Éltető kert

Cékla, a hazai superfood – ti is szeretitek?

A cékla az elmúlt évtizedekben mintha kissé háttérbe szorult volna, és csak az utóbbi években kezdték újra kihasználni a benne rejlő lehetőségeket – elsősorban a csúcsgasztronómia és a reformkonyha jóvoltából. Az egyik legtöbb hasznot tartogató élelmezési növényünk, amely a cukortól kezdve a teljesítménynövelésen át egészen az ételszínezésig számos fronton megállja a helyét.

Az 1700-as évek végén a cékla a cukorkészítők kedvenc alapanyaga volt: nagy mennyiségben használták fel az édes íz biztosításához. A cukorkészítés során kinyomkodott sűrű szirupból ráadásul pálinkát is főztek. A tisztára dolgozott cukor minősége vetekedett az akkoriban híres indiai cukoréval. Olyannyira, hogy számos esetben uralkodói támogatással igyekeztek fejleszteni a céklacukor készítésének folyamatát.

Cold soup with beet leaves served with cream, summer cooking con

Fotó: 123RF  

Magyarországon is kedvelt bevételnövelő tevékenység volt: „A’ czéklaczukorliszt’ termítése minden jószágbirtokosra nézve legnagyobb fontossági, csak általa emelheti mindegyik háromszor annyira jövedelmét, ’s nem lesz szükség 10 millió pengő forintot külföldre szalasztani” – olvashatjuk még az 1830-as évek gazdasági beszámolóiban is.

Híres volt akkoriban a céklaméz is, de ismertek a cékla egészen különleges felhasználásai is, például a cékla segítségével vörösre festett rózsa hajtatása.

„Legyen a' rósabokorhoz közel egy veres répa (czékla) mellybe a’ fejér rósának egy veszszője lehajlatik, majd földdel béfödetik, ha a’ gally megfogamt, ’s gyökeret vert, helyre kell ültetni. Vereset virít” – olvashatjuk egy 1817. évi leírásban. 

Sliced beets for making chips on a wooden Board in a rustic style.

Fotó: 123RF 

Egy dolgot azonban fontos tisztáznunk: mivel a cékla és a cukorrépa genetikailag egy fajba tartoznak (Beta vulgaris), nemigen lehetünk biztosak abban, hogy a legkorábbi leírások valóban a ma céklaként emlegetett növényről szólnak-e. Gyakran keveredik e kettő a beszámolókban, és sok olyan eset is van, amikor nem állnak rendelkezésre további, ellenőrzésre lehetőséget adó források, így jobb, ha óvatosan kezeljük ezeket a történeteket.

Fotó: 123RF 

Egy azonban bizonyos: a cékla gyógyászati hatása már régóta ismert, hiszen tele van antioxidánsokkal, amelyek védik a sejteket a szabadgyökök támadásától. Az eddigi kutatások alapján rendszeres fogyasztásával meggátolhatjuk a rákos sejtek szaporodását, és kiegyensúlyozhatjuk a sav-bázis egyensúlyt, illetve a máj anyagcsere-folyamatait is. Kedvező táplálkozás-élettani előnyeit magas polifenol-, betanin-, vitamin- (tiamin, riboflavin, piridoxin, aszkorbinsav), biotin-, folát- és ásványianyag- (kálium, magnézium, vas) tartalmának köszönheti, természetes nitráttartamánál fogva pedig vérnyomáscsökkentő hatást is tulajdonítanak neki. 

Ráadásul a cékla nemcsak egészséges és tápláló, hanem kitűnő alternatívája a mesterséges ételszínezékeknek is. Színét ugyanis egy betanin nevű anyagnak köszönheti, ami élelmiszereink címkéjén E162 néven is szerepelhet. Megtalálhatjuk a joghurtokban, szószokban, de akár a kolbászban is, és a jelenlegi szabályozások szerint majdhogynem korlátlan mértékben használható használható élelmiszereinkben.

Fotó: 123RF  

Sokan egyfajta legális doppingként tekintenek rá, hiszen a tapasztalatok szerint napi egy pohárnyi céklalé növeli a sportteljesítményt, amit a feltételezések szerint neurotranszmitterként a sejtjeink között cikázó nitrogénmonoxid (NO) ösztökélésével ér el.

A cékla tehát egy igen egészséges alapanyagunk, egyfajta hazai superfood, amit érdemes jobban megismernünk. Hogy segíthessünk a benne rejlő lehetőségek felfedezésében, készültünk egy kedvenc céklás receptválogatással:

Céklás receptek: izgalmas alapanyag, kevés kalóriával
A cékla legalább annyiféleképpen felhasználható, mint a burgonya: önállóan is finom, levesként, köretként szintén, de illik süteménybe, egytálételbe is. Az íze sokkal karakteresebb a krumplinál, viszont kevés benne a kalória. Sokféle hozzávalóval tud érdekes kombinációt alkotni: képzeljük el például kéksajttal és fehér borral vagy sötét kakaóval és keserű csokoládéval. Izgalmas.

Céklás-hagymás heringsaláta
A hagymás heringről sokan úgy tartják, nyáron a legjobb, egy nagy korsó sör mellé. Másoknak kifejezetten téli ételként, hajában sült burgonyával esik jól. És vannak, akik erős szaga miatt nem is állhatják. Pedig egészséges, a háborgó gyomrot megnyugtatja. Akár az ünnepi asztalon is helyet kaphat előételként, vagy könnyedebb vacsoraételnek. Lehet rusztikus, és akár egészen elegáns is, a cékla és a rozmaringos hagyma elveszi az élét.

Nyitókép: 123RF