Húsvét rovatunk szakmai partnere a Magyar Turisztikai Ügynökség.
Ha ezt a szót kimondom, természetesen nem a kapualjban sorakozó, nehéz kövekre gondolok, melyek megakadályozzák, hogy az ajtó becsapódjon. Ez gyermekkorom legfinomabb és legomlósabb kalácsának neve, melyet gazdagon töltöttünk almával, dióval, mákkal vagy túróval. Ezek a jól megtömött rudak szinte szétrepednek a bennük lévő rengeteg finomságtól, és szélesre tárják a vendégváró ház kapuját az arra járók előtt. Ki tudja, talán innen ered a kalács érdekes neve is…
Hozzávalók:
A tésztához:
- 75 dkg liszt
- 1 kk só
- 1 ek cukor
- 5 dkg élesztő
- 10 dkg vaj
- 3 tojássárgája
- 5 dl tej
A töltelékek:
A mákoshoz:
- 30 dkg darált mák
- 15 dkg cukor
- 1 dl tej
- 2 ek fekete szilvalekvár
A dióshoz:
- 30 dkg darált dió
- 15 dkg cukor
- 1 dl tej
- 2 citrom reszelt héja
Az almáshoz:
- 1 kg reszelt alma
- 10 dkg cukor
- 1 tk őrölt fahéj
- (zsemlemorzsa)
- ½ citrom leve
Elkészítés:
Először felfuttatjuk az élesztőt (1,5 dl langyos tejbe beletesszük a cukrot, egy kanál lisztet és az élesztőt.) Ezután elmorzsoljuk a vajat a szitált lisztben, és beleöntjük a felfuttatott élesztőt. Hozzáadjuk a 3 tojássárgáját, a sót, végül a maradék tejet. Ezután alaposan kidagasztjuk a tésztát, és langyos helyen, letakarva duplájára kelesztjük.
Közben elkészítjük a töltelékeket.
A finomra darált mákot elkeverjük a tejben, hozzáadjuk a porcukrot, és folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük. Ezután hagyjuk kihűlni. (Ekkor keverhetjük bele a szilvalekvárt.)
Az almás töltelékhez lereszeljük a gyümölcsöt, majd fél citrom levét csorgatjuk rá, hozzákeverjük a cukor felét, és egy kicsit állni hagyjuk. Amint levet engedett az alma, jól kinyomkodjuk, majd megszórjuk fahéjjal és a maradék cukorral.
A darált diót összekeverjük a tejjel, hozzáadjuk a cukrot és a citromhéjat, majd állandó kevergetés mellett addig főzzük, míg jó pörköltdió illata lesz. Ezután kihűtjük.
Amikor a tészta megkelt, három cipót formázunk belőle, amelyeket jól átgyúrunk. Negyed órán át pihentetjük a halmokat, majd vékonyra nyújtjuk és megtöltjük őket. (Az egyikbe mákos, a másikba diós, a harmadikba almás keverék kerül.) Végül feltekerjük, és kivajazott tepsire helyezzük őket szorosan egymás mellé.
További negyed órán át pihentetjük a rudakat, majd mindegyik tetejét megkenjük tojássárgájával, és 180 °C-os sütőben, egy óra alatt készre sütjük őket.
Még több kalácsreceptet itt találtok – klasszikustól az egészen különlegesig!
Húsvét rovatunk szakmai partnere a Magyar Turisztikai Ügynökség. Éld át idén otthonról a húsvét csodáit, fedezd fel és próbáld ki velünk legszebb hagyományait! Magyarország, a csodák forrása!
Ajánljuk még: