Sárgabarackos kacsamell
Hozzávalók
- 40 dkg sárgabarack
- mogyorónyi friss gyömbér
- 50 dkg kacsamell-filé
- só, őrölt bors
- 0,5 dl konyak
- 1 evőkanál porcukor
- 3 dkg vaj
- 4 evőkanál tejszín
Sárgabarackos kacsamell – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A kacsamellet lebőrözzük, sóval, őrölt borssal, frissen lereszelt gyömbérrel bedörzsöljük. A kacsamell bőrét összevágjuk és zsírjára sütjük, a pörcöt szűrőkanállal kiemeljük. A zsírban a húst pirosra sütjük, majd félretesszük és melegen tartjuk. A visszamaradt zsírba beleszórjuk a cukrot, kissé megpirítjuk, hozzáadjuk a barackot. Őrölt borssal és konyakkal ízesítjük, ha a barack nem lenne elég leveses, pici vizet öntünk alá. Felforraljuk, végül a vajat és a tejszínt is belekeverjük. A húst a barackos raguba téve átforrósítjuk és hercegnő burgonyával vagy burgonyakrokettel tálaljuk.
Csirkés-barackos piláf
(nyitóképünkön)
Hozzávalók
- 60 dkg csirkemellfilé
- 1 közepes vöröshagyma
- 5-6 dkg vaj
- só
- őrölt bors
- 25 dkg hosszúszemű rizs
- 5 dl csirkehúsleves
- 25 dkg kimagozott sárgabarack
- 1 kiskanál sáfrányos szeklice
Elkészítés
A csirkemellet egyforma, kb. 2 centis kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, és a fölolvasztott vajon 1-2 perc alatt megfonnyasztjuk. A húst hozzáadjuk, kevergetve 2-3 perc alatt fehéredésig sütjük. Megsózzuk, megborsozzuk. Közben a rizst megmossuk, jól lecsöpögtetjük. A csirkére öntjük, kevergetve megforrósítjuk, majd a fölforralt levest rámerjük. Letakarva, kis lángon 15-20 percig pároljuk. A félbevágott és kimagozott barackot 5 perccel azelőtt keverjük hozzá, mielőtt teljesen elkészülne. Tálalás előtt megborsozzuk, sáfrányos szeklicével fűszerezzük.
Barackos bundás csirkemell
Hozzávalók
- 60 dkg csirkemellfilé
- só, őrölt bors
- 12-15 dkg reszelt sajt
- 2 keményebb őszi- vagy sárgabarack
- 10 dkg liszt
- 3 tojás
- 12-15 dkg zsemlemorzsa
A sütéshez: bő olaj
Barackos bundás csirkemell – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A csirkemellet négy egyforma szeletre vágjuk, ezeket egyenként kissé kiverjük, szélüket bevagdossuk. Mindkét oldalukat megsózzuk, megborsozzuk, a reszelt sajttal egyenletesen meghintjük. A barackokat meghámozzuk, kimagvaljuk, majd cikkekre vágjuk, és a sajtra fektetjük. Ügyesen összehajtjuk és hústűvel rögzítjük. Ezután lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába bundázzuk, majd bő, forró olajban 8 -10 perc alatt aranybarnára sütjük. Papírszalvétára szedve lecsöpögtetjük. Petrezselymes rizzsel kínáljuk. Bármilyen barackkal vagy akár nektarinnal is finom!
Ajánljuk még: