A gyümölcs és a hús találkozása

Gasztro

A gyümölcs és a hús találkozása

Nem mindenki rajong érte, sokan még nem is kóstolták. Pedig a gyümölcsök hússal tökéletes párosítások lehetnek! Emlékszem, amikor a rántott csirke mellé aranyszínű barackbefőttet kaptam, csak tátottam a szám. Ugyanígy a meggymártásos marhafelsál is meglepetésként hatott, mert odahaza nem volt szokásban. Aztán megtörtem a családi hagyományt, és most már kedvenccé vált egy sor hús-gyümölcs kombináció. Barack-szezonban ne csak sütiben és gyümölcslevesben gondolkodjunk! Járjon a barack együtt a szárnyasokkal, szaftos, könnyed nyári fogásokban.

Sárgabarackos kacsamell

Hozzávalók

  • 40 dkg sárgabarack
  • mogyorónyi friss gyömbér
  • 50 dkg kacsamell-filé
  • só, őrölt bors
  • 0,5 dl konyak
  • 1 evőkanál porcukor
  • 3 dkg vaj
  • 4 evőkanál tejszín

Sárgabarackos kacsamell – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A kacsamellet lebőrözzük, sóval, őrölt borssal, frissen lereszelt gyömbérrel bedörzsöljük. A kacsamell bőrét összevágjuk és zsírjára sütjük, a pörcöt szűrőkanállal kiemeljük. A zsírban a húst pirosra sütjük, majd félretesszük és melegen tartjuk. A visszamaradt zsírba beleszórjuk a cukrot, kissé megpirítjuk, hozzáadjuk a barackot. Őrölt borssal és konyakkal ízesítjük, ha a barack nem lenne elég leveses, pici vizet öntünk alá. Felforraljuk, végül a vajat és a tejszínt is belekeverjük. A húst a barackos raguba téve átforrósítjuk és hercegnő burgonyával vagy burgonyakrokettel tálaljuk. 

Csirkés-barackos piláf

(nyitóképünkön)

Hozzávalók

  • 60 dkg csirkemellfilé
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 5-6 dkg vaj
  • őrölt bors
  • 25 dkg hosszúszemű rizs
  • 5 dl csirkehúsleves
  • 25 dkg kimagozott sárgabarack
  • 1 kiskanál sáfrányos szeklice

Elkészítés

A csirkemellet egyforma, kb. 2 centis kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, és a fölolvasztott vajon 1-2 perc alatt megfonnyasztjuk. A húst hozzáadjuk, kevergetve 2-3 perc alatt fehéredésig sütjük. Megsózzuk, megborsozzuk. Közben a rizst megmossuk, jól lecsöpögtetjük. A csirkére öntjük, kevergetve megforrósítjuk, majd a fölforralt levest rámerjük. Letakarva, kis lángon 15-20 percig pároljuk. A félbevágott és kimagozott barackot 5 perccel azelőtt keverjük hozzá, mielőtt teljesen elkészülne. Tálalás előtt megborsozzuk, sáfrányos szeklicével fűszerezzük.

Barackos bundás csirkemell

Hozzávalók

  • 60 dkg csirkemellfilé
  • só, őrölt bors
  • 12-15 dkg reszelt sajt
  • 2 keményebb őszi- vagy sárgabarack
  • 10 dkg liszt
  • 3 tojás
  • 12-15 dkg zsemlemorzsa

A sütéshez: bő olaj

Barackos bundás csirkemell – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Elkészítés

A csirkemellet négy egyforma szeletre vágjuk, ezeket egyenként kissé kiverjük, szélüket bevagdossuk. Mindkét oldalukat megsózzuk, megborsozzuk, a reszelt sajttal egyenletesen meghintjük. A barackokat meghámozzuk, kimagvaljuk, majd cikkekre vágjuk, és a sajtra fektetjük. Ügyesen összehajtjuk és hústűvel rögzítjük. Ezután lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába bundázzuk, majd bő, forró olajban 8 -10 perc alatt aranybarnára sütjük.  Papírszalvétára szedve lecsöpögtetjük. Petrezselymes rizzsel kínáljuk. Bármilyen barackkal vagy akár nektarinnal is finom!

 

Ajánljuk még:

Egzotikus téli gyógynövények, amik fűszerként is megállják a helyüket

„Nem csak gyógy-, de fűszer is!” – mondják még ma is sokszor azokra a növényekre, melyeket a gyógyászatban és a konyhában egyaránt felhasználhatunk. Az, hogy ezeket gyógyászati vagy kulináris célra vetjük be, csupán döntés kérdése, szerencsés esetben azonban a két cél egyszerre érvényesülhet! Annak ellenére, hogy a hagyományos ünnepi asztalon a régiségben – érthető okokból – elsősorban a saját környezetünkben is megtalálható növények kaptak helyet, most néhány távoli vidékeken honos fűszert listáztunk.