A gyümölcs és a hús találkozása

Gasztro

A gyümölcs és a hús találkozása

Nem mindenki rajong érte, sokan még nem is kóstolták. Pedig a gyümölcsök hússal tökéletes párosítások lehetnek! Emlékszem, amikor a rántott csirke mellé aranyszínű barackbefőttet kaptam, csak tátottam a szám. Ugyanígy a meggymártásos marhafelsál is meglepetésként hatott, mert odahaza nem volt szokásban. Aztán megtörtem a családi hagyományt, és most már kedvenccé vált egy sor hús-gyümölcs kombináció. Barack-szezonban ne csak sütiben és gyümölcslevesben gondolkodjunk! Járjon a barack együtt a szárnyasokkal, szaftos, könnyed nyári fogásokban.

Sárgabarackos kacsamell

Hozzávalók

  • 40 dkg sárgabarack
  • mogyorónyi friss gyömbér
  • 50 dkg kacsamell-filé
  • só, őrölt bors
  • 0,5 dl konyak
  • 1 evőkanál porcukor
  • 3 dkg vaj
  • 4 evőkanál tejszín

Sárgabarackos kacsamell – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A kacsamellet lebőrözzük, sóval, őrölt borssal, frissen lereszelt gyömbérrel bedörzsöljük. A kacsamell bőrét összevágjuk és zsírjára sütjük, a pörcöt szűrőkanállal kiemeljük. A zsírban a húst pirosra sütjük, majd félretesszük és melegen tartjuk. A visszamaradt zsírba beleszórjuk a cukrot, kissé megpirítjuk, hozzáadjuk a barackot. Őrölt borssal és konyakkal ízesítjük, ha a barack nem lenne elég leveses, pici vizet öntünk alá. Felforraljuk, végül a vajat és a tejszínt is belekeverjük. A húst a barackos raguba téve átforrósítjuk és hercegnő burgonyával vagy burgonyakrokettel tálaljuk. 

Csirkés-barackos piláf

(nyitóképünkön)

Hozzávalók

  • 60 dkg csirkemellfilé
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 5-6 dkg vaj
  • őrölt bors
  • 25 dkg hosszúszemű rizs
  • 5 dl csirkehúsleves
  • 25 dkg kimagozott sárgabarack
  • 1 kiskanál sáfrányos szeklice

Elkészítés

A csirkemellet egyforma, kb. 2 centis kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, és a fölolvasztott vajon 1-2 perc alatt megfonnyasztjuk. A húst hozzáadjuk, kevergetve 2-3 perc alatt fehéredésig sütjük. Megsózzuk, megborsozzuk. Közben a rizst megmossuk, jól lecsöpögtetjük. A csirkére öntjük, kevergetve megforrósítjuk, majd a fölforralt levest rámerjük. Letakarva, kis lángon 15-20 percig pároljuk. A félbevágott és kimagozott barackot 5 perccel azelőtt keverjük hozzá, mielőtt teljesen elkészülne. Tálalás előtt megborsozzuk, sáfrányos szeklicével fűszerezzük.

Barackos bundás csirkemell

Hozzávalók

  • 60 dkg csirkemellfilé
  • só, őrölt bors
  • 12-15 dkg reszelt sajt
  • 2 keményebb őszi- vagy sárgabarack
  • 10 dkg liszt
  • 3 tojás
  • 12-15 dkg zsemlemorzsa

A sütéshez: bő olaj

Barackos bundás csirkemell – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Elkészítés

A csirkemellet négy egyforma szeletre vágjuk, ezeket egyenként kissé kiverjük, szélüket bevagdossuk. Mindkét oldalukat megsózzuk, megborsozzuk, a reszelt sajttal egyenletesen meghintjük. A barackokat meghámozzuk, kimagvaljuk, majd cikkekre vágjuk, és a sajtra fektetjük. Ügyesen összehajtjuk és hústűvel rögzítjük. Ezután lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába bundázzuk, majd bő, forró olajban 8 -10 perc alatt aranybarnára sütjük.  Papírszalvétára szedve lecsöpögtetjük. Petrezselymes rizzsel kínáljuk. Bármilyen barackkal vagy akár nektarinnal is finom!

 

Ajánljuk még:

Holnap nyit a Hagyományok Háza Ünnepváró Forgataga

A Hagyományok Háza életében a karácsonyi ünnepvárás az év legmeghittebb időszaka. Az idén december 6. és 8. között megrendezésre kerülő Ünnepváró Forgatag koncertekkel, bábelőadássokkal, ajándékkészítő műhelyekkel, mesével, gyerektáncházzal, kézműves vásárral és mesterségbemutatókkal, valamint kedvezményes kiadványárusítással várja a látogatókat. A különleges, minden korosztályt megszólító programsorozat egyik legizgalmasabb tevékenysége a kézműves műhelyekben zajlik, ahol hagyományos mesterségekből ihletett, kézzel készített ajándékokat lehet alkotni.