Egészség

„Nem tudom, mit szedsz, de hozz nekem is belőle!” – Így kaptam rá a lenmagra és a goji bogyóra

Mint a wellness-trendek általában, az úgynevezett „superfoodok”, vagyis „szuperélelmiszerek" iránti rajongás is a tengerentúlról érkezett hozzánk. Néhány évvel ezelőtt jelent meg a chia mag, a goji bogyó, a macapor és a többi a szókincsünkben és az étrendünkben, hogy aztán egyik-másik beépüljön a hétköznapjainkba, vagy éppen egyik napról a másikra eltűnjön, mintha soha nem is hallottunk volna róla.

Az egészséges étkezésre törekszem még akkor is, ha egy (vagy akármennyi) szelet könnyű és krémes tortával bármikor le lehet venni a lábamról. Amikor „berobbant” hozzánk is a chia mag és a goji bogyó, egyértelmű volt, hogy ki kell próbálnom őket. Egy ideig rendszeresen adtam egyikből is, másikból is a reggeli zabpelyhemhez, vagy a délutáni nassolást egészítettem ki velük. Néhány hét és hónap elteltével aztán (már nem emlékszem, hogy miért) leálltam velük. Nem tudtam egyértelműen megállapítani, hogy valóban használnak-e, vagy sem. Egyszer biztos voltam a hatásukban, máskor meg kételkedtem benne.

Valamivel több mint egy év elteltével (körülbelül egy hónappal ezelőtt) újra bevásároltam belőlük. Chia magot vagy lenmagot szórok a reggelimre, valamint goji bogyóval variálom azt. Újrakezdés ide vagy oda, számottevő hatást nemigen vártam, de úgy gondoltam, ártani csak nem árt, ha adok ezeknek a magvaknak és bogyóknak még egy esélyt. Körülbelül két hét telt el, amikor telefonon beszéltem a barátnőmmel, a közelgő grillezés időpontját fixáltuk. Egyszer csak megjegyezte:

„Nem tudom, mit szedsz, de hozz nekem is belőle, mert én is szeretnék ilyen energikus és jókedvű lenni.”

Végiggondoltam, és nem tudtam másnak betudni ezt a pozitív változást, mint a magvaknak. Talán sosem derül ki, mi állt a háttérben.

Healthy Chia seeds in a wooden bowl

Fotó: 123RF 

Mindenki másra esküszik, persze, de akkor is biztosan van igazság ezeknek a szupernek kikiáltott élelmiszereknek az egészségünkre gyakorolt, pozitív hatásában, különben mire lenne ez a nagy felhajtás? Íme néhány népszerűbb közülük, ha gondoljátok, tegyetek velük egy próbát ti is!

Chia mag (azték zsálya)

Kiváló antioxidáns-forrás, gazdag proteinben és esszenciális zsírsavak is találhatók a magvakban. Képes megkötni a vizet, ami miatt telítettségérzés alakulhat ki, a diétázók ezért is szívesen fogyasztják.

Goji bogyó

A nagy mennyiségű C-vitamin tartalma mellett számos aminosavat és ásványi anyagot tartalmaz. Energikus közérzetet, fiatalos erőt és kitartást tulajdonítanak a hatásának. Egyes országokban afrodiziákumként is népszerű.

Barberry with leaves and dry goji berries on wooden background

Fotó: 123RF 

Macapor

Erősíti a szervezetet és oldja a stresszt a maca gyökeréből készült por. Magas B-, C- és E-vitamin tartalma mellett többféle aminosavat, valamint cinket, vasat és magnéziumot tartalmaz. Talán a termékenységfokozó hatása a legismertebb.

Quinoa

Alacsony szénhidráttartalma miatt kiváló kiegészítője lehet a diétás étrendeknek. Emellett teljes értékű fehérjeforrás és nagyon tápláló élelmiszer. Elsőre azt hihetnénk, hogy gabona, de valójában sokkal közelebbi rokonságban áll például a céklával.

Spirulina

Ez egy algafajta, amely rendkívül gazdag fehérjében, vitaminokban és ásványi anyagokban. Szuper immunerősítő, és a szemünk egészségére is jó hatással lehet. Állítólag az űrhajósoknak is ajánlott fogyasztani a spirulinát.

Quinoa tricolor and wooden shovel

Fotó: 123RF 

Az egzotikus elnevezések csábítóak lehetnek, de nem kell Dél-Amerikáig utazni ahhoz, hogy tápláló élelmiszerekkel egészítsétek ki az étrendeteket. Elég, ha kimentek a helyi piacra és bevásároltok. A változatos, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend ugyanolyan jó hatással lehet az egészségetekre, mintha mintegy kúraszerűen „rákaptok” egy-egy divatos „szuperélelmiszerre”.

Sőt, többek között a lenmag, a dió, a sárgarépa, a zöldborsó, az áfonya, a csipkebogyó, de a méz is sok-sok olyan pozitív hatással bírhat, amiért hálás lehet a szervezetetek. Az viszont tényleg fontos, hogy egy-egy speciális élelmiszer (rendszeres) fogyasztása, vagy számotokra ismeretlen étrend követése esetében fontos kikérni az orvos véleményét. És figyeljetek a mértékre, mert mértéken felül még a legegészségesebb ételek is okozhatnak károkat vagy kellemetlenségeket!

Nyitókép: 123RF

Ajánljuk még:

Alapvetések az esszenciális illóolajokról

Az illatok az agyunk limbikus részét stimulálják és amellett, hogy ez is fontos szerepe az esszenciális illóolajoknak, a terápiás erejüket érdemes globálisan vizsgálni. A kiváló minőségű, 100 százalékos tisztaságú esszenciális illóolajok azonban azért is érdemelnek még több figyelmet, mert némely esetben tudományos gyógynövényterápiát kutató háttérrel, modern laboratóriumokkal, peszticidmentes ültetvényekkel törnek utat az egyre zajosabb piacon. Színtiszta fitoterápia amit nyújtanak, de mi is ez pontosan?