Hozzávalók
A palacsintához:
- 20 dkg liszt
- 1 db tojás
- 3-4 dl tej
- 1 dl szódavíz
- 1 ek cukor
- 1 csipet só
- citromhéj
A töltelékhez:
- 50 dkg túró
- 2 ek cukor
- 1 ek vaníliás cukor
- citromhéj
- 3 tojásfehérje + 1 ek cukor
- 1 ek citromlé
- 2 tojássárgája + 1 ek cukor
A tetejére:
- 3 dl zsíros tejföl
- 2 ek cukor
- citromhéj
Elkészítés
A tészta száraz hozzávalóit, a lisztet, a cukrot és a sót egy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk a tojást és egy kevés tejet, majd simára keverjük. Ezután jöhet hozzá a maradék tej és a szóda, illetve a citromhéj. Az egészet szépen kikeverjük, és beállítjuk a megfelelő állagot. Ha a vastag palacsintákat szereti a család, akkor kicsit sűrűbbre hagyjuk a masszát, de ha a vékonyat szeretik, akkor hígabbra készítjük. Ezután kisütjük a palacsintákat. Közben a túrót villával kicsit összetörjük, majd összekeverjük a citromhéjjal és a vaníliával.
Válasszuk szét a tojásokat. A sárgáját és a cukrot verjük habosra, majd a fehérjéből készítsünk egy pici citromlével, a cukorral és egy csipet sóval krémes habot. Először a sárgájával keverjük össze a túrót, majd óvatosan forgassuk bele a habot is. A megtöltött, feltekert palacsintákat egy kivajazott tepsibe helyezzük, és jól meglocsoljuk a cukorral és tojássárgájával kikevert, citromhéjjal ízesített tejföllel. 180° C-on 30-40 perc alatt pirosra sütjük.
Ajánljuk még: