Hozzávalók
- 20 dkg vaj
- 25 dkg liszt
- 15 dkg porcukor
- csipet só
- 10 dkg darált törökmogyoró vagy dió
- 1 tk. zsíros tejföl
Elkészítés
A lisztet és a porcukrot egy nagyobb edénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a csipet sót és a finomra darált törökmogyorót, majd az egészet alaposan elkeverjük. Az almareszelőn lereszelt hideg vajat és a tejfölt is beletesszük, majd az egészet addig morzsoljuk gyors mozdulatokkal, amíg a tészta szép egyenletesen összeáll. Amennyiben szükséges, vagyis ha morzsalékos marad a massza, tejföllel még lágyíthatjuk.
Ezután becsomagoljuk, és a hűtőben egy órát pihentetjük. Ha kellően lehűlt a tésztánk, kezdhetjük a formázást. Én kiszúró formát használtam, de természetesen anélkül is elkészülhetnek a kiflik. Ehhez diónyi darabokat csípünk le a tésztából, amelyeket 6-7 cm hosszú rudacskákra sodrunk, és kiflire hajlítunk.
Fontos, hogy ennél a munkafázisnál ne lisztezzük a gyúródeszkát!
Szilikonos sütőpapírral bélelt vagy kivajazott-lisztezett tepsibe helyezve őket, 180 °C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sülnek. Még melegen vaníliás porcukorba forgatjuk a kis kifliket. Vigyázzunk, mert melegen nagyon törékenyek!
Marcsi ezt a receptet így készítette el: