Gasztro

A klasszikus habos almás pite

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

Tészta:

  • 35 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 1 kk só
  • 1 kk cukor
  • 3 ek tejföl

Töltelék: 

  • 1 kg alma
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag vaníliapuding
  • fahéj ízlés szerint
  • citromhéj

Dióhab: 

  • 4 tojásfehérje
  • 15 dkg porcukor
  • 15 dkg darált dió

Elkészítés

A tésztához a vajat eldörzsöljük a liszttel, hozzáadjuk a sót és a cukrot, majd pedig a tejföllel összeállítjuk a masszát. Ezután egy éjszakát pihentetjük.

Másnap a töltelékhez az almát meghámozzuk, majd beledörzsöljük a cukrot, és megvárjuk, hogy kiengedje a levét. Ezután kicsavarjuk, majd ízesítjük a fahéjjal, a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal. Mindenképpen kóstoljuk meg a tölteléket, és ízlésünknek megfelelően adjunk még hozzá cukrot, ha nem elég édes.

Közben a vaníliás pudingot az előírás szerint elkészítjük majd kihűtjük. Ezután összekeverjük az ízesített, reszelt almával.

A dióhabhoz a tojások fehérjét félkemény habbá verjük, majd beletesszük a porcukrot, és addig keverjük tovább, amíg fényes és krémes habot nem kapunk. Ezután óvatosan annyi darált diót forgatunk bele, amennyit felvesz. (Ha kicsit összeesik a hab, akkor már elegendő a dió.)

Végül összeállítjuk a süteményt. A tésztát lappá nyújtjuk, s egy közepes méretű, kivajazott, és lisztezett tepsibe vagy piteformába tesszük. A pudingos almatölteléket rásimítjuk a tésztára, majd rákenjük a dióhabot is. 170 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.

A recept megjelenését a Koronás Cukor támogatta.

Ajánljuk még:

Citromos túrókrémmel töltött tészta

Nagyanyám nem ismerte a raviolit. Fogalma sem volt, hogy a töltött laskát az olaszok így hívják. Csak szerette derelyevágóval felcakkozni a frissen gyúrt és nyújtott házi tésztát, közéje pedig legtöbbször tehéntúró, juhtúró vagy hagymára pirított szalonna került. Hússal ritkábban készítette, de kétségtelen, hogy ezt az egyszerű fogást ezerféleképpen variálhatjuk. Ezúttal egy citromos, túrókrémes változatot mutatunk.