4 váratlan, extra, de tökéletesen működő kávéfűszer
Olvasási idő: 3 perc

4 váratlan, extra, de tökéletesen működő kávéfűszer

A kávézást sosem értettem. A borospohárral való koccintás, a pálinkák lehúzása utáni nyelvcsettintés még gyerekként is szórakoztató látvány volt, a kávé vonzereje viszont nagyjából a közértekben akkor még általánosan meglévő darálóknál számomra véget is ért. A tartózkodásomat aztán egy rám erőltetett macikávé, illetve a kávéaromával teletolt szockó sütemények nyomasztó emléke is erősítette. Mígnem az első valódi, minden adaléktól mentes kávé egyszerre a kedvelők oldalára állított. 

Utólag persze nem tudom, hogy maga a kávé, vagy éppen a köré épített mini-szertartások azok, melyek miatt a mai napig örömmel iszom feketét, egy idő után mindenesetre e téren is kísérletezni kezdtem.

A tanyán, ahol akkor éltünk mindössze egy öreg kotyogós volt a konyhában, aminek használatát az egyszer nálunk kitelelő vándorcirkuszos család fejlesztette tökélyre. A szabad tűz fölé tett vaslábon gyakorlatilag 24 órában főtt a kávé, amit az egyszerűség okán – kávészakértők által minden bizonnyal minősíthetetlen módon – gyakran teásbögrékből fogyasztottunk. Illik vagy sem, az ízek mindenesetre keveredtek, olykor egész jó formában.

Mikor aztán évekkel később a feketetói vásáron egy halom kézi kávédarálóra leltem, a véletlen szülte ízek emléke okán többre is megalkudtam, hátha direkt is reprodukálni tudom azt, ami azon a tanyai télen a cirkuszos kocsiban összeállt. A darált kávéra azóta is szívesen teszek egyebet, különös ízeket csempészve ezzel reggeli kis szertartásainkba.

KASVIRÁG

Legutóbbi felfedezésünk a kasvirág érett és teljesen száraz magja volt, amit amúgy immunerősítő tulajdonságai okán termesztünk gyógynövénykertünkben. Az ánizshoz hasonló ízű apró magok a fájdalomcsillapító hatású illóolajuknak köszönhetően darálás nélkül is érezhető aromát adnak a kávénak, bár gyógyhatást ebben a formában nem várhatunk tőlük.

SZŐLŐMAG

Szintén az ősz ajándéka a szőlő préselése után visszamaradt mag, melyet szárítást követően akár egy külön erre a célra használt kávédarálóval is felaprózhatunk. Ha a kotyogós főző tárolóját már majdnem teleraktuk kávéval, egy-két kiskanál szőlőmagőrleménnyel fás-édes ízt adhatunk az elkészült italnak. Tovább tetézhetjük a dolgot, amennyiben a szőlőmagot a szárítás során óvatosan meg is pirítjuk, és így ledarálva adjuk a kávéhoz!

CHILI

A chilis forrócsoki analógiáján indulva természetesen a csípős kávéra is rápróbáltunk – megosztó eredménnyel. A kávéra ez esetben erdélyi barátaink által készített szárított chilipelyheket szórtunk, melyek az amúgy karakteres kávét izgalmasan fűszerezték. (Szerintem…)

ÜRÖM

Utoljára hagytam egyik kedvencünket, a gyógynövényként is elképesztően hatékony és sokoldalú egynyári üröm szárítmányát. A rendkívül intenzív citrusos illatjegyekkel bíró növény illata a kávéban is határozottan érezhető, keserű íze azonban a kávé önmagában is keserű ízvilágához teljesen idomul, alig érezhető.

Akár így, akár úgy, a legjobb kávé számomra továbbra is az, amelyet nem egyedül kell meginni…

Kapcsolódó tartalom
Aprócska virág, amiből még burnótot is készítettek hajdanán – az árvacsalán
Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka | 2025. április 20

Aprócska virág, amiből még burnótot is készítettek hajdanán – az árvacsalán

A korabeli feljegyzések szerint azért kapta az „árva” jelzőt, mert rokonától eltérően nem szúr, és érintése nem okoz viszketést. Összevagdalt leveleit szeszben áztatva tüdővész elleni orvosságot készítettek belőle, és rostjai még finomabb szövetek készítésére is alkalmassá tették. Az árvacsalán színes virágai beterítik a tavaszi réteket, útszegélyeket és kerteket.