rizs
- 2 tojás
- só
- 1 csokor virágzó kakukkfű
- 8 dl húsleves
- 2 dl tejföl
- 2 evőkanál liszt
Elkészítés
A csirkehúst finomra daráljuk, majd a rizzsel, és a tojásokkal összedolgozzuk. Sóval, friss kakukkfű-virággal ízesítjük. A szőlőleveleket leforrázzuk, majd a húsos töltelékből egy-egy kis halmot teszünk mindegyikre, és mint a töltött káposztát szokás, kis göngyölegeket készítünk belőlük. A megtöltött leveleket egy lábasba sorakoztatjuk, a húslevessel felöntjük, beletesszük a többi kakukkfüvet és lassan gyöngyözve 40-45 percig főzzük. Ha a rizs megpuhult, a töltelékeket kiemeljük, melegen tartjuk. A főzőlevet a liszttel elkevert tejföllel besűrítjük, a töltelékeket visszatesszük, és még egyszer átforraljuk. Friss kenyeret kínáljunk mellé.
Kakukkfüves töltike – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Szőlőlevél töltike hidegen
(nyitóképünkön)
Hozzávalók
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 evőkanál olaj
- 15 dkg rizs
- só
- 5 dkg durvára vágott pisztácia
- 15 dkg mazsola
- 20 dkg natúr krémsajt
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 citrom
- 2 evőkanál cukor
- 25-30 db nagyobb, permetezetlen szőlőlevél
Elkészítés
A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vagdaljuk, majd az olajon üvegesre pirítjuk. Megforgatjuk rajta a rizst, felöntjük 3 dl vízzel, megsózzuk és fedő alatt, lassú tűzön puhára pároljuk. Eközben a szőlőleveleket enyhén sós vízben 1-2 percig főzzük, majd lecsepegtetjük. A langyosra hűlt rizshez hozzáadjuk a durvára vágott pisztáciát, a mazsolát, a krémsajtot, összezúzott fokhagymával ízesítjük és összekeverjük. A rizses masszából egy-egy kanálnyit a szőlőlevelekre halmozunk, majd, mint a töltött káposztát, a leveleket felgöngyöljük. A megtöltött leveleket szőlőlevéllel bélelt lábasba rakosgatjuk, rácsavarjuk egy citrom levét, cukorral és kevés sóval ízesítjük, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi és fedő alatt, lassú tűzön 15 percig pároljuk. A levében hagyjuk kihűlni. Hidegen, citromkarikákkal díszítve kínáljuk előételként.
Ajánljuk még: