Egészség

Magnézium: az egyik legfontosabb ásványi anyag, de nagyon nem mindegy, hogy viszed be!

Sokan tanácstalanok azzal kapcsolatban, melyik magnéziumkészítményt válasszák, és bizonytalanságuk abszolút megalapozott. Ugyanis a legtöbb esetben csak annyit hallunk, a magnéziumpótlás szükséges, de azt már elfelejtik hangsúlyozni, hogy számtalan formája van ennek az éltető anyagnak (is), és egyáltalán nem mindegy, melyiket visszük be szervezetünkbe. Igyekeztünk utánajárni a legjobb formáknak, és megpróbáljuk átláthatóan bemutatni, hogy hogyan is néz ki egy valóban hatásos, megfelelő és helyes magnézium-utánpótlás!

A magnéziumhiányt komolyan kell venni!

A magnézium elemi összetevője számos élelmiszernek és természetes képződménynek, szerte a világon. Ez az ásvány a test több mint 300 enzimjének megfelelő működéséért felelős, szabályozza a fehérjeszintézist, és biztosítja az idegek egészséges működését. Részt vesz a csontképződésben, a DNS és RNS szintézisében, segíti az antioxidánsok kialakulását, és elősegíti a szervezetben más ásványi anyagok, például a kalcium hasznosulását is. A magnéziumhiány számos komoly betegség okozója lehet: a csontritkulás, izom- és vázrendszeri betegségek, diabétesz, különböző szívbetegség vagy a depresszió is nagyobb eséllyel alakul ki azoknál, akik híján vannak a magnéziumnak. Ezzel a tudással a birtokunkban egészen ijesztőnek mondhatóak az amerikai kutatásban megjelent adatok, melyek szerint az USA lakosságának 43 százaléka magnéziumhiányban szenved. 

A magnéziumhiány kialakulásának fő okai a nem megfelelő táplálkozás, az alacsony tápanyagbevitel, vagy a megnövekedett magnéziumigény. Megnövekedhet a magnéziumszükséglet az erőteljes testi és szellemi igénybevétel esetén, gyermekeknél a gyors növekedés időszakában, valamint bizonyos betegségek esetén, mint például szívelégtelenség, magas vérnyomás, migrén vagy asztma. A magnéziumhiány ritka esetben genetikai okokra vezethető vissza, ilyenkor a bélben való felszívódás, illetve a vesében történő magnézium visszaszívás problémája váltja ki a tüneteket. 

Az olyan étrend, amely magnéziumban gazdag ételeket tartalmaz – vagy ennek hiányában a megfelelő magnéziumpótlás – segít elkerülni ennek az életbevágó fontosságú ásványnak a hiányát. Ha azonban a következő tüneteket észleljük, érdemes utánajárnunk, hogy nem a magnézium hiánya okozza-e: migrén, magas vérnyomás, fáradtság, görcsök, zsibbadás és bizsergés érzése, ingerlékenység, kimerültség, belső nyugtalanság, hideg lábfej, fejfájás, zajérzékenység, zavartság, megnövekedett alvásigény, szívdobogás, hátfájás, keringési zavarok, étvágytalanság stb. 

A magnéziumot bár túl lehet adagolni, de ez csak extrém esetekben fordulhat elő. A túladagolás tünete lehet a fokozott vizeletürítés, hasmenés vagy fáradtság. A véletlenszerű túladagolás esélye nagyon csekély, táplálékkal gyakorlatilag nem is igazán lehetséges túl sok magnéziumot bevinni. A túladagolást egyedül tudatosan nagy dózis bevitelével lehet elérni, erre általában akkor kerülhet sor, ha orvosi beavatkozással indítják meg a bélmozgást, például kolonoszkópiára való előkészítéskor. Ritka esetekben a vese működési zavara okozhat magnézium-túladagolást, de ez is csak nagyobb adagok bevitele esetén.

Magnézium az ételeinkben

Egy átlagember szervezete körülbelül 25 gramm magnéziumot tartalmaz. A legtöbb a csontokban és lágyszövetekben található meg, további körülbelül 1 százalékuk kering a vérben. Ez az 1 százalék biztosítja, hogy egy sor sejt és enzimatikus folyamat megfelelően végbemehessen. Már egy csekély szintcsökkenés is zavart okozhat a test alapvető működéseiben, ami egészségügyi problémák lavinaszerű megjelenéséhez vezethet. A szakemberek által ajánlott napi szükséglet (RDA) férfiaknak 400 mg, nőknek 310 mg. Fontos hangsúlyozni, hogy ez nem az elegendő, hanem a minimális mennyiség a szervezet normál működéséhez!

És bár az egyértelmű: ezt a magnéziummennyiséget be kell vinni a szervezetbe, a hogyan kérdésre már nehezebb választ adni. A magnéziumnak számos formája van, és nagyon nem mindegy, mi szerepel a megvásárolni kívánt étrend-kiegészítők oldalán, a magnéziumnak ugyanis kötődnie kell egy másik molekulához, hogy stabil legyen. A legnagyobb különbség a magnéziumot tartalmazó készítményekben nem is magához az ásványi anyaghoz, hanem a kísérőanyaghoz kötődik. A leggyakoribb kötőanyagok, és így a leggyakoribb magnéziumtípusok az oxid, citrát, glicinát, szulfát vagy aminosav kelát.

A magnézium-citrát

A magnéziumtípusok közül a citromsav magnéziumsójából származtatott magnézium-citrát kisebb koncentrációban, de közepes szintű biológiai hasznosíthatósággal rendelkezik. Gyors felszívódású, használják a bélmozgás fokozására, ideális például a terhesség alatti magnéziumpótláshoz, hasznos lehet székrekedéshez, de a vesekövek megelőzésére is ajánlott.

Ugyanakkor a magnézium-citrát nem minden esetben jó választás, mert csökkentheti a szervezetben a vas és a réz szabályozását segítő ceruloplazmint, ami egyes egészségügyi szakemberek szerint számos betegség és rendellenesség kiváltó kiváltó oka lehet. A magnézium-citrát elemi magnéziumkoncentrációja 10 százalék, azaz 100 mg magnézium-citrát 10 mg elemi magnéziumot tartalmaz.

Kelátos forma

Magnéziumot magunkhoz vehetünk ásványi kelát formában is, amely magnézium-oxidot tartalmaz, és valamilyen más aminosav keverékéhez kapcsolódik. Ez lehet magnézium-laktát, glicin, magnézium-aszpartát vagy arginát. A glicin egy nagy molekula, így kevés magnéziumot tartalmaz, de fokozza a magnézium természetes relaxációs tulajdonságait. Ez lehet a legjobb választás, ha a cél a mentális nyugalom és a pihenés. A magnézium legjobb kelátos aminosav formája a magnézium-aszpartát vagy az arginát, amik szintén remek felszívódású formák. 

A magnézium-laktát

Mérsékelt koncentrációt mutat, de a magnézium-oxidhoz képest magasabb biológiai felszívódással rendelkezik. Ez egy ásványianyag-kiegészítő, amelyet leggyakrabban emésztési problémák kezelésére használnak, vesebetegség esetén azonban kerülni kell. Elemimagnézium-koncentrációja 12 százalék.

A magnézium-szulfát, ismertebb nevén Epsom só vagy keserűsó

Ez a magnézium szervetlen formája. Elemi koncentrációja 20 százalék, de jó biológiai hozzáférhetőséggel rendelkezik. A magnézium-szulfát magnéziumot, ként és oxigént tartalmaz. Bevitele terhesség alatti magnéziumhiány jelentkezésénél ajánlott, de a szükséges mennyiséget ne lépjük túl! A magnézium-szulfátot gyakran használják hashajtóként, és túladagolása is okozhat a hashajtóhoz hasonló tüneteket, és kiválóan képes a bőrön át is felszívódni, ezért a fürdősók gyakori alkotója. Egy Epsom sós fürdő segít a stressz és szorongás oldásában, az álmatlanság leküzdésében, és egyben méregtelenít is. Használata izom- és ízületi fájdalmak esetén is ajánlott. A magnézium-szulfátnak fontos szerepe van abban is, hogy a belekben a tápanyagok megfelelően felszívódjanak. 

A magnézium-oxid

Ez a legelterjedtebb és legolcsóbb magnéziumtípus, de felszívódási aránya a más összetételű magnéziumokhoz képest rossz. Általában terápiásan alkalmazzák hashajtóként, enyhíti a savas refluxot, magas koncentrációt, de alacsony biológiai hasznosulást mutat. Elemimagnézium-koncentráció: 60 százalék. 

A magnézium-orotát

Bár ezt a típust gyakran reklámozzák az állóképesség javítására, nincs megbízható bizonyíték arra, hogy valóban pozitív hatással lenne rá! Leggyakrabban szívelégtelenségre ajánlott, valamint szerepet játszik a DNS vagy RNS létrehozásában. A magnézium-orotát felszívódása a többi magnéziumtípushoz képest kifejezetten lassú, terhesség alatt ez a magnéziumtípus nem ajánlott. Hosszan tartó szedése esetén húgysavat okozhat a szervezetben. 

A magnézium-karbonát

Ez a típus jó választás a savas refluxban szenvedőknek, hiszen savlekötő tulajdonsága van. A magnézium-karbonát ugyanakkor erős hashajtó is lehet, ha nagy mennyiségben használják. Elemimagnézium-koncentrációja 45 százalék.

A magnézium-klorid

Ez a típus 25 százalék elemi magnéziumot tartalmaz, a bőrön keresztül pedig rendkívül gyors felszívódású. A sejtek és szövetek detoxikálásához ideális, segít a veseműködésben, és felgyorsíthatja a lassú anyagcserét. Sokkal könnyebben felszívódik a szervezetben, mint az Epsom só, azonban nem ajánlott lenyelni. 

Nem akartunk senkit sem összezavarni

Bármennyire is kesze-kuszának tűnik mindez, ha szánunk egy kis időt a megfelelő tájékozódásra, akkor hamar belerázódhatunk a magnéziumok világába, és egy kis odafigyeléssel hamar megtalálhatjuk a számunkra legmegfelelőbb formát!

Ajánljuk még:

A „megtört szívek” gyógyitala, az erkölcs jelképe – Mindent az árvácskáról

Városi virág, idén egész télen állta a sarat a belvárosi virágágyásokban is, aki pedig résen volt, tél derekán is szüretelhette a színes virágokat a balkonládájából egyenesen a salátába. Tavasszal a szupermarket pultjaiban a salátamixből hirdette sárgán vigyorogva, hogy helló, itt a kikelet. Az árvácska strapabíró, dekoratív, festőket megihlető virág, ami igen finom is!

 

Már követem az oldalt

X