A zsenge szőlőlevél minden titka

Gasztro

A zsenge szőlőlevél minden titka

A szőlőlevél a jólét szimbóluma zsenge korában szinte kínálja magát, hogy valami finom töltelékkel kerülhessen az asztalra! A görög, a török, az erdélyi és a szabolcsi töltikék mellett érdemes kipróbálni a levélbe bugyolált, gombával töltött pisztrángot, a mazsolás töltikét, vagy a kakukkfűvel bűvölt változatot. Közös vonásuk a kellemesen savanykás, zsenge szőlőlevél különleges ízvilága.

A görög töltike receptje mellett néhány kedvencem, amihez most még éppen jó a szőlő levele. Hogy később se érezzük hiányát, tegyünk el zsenge szőlőlevelet üvegben! A kiválogatott, megmosott leveleket nyomkodjuk bele szorosan kisebb, széles szájú üvegekbe, töltsük fel sós vízzel. Az üvegeket gondosan zárjuk le, és hőkezeléssel tartósítsuk. Vagyis állítsuk vízzel telt lábosba, és a forrástól számítva 20 percig, csöndes gyöngyözéssel, fedő alatt gőzöljük.

 

Tovább olvasok

Gombával töltött pisztráng szőlőlevélben

Hozzávalók

  • 4 db, egyenként kb. 20-25 dkg-os pisztráng
  • 25 dkg laskagomba
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 3 evőkanál olaj
  • őrölt bors
  • 3-4 szál kakukkfű
  • 12-16 db zsenge, permetezetlen szőlőlevél

Gombával töltött pisztráng szőlőlevélben – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Elkészítés

Az olajon üvegesre pirítjuk a finomra aprított vöröshagymát. Rádobjuk a vékony csíkokra vágott laskagombát, megsózzuk és fedő alatt puhára pároljuk. A tűzről levéve őrölt borssal, kakukkfűvel ízesítjük. A pisztrángokat megtisztítjuk, kívül-belül sóval bedörzsöljük és a párolt gombával a hasüregüket megtöltjük. Az így előkészített halakat olajjal megkenjük és egyenként 3-4, leforrázott szőlőlevélbe göngyöljük. Egymás mellé beolajozott tepsibe fektetjük és forró sütőbe téve, 220 ºC-on 15-20 perc alatt megsütjük. Nyáron faszénparázs felett, grillrácson is elkészíthetjük, ekkor a göngyölegeket kívül is kenjük meg olajjal. Friss kenyeret, péksüteményt kínáljunk mellé.

Kakukkfüves töltike

Hozzávalók

  • 12 db permetezetlen szőlőlevél
  • 1 kisebb csirkemell-filé
  • 15 dkg rizs
  • 2 tojás
  •  só
  • 1 csokor virágzó kakukkfű
  • 8 dl húsleves
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál liszt

Elkészítés

A csirkehúst finomra daráljuk, majd a rizzsel, és a tojásokkal összedolgozzuk. Sóval, friss kakukkfű-virággal ízesítjük. A szőlőleveleket leforrázzuk, majd a húsos töltelékből egy-egy kis halmot teszünk mindegyikre, és mint a töltött káposztát szokás, kis göngyölegeket készítünk belőlük. A megtöltött leveleket egy lábasba sorakoztatjuk, a húslevessel felöntjük, beletesszük a többi kakukkfüvet és lassan gyöngyözve 40-45 percig főzzük. Ha a rizs megpuhult, a töltelékeket kiemeljük, melegen tartjuk. A főzőlevet a liszttel elkevert tejföllel besűrítjük, a töltelékeket visszatesszük, és még egyszer átforraljuk. Friss kenyeret kínáljunk mellé.

Kakukkfüves töltike – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Szőlőlevél töltike hidegen

(nyitóképünkön)

Hozzávalók

  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 15 dkg rizs
  • 5 dkg durvára vágott pisztácia
  • 15 dkg mazsola
  • 20 dkg natúr krémsajt
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 citrom
  • 2 evőkanál cukor
  • 25-30 db nagyobb, permetezetlen szőlőlevél

Elkészítés

A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vagdaljuk, majd az olajon üvegesre pirítjuk. Megforgatjuk rajta a rizst, felöntjük 3 dl vízzel, megsózzuk és fedő alatt, lassú tűzön puhára pároljuk. Eközben a szőlőleveleket enyhén sós vízben 1-2 percig főzzük, majd lecsepegtetjük. A langyosra hűlt rizshez hozzáadjuk a durvára vágott pisztáciát, a mazsolát, a krémsajtot, összezúzott fokhagymával ízesítjük és összekeverjük. A rizses masszából egy-egy kanálnyit a szőlőlevelekre halmozunk, majd, mint a töltött káposztát, a leveleket felgöngyöljük. A megtöltött leveleket szőlőlevéllel bélelt lábasba rakosgatjuk, rácsavarjuk egy citrom levét, cukorral és kevés sóval ízesítjük, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi és fedő alatt, lassú tűzön 15 percig pároljuk. A levében hagyjuk kihűlni. Hidegen, citromkarikákkal díszítve kínáljuk előételként.