Kezdjük az elején: mit takar az antioxidáns és az oxidatív károsodás fogalma?
Az antioxidánsok olyan anyagoknak a gyűjtőneve, amelyeknek nagyon fontos szerepük van a szervezet egészséges egyensúlyának a megtartásában. Igaz, hogy egy részüket a szervezet is képes megtermelni, de bizonyos csoportjukat csak külsőleg lehet a szervezetbe juttatni. Az A-, a C-, az E-vitamin és a béta-karotin például a védelmi mechanizmus szereplői közé sorolhatók, így kiemelten fontos, hogy megfelelő szinten legyenek ahhoz, hogy egészséges maradj.
Ha a szervezet például folyamatosan nagy dózisú oxidatív stressz hatásának van kitéve (ilyen a légszennyezettség, dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, különféle káros sugárzások), és közben finomított szénhidrátokat tömsz magadba (sütemény, pizza, csokoládé és cukrozott italok) friss zöldségek és gyümölcsök helyett, akkor hatványozottan nő az oxidatív károsodás esélye.
Fotó: 123RF
Egy felmérés alapján
a nők jóval nagyobb mértékben érintettek ebben, mint a férfiak,
és narancsbőr kialakulásának is sok köze van a fentebb felsorolt tényezőkhöz.
Az antioxidáns vitaminok forrásai ezer helyen lehetnek. Például
- Karotinoidok vannak a sárgarépában, sütőtökben, paradicsomban, narancssárgás és sötétzöld gyümölcsökben illetve zöldségekben
- A-vitamin a húsokban, belsőségekben, tejtermékekben
- C-vitamin a citrusfélékben, csipkebogyóban, savanyított káposztában, paradicsomban és paprikában
- E-vitamin az olajos magvakban, különféle növényi olajokban, baromfiban, halban, marhahúsban
Akár frissen fogyasztva, akár teaként megfőzve a következő növények rendelkeznek nagyon magas antioxidáns-tartalommal: bodza, körömvirág, zöld tea, ginkgo biloba, csipkebogyó, avokádó, répa, zsálya, paprika, meggy és szőlő.
Fotó: 123RF
Teakészítésnél arra azért vigyázzunk, hogy a citromot ne azonnal facsarjuk a forró vízbe, mert a C-vitamin úgy sokkal hamarabb bomlásnak indul.
Az ételekkel is sokat tehetünk, például az őszi/téli időszakban legyen otthon:
- alma: magas flavonoid tartalmú, a héja antoxidánsokat tartalmaz, az emésztést segíti és A-, B-, C-vitaminokat is tartalmaz bőségesen
- burgonya: B1- és B6-vitamin és folsavforrás, mindezek mellett nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, magnéziumot és vasat
- padlizsán: rendkívül alacsony a kalóriatartalma, C-vitaminban, folsavban, niacinban, patoténsavban is gazdag. Jelentős kálium-, foszfor-, magnézium-, kalciumforrás
- szőlő: B1-, B2- és K-vitamin, valamint a folsav és a biotin kiemelkedően értékes forrása, jótékony hatással van az idegrendszerre is
Antioxidánsban gazdag natúrkozmetikumokat se felejtsük el! A természet alkotta hatóanyagbombákból szerencsére bőven lehet válogatni, de fontos, hogy ökogazdálkodásból származzanak a termékek, hiszen csak így garantálható a tiszta és vegyszermentes minőség.
Fotó: 123RF
Növényi vitaminok és olajok tekintetében például kiváló hatású az:
- argánolaj: érett bőrre kiváló, karotinoidban, a-tokoferolban is gazdag
- avokádóolaj: E-vitamin, karotinoid és lecitin forrás, csakúgy, mint a homoktövismag-olaj
- búzacsíraolaj: regenerálandó és sérült bőrre; narancssárga színű, így karotinoidban és E-vitaminban is bővelkedik
- tökmagolaj (avagy a zöld arany), ami nem csak gasztronómiai szempontból számít valódi kuriózumnak. Rendkívül gazdag telítetlen és esszenciális zsírsavakban, sőt nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, káliumot, magnéziumot, cinket, rezet, vasat, valamint D-, B- és E-vitamint is.
Időközönként nem árt külső-belső méregtelenítő kúrákat végezni és szaunába látogatni, hiszen a szervezetet így idő előtt megszabadítjuk a káros anyagoktól – még mielőtt saját magától kezdene radikálisabb tisztulásba, például valamilyen betegség formájában.
Nyitókép: 123RF
Ajánljuk még: