A legcsípősebb olasz tészta, avagy a penne arrabbiata

Gasztro

A legcsípősebb olasz tészta, avagy a penne arrabbiata

Finom, ráadásul nagyjából 15 perc alatt elkészül!

Hozzávalók (2 főre):

  • 250 g penne
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy doboz darabos paradicsomkonzerv
  • egy fél vagy egy egész csípős paprika (csípősség szerint)
  • 50 g parmezán, reszelve
  • 4 ek olívaolaj
  • bors
  • 4 levél friss bazsalikom

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

Kezdésnek vizet forralunk, forrás után sót és tésztát adunk hozzá, és a dobozon szereplő adatok szerint fogkeményre főzzük a tésztát.

Míg fő, felaprítjuk a hagymát, lereszeljük a sajtot. Után az olívaolajon megfuttatjuk a darabolt fokhagymát, majd mehet hozzá a paprika. Ekkor jön a paradicsom, sóval-borssal fűszerezzük és öt percig rotyogtatjuk. A főzőléből 3 evőkanállal a szószhoz adunk, majd mehet bele a tészta.

Friss bazsalikommal és parmezánnal tálaljuk.

Ajánljuk még:

Virágzó közösségek, áldáshozó hagyományok – az idei Úrnapja legerősebb üzenete Budaörsről

Országszerte több településen is szokás virágos sátrat és virágszőnyeget készíteni Úrnapjára. A hagyomány leglátványosabb formáit talán a Budapest környéki, jórészt sváb és szlovák nemzetiségű településeiben figyelhetjük meg, és a káprázatos virágözön jelentéstartalma és üzenete egyre gazdagabb, ahogy távolodunk a szokás 19. századi formáitól. Az eredetileg elsősorban paraliturgikus cselekvésként meghonosodott úrnapi sátor-állítás és virágszőnyeg-készítés szerepe mára jócskán túlmutat az egyházi, vallásos kereteken: a helyi közösségek identitásának szerves részévé vált, és felértékelődött generációkat összekovácsoló, közösségszervező ereje. Idén Budaörsön követtük nyomon az egyik legszebb oltár készítését, majd a szombati koszorúkötést, a vasárnapi virágszőnyeg leterítését, és elmondhatjuk: a látvány csak a felszín, a lényeg a közösségi összetartozáson van. A hagyomány emberi oldalát mutatjuk.