Kaputámaszték: a legomlósabb kalács

Gasztro

Kaputámaszték: a legomlósabb kalács

Borbás Marcsi gyermekkorának kedvenc kalácsa és a recept, amivel biztosra mehetsz!

Húsvét rovatunk szakmai partnere a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Ha ezt a szót kimondom, természetesen nem a kapualjban sorakozó, nehéz kövekre gondolok, melyek megakadályozzák, hogy az ajtó becsapódjon. Ez gyermekkorom legfinomabb és legomlósabb kalácsának neve, melyet gazdagon töltöttünk almával, dióval, mákkal vagy túróval. Ezek a jól megtömött rudak szinte szétrepednek a bennük lévő rengeteg finomságtól, és szélesre tárják a vendégváró ház kapuját az arra járók előtt. Ki tudja, talán innen ered a kalács érdekes neve is… 

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 75 dkg liszt
  • 1 kk só
  • 1 ek cukor
  • 5 dkg élesztő
  • 10 dkg vaj
  • 3 tojássárgája
  • 5 dl tej

A töltelékek:

A mákoshoz:

  • 30 dkg darált mák
  • 15 dkg cukor
  • 1 dl tej
  • 2 ek fekete szilvalekvár

A dióshoz:

  • 30 dkg darált dió
  • 15 dkg cukor
  • 1 dl tej
  • 2 citrom reszelt héja

Az almáshoz:

  • 1 kg reszelt alma
  • 10 dkg cukor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • (zsemlemorzsa)
  • ½ citrom leve

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

Először felfuttatjuk az élesztőt (1,5 dl langyos tejbe beletesszük a cukrot, egy kanál lisztet és az élesztőt.) Ezután elmorzsoljuk a vajat a szitált lisztben, és beleöntjük a felfuttatott élesztőt. Hozzáadjuk a 3 tojássárgáját, a sót, végül a maradék tejet. Ezután alaposan kidagasztjuk a tésztát, és langyos helyen, letakarva duplájára kelesztjük.

Közben elkészítjük a töltelékeket.

A finomra darált mákot elkeverjük a tejben, hozzáadjuk a porcukrot, és folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük. Ezután hagyjuk kihűlni. (Ekkor keverhetjük bele a szilvalekvárt.)

Az almás töltelékhez lereszeljük a gyümölcsöt, majd fél citrom levét csorgatjuk rá, hozzákeverjük a cukor felét, és egy kicsit állni hagyjuk. Amint levet engedett az alma, jól kinyomkodjuk, majd megszórjuk fahéjjal és a maradék cukorral.

A darált diót összekeverjük a tejjel, hozzáadjuk a cukrot és a citromhéjat, majd állandó kevergetés mellett addig főzzük, míg jó pörköltdió illata lesz. Ezután kihűtjük.

Amikor a tészta megkelt, három cipót formázunk belőle, amelyeket jól átgyúrunk. Negyed órán át pihentetjük a halmokat, majd vékonyra nyújtjuk és megtöltjük őket. (Az egyikbe mákos, a másikba diós, a harmadikba almás keverék kerül.) Végül feltekerjük, és kivajazott tepsire helyezzük őket szorosan egymás mellé.

További negyed órán át pihentetjük a rudakat, majd mindegyik tetejét megkenjük tojássárgájával, és 180 °C-os sütőben, egy óra alatt készre sütjük őket.

Még több kalácsreceptet itt találtok – klasszikustól az egészen különlegesig!

Húsvét rovatunk szakmai partnere a Magyar Turisztikai Ügynökség. Éld át idén otthonról a húsvét csodáit, fedezd fel és próbáld ki velünk legszebb hagyományait! Magyarország, a csodák forrása!

 

Már követem az oldalt

X