A fergeteges sós croffin

Gasztro

A fergeteges sós croffin

Fekete Gergő receptje

Hozzávalók

Leveles tészta:

  • 500 g kenyérliszt (BL 80)
  • 500 g vaj
  • 250 ml jéghideg víz
  • 1 kk só

Az összeállításhoz különféle zöldségek vékonyra szeletelve:

  • cékla
  • batáta
  • répa
  • medvehagyma
  • spárga
  • 10 szelet húsos szalonna
  • humusz
  • 400 g főtt vagy konzerv csicseriborsó
  • 4-5  evőkanál jó minőségű tahini (ízlés szerint)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • Fél citrom leve
  • 1 tk só

A tálaláshoz:

  • szezámmag
  • olívaolaj

Elkészítés

A lisztet elkeverjük a jéghideg vízzel, majd hozzáadjuk a hideg vaj egyharmadát. Hozzáadjuk a sót, majd amikor összeállt a tészta, akkor jöhet bele a maradék vaj. Azt nem kell túlságosan eldolgozni benne, hogy megmaradjanak a vajdarabok, amelyektől majd szép leveles lesz a tésztánk. Fontos, hogy a kezünkkel ne melegítsük fel a tésztát, csak nagyjából dolgozzuk el. Ha ekkor nehezen kezelhető a tésztánk, akkor tegyük rövid időre hűtőbe, de ha tudunk vele dolgozni, akkor rögtön elvégezhetjük az első hajtást. Téglalap alakúra nyújtjuk, majd szimplán hajtjuk, tehát az egyik szélét kétharmadig felhajtjuk, a másik szélét pedig szintén felhajtjuk. Ekkor kb. 20 percig hűtjük folpackba vagy sütőpapírba csomagolva. Ezután következhet a dupla hajtás. A tésztát újra kinyújtjuk téglalap alakúra, majd a két szélét felhajtjuk egymás mellé úgy, hogy ne fedjék le egymást, majd az egészet, mint egy könyvet félbe hajtjuk. Ezután következik még egy szimpla, majd még egy dupla hajtás. Minden hajtogatás között hűtőben pihentetjük a tésztát. Az utolsó hajtogatás után teljesen hűtsük le a tésztát, hogy könnyen tudjuk majd formázni. Ezt a tésztát ebben az állapotban akár le is fagyaszthatjuk későbbi felhasználásra.

Ha már jó hideg a tésztánk, akkor elővesszük, és tökéletes téglalapra nyújtjuk. Közben előkészítünk egy muffinsütőformát is, amit vékonyan kiolajozunk vagy kivajazunk. A tésztánkból kétujjnyi széles és kb. 25 cm hosszú darabokat vágunk. Ezután hagyjuk egy kicsit pihenni, hogy majd egy kicsit tovább tudjuk nyújtani.

Közben előkészítjük a zöldségeket, amikkel megtöltjük majd a croffinokat. A lényeg, hogy mindent nagyon vékonyra kell szeletelni. 

A tésztadarabokat ezután egyenként magunk elé helyezzük, és kicsit megnyújtjuk őket a kezünk segítségével. Sorban ráhelyezzük a vékonyra szeletelt zöldségeket és a húsos szalonnát is. Ezután óvatosan feltekerjük a tésztát a zöldségekkel együtt, és rögtön a muffinformába helyezzük. Ezután hagyjuk kb. 10-15 percet pihenni.

Ha a pihentetés ideje lejárt, akkor 190-200 fokon, légkeverésen aranybarnára sütjük a croffinokat.

A humuszhoz a csicseriborsót késes aprítóval megdolgozzuk. Ezután lassanként adagolva hozzáadjuk a tahinit. Ezután megsózzuk, és vízzel állítjuk be a kívánt állagot. Figyeljünk, hogy ne legyen túl sűrű a humusz, minél krémesebbre készítsük, annál finomabb lesz a végeredmény.

Egy fél citrom levével is ízesítjük, illetve ízlés szerint fokhagymával. Olívaolajjal és szezámmaggal megszórva tálaljuk.

 

Ajánljuk még:

Legősibb főfoglalkozásunkból ered a karácsonyi menü egyik főszereplője, a halászlé

A magyar konyha háromféle halászlécsoportot különböztet meg: a dunai, a tiszai és a balatoni halászlét – legnagyobb vizeink szerinti értelemszerű csoportosításban. Mindhárom ételfajta közös jellemzője, hogy három fő alapanyagból készülnek: halhúsból, hagymából és pirospaprikából. A különbség az elkészítés módjában és a tálalás jellegzetességeiben rejlik.