Gasztro

A legfinomabb sült hal

Borbás Marcsi receptje

Azokon a napokon, amikor végre együtt ehet a család, még nehezebb a diéta. Nincs is annál lehangolóbb, mint mikor szeretteimnek feltálalom a finom ebédet, én pedig valami szomorú ételt majszolok mellettük. Nem is kell, hogy így legyen!

Vannak egyszerű trükkök, amelyekkel megúszhatjuk azt, hogy igazán szerencsétlennek érezzük magunkat. Az egyik módszer, hogy az ételnek csak azt a részét esszük meg, ami nem hízlal, például a húslevest sok zöldséggel, a sült húst pedig salátával. A másik módszer, hogy olyan ebédet főzünk, ami mindenkinek ízlik, de a diétába is belefér. Én most ez utóbbit választottam.

A legfinomabb sült hal

Hozzávalók (4 főre)

  • 1-1,5 kg-os hal (fogas, pisztráng,  harcsa, tengeri halak)
  • 4 szem sütnivaló burgonya
  • friss petrezselyem
  • citrom
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • só, bors

Vegyessaláta:

  • spenót
  • rukkola
  • sárgarépa
  • zeller
  • fehér retek
  • radichió saláta vagy vöröskáposzta
  • újhagyma
  • tökmagolaj
  • citrom

Elkészítés

A bőrében sütött halnál nincs finomabb, de oda kell figyelnünk, hogy milyen fajtát választunk. A nagyon szálkás halak nem alkalmasak ilyen elkészítésre, mert nem tudjuk sem filézni, sem beirdalni a halat. Ezért az édesvíziek közül a legjobb választás a fogas, a pisztráng és a harcsa. Nekem a karácsonyi beszerzésből maradt a mélyhűtőben egy fogas, így abból készítettem – talán nem vagyok egyedül ezzel. A halat úgysem lehet túl sokáig tárolni, még a fagyasztóban sem, tehát ha maradt nálatok is, itt az ideje elkészíteni. (Egyébként pisztrángot nagyon jó áron lehet kapni egyik-másik népszerű bolthálózatban.) 

A halból fejenként kb. 30 dkg-gal érdemes számolni. Az előkészítés után egy tűzálló, öntöttvas, kerámia, zománcozott vagy jénai edényt vékonyan megkenünk olajjal, arra ráfektetjük a kívül-belül jól megsózott hala(ka)t, a hasába beleteszünk egy adag petrezselyemzöldet, 2-3 gerezd felkarikázott fokhagymát és egy karika citromot.

Ezután körberakjuk a halat a cikkekre vágott burgonyával, elhelyezünk néhány gerezd fokhagymát, majd enyhén meglocsoljuk olívaolajjal és 170 fokos sütőben, 30 perc alatt készre sütjük. Amikor a burgonya kezd pirulni, és a hal bőre is barnul picit, akkor kész is van. Vigyázzunk, mert a hal legnagyobb ellensége a túlsütés!

Mindenképpen készítsünk mellé egy friss salátát, ami nagyon passzol a halhoz, és hosszan eltelít bennünket. A saláta segít abban, hogy a burgonyát meghagyjuk a család többi tagjának. Érdemes minél többféle és több színű zöldséget felaprítunk, majd csak keverjük össze pici sóval, citrommal vagy balzsamecettel, esetleg egy kis tökmagolajjal vagy olívaolajjal!

Ajánljuk még:

Húsvét a határon túl – kár lenne elfeledni ezeket a népszokásokat

Az év hagyományosan legnagyobb sátoros ünnepének szokás- és hiedelemvilága igen változatos képet mutat, ahogy az is, mit őriztünk meg a régiek gyakorlatából, és mi az, amire már csak kulturális kuriózumként emlékezünk. Húsvét a belső és külső feltámadás ünnepe, és bár manapság leginkább egyénre szabottan és szűkebb családi körben éljük meg, tágabb kontextusban sok értékes gondolatot, hiedelmet és hagyományt tartogat Kárpát-medencei közösségünk számára.