A gyönyörű karamellás hatlapos

Gasztro

A gyönyörű karamellás hatlapos

Borbás Marcsi receptje.

Hozzávalók:

A lapokhoz

  • 1 kg liszt
  • 16 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 4 dl tej
  • 3 dkg szalalkáli

A krémhez

  • 45 dkg cukor
  • 1 l tej + 2 dl víz
  • 22 dkg liszt
  • 45 dkg hideg vaj

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A lisztet összekeverjük a porcukorral, majd alaposan eldörzsöljük benne a vajat. Ezután hozzáadjuk a tejet, melyben előzőleg feloldottuk a szalalkálit, és összegyúrjuk. A tésztát egy mérleg segítségével hét egyenlő részre osztjuk, melyeket letakarva 20 percig pihentetünk. (A süteményhez hat lapra van szükségünk, egy pedig tartalék lesz.)

A tésztaadagokat egyenként, egyenlő nagyságúra és szép vékonyra kinyújtjuk. A sütőnk lapos tepsijének hátoldalát vékonyan megvajazzuk és meglisztezzük, majd óvatosan, a sodrófa segítségével ráemeljük a kisodort lapot. 190-200 fokon 8-10 perc alatt egyenként megsütjük őket. Ha a széleken már egy picit barnulnak, azonnal ki kell venni, nehogy nagyon kiszáradjon a tészta, mert akkor nagyon törékennyé fog válni. őket. Miután a lapok kihűltek, máris megtölthetjük őket a krémmel. Sülés közben a tésztából el fog párologni az ammónia, ezért mindenképpen tartsuk nyitva az ablakot a konyhában.

A krémhez egy lábasban megolvasztjuk a cukrot. Vigyázzunk, nehogy megégessük! Közben 1 liter tejet összekeverünk 2 dl vízzel, és ebből a keverékből 2 dl-t félreteszünk. Ezt a 2 dl-t csomómentesen elkeverjük 22 dkg liszttel, ezzel fogjuk behabarni a karamellkrémünket. Amikor a cukor megolvadt, óvatosan, apránként hozzáöntjük a vizes tejet. Az olvadt karamell nagyon forró, ezért eleinte óvatosan adagoljuk hozzá a folyadékot, nehogy kicsapjon, és leforrázzon bennünket. Miután felforrt és elolvadt a karamell, behabarjuk a lisztes keverékkel. Mielőtt hozzáöntenénk a habarást a forró léhez, egyenlítsük ki a szokásos módon a hőmérsékletet (apránként keverjünk a forró léből a habarásba egy-két deciliternyit), máskülönben csomós lesz a krémünk. Ezután hagyjuk még egyet forrni, és keverjük bele a hideg vajat.  Ekkor nyeri el az igazi krémes állagát. Még melegen töltsük meg vele a lapokat.

A kész süteményt egy napra tegyük a hűtőbe, utána szépen tudjuk szeletelni.

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X