Egészség

Magnézium: az egyik legfontosabb ásványi anyag, de nagyon nem mindegy, hogy viszed be!

Sokan tanácstalanok azzal kapcsolatban, melyik magnéziumkészítményt válasszák, és bizonytalanságuk abszolút megalapozott. Ugyanis a legtöbb esetben csak annyit hallunk, a magnéziumpótlás szükséges, de azt már elfelejtik hangsúlyozni, hogy számtalan formája van ennek az éltető anyagnak (is), és egyáltalán nem mindegy, melyiket visszük be szervezetünkbe. Igyekeztünk utánajárni a legjobb formáknak, és megpróbáljuk átláthatóan bemutatni, hogy hogyan is néz ki egy valóban hatásos, megfelelő és helyes magnézium-utánpótlás!

A magnéziumhiányt komolyan kell venni!

A magnézium elemi összetevője számos élelmiszernek és természetes képződménynek, szerte a világon. Ez az ásvány a test több mint 300 enzimjének megfelelő működéséért felelős, szabályozza a fehérjeszintézist, és biztosítja az idegek egészséges működését. Részt vesz a csontképződésben, a DNS és RNS szintézisében, segíti az antioxidánsok kialakulását, és elősegíti a szervezetben más ásványi anyagok, például a kalcium hasznosulását is. A magnéziumhiány számos komoly betegség okozója lehet: a csontritkulás, izom- és vázrendszeri betegségek, diabétesz, különböző szívbetegség vagy a depresszió is nagyobb eséllyel alakul ki azoknál, akik híján vannak a magnéziumnak. Ezzel a tudással a birtokunkban egészen ijesztőnek mondhatóak az amerikai kutatásban megjelent adatok, melyek szerint az USA lakosságának 43 százaléka magnéziumhiányban szenved. 

A magnéziumhiány kialakulásának fő okai a nem megfelelő táplálkozás, az alacsony tápanyagbevitel, vagy a megnövekedett magnéziumigény. Megnövekedhet a magnéziumszükséglet az erőteljes testi és szellemi igénybevétel esetén, gyermekeknél a gyors növekedés időszakában, valamint bizonyos betegségek esetén, mint például szívelégtelenség, magas vérnyomás, migrén vagy asztma. A magnéziumhiány ritka esetben genetikai okokra vezethető vissza, ilyenkor a bélben való felszívódás, illetve a vesében történő magnézium visszaszívás problémája váltja ki a tüneteket. 

Az olyan étrend, amely magnéziumban gazdag ételeket tartalmaz – vagy ennek hiányában a megfelelő magnéziumpótlás – segít elkerülni ennek az életbevágó fontosságú ásványnak a hiányát. Ha azonban a következő tüneteket észleljük, érdemes utánajárnunk, hogy nem a magnézium hiánya okozza-e: migrén, magas vérnyomás, fáradtság, görcsök, zsibbadás és bizsergés érzése, ingerlékenység, kimerültség, belső nyugtalanság, hideg lábfej, fejfájás, zajérzékenység, zavartság, megnövekedett alvásigény, szívdobogás, hátfájás, keringési zavarok, étvágytalanság stb. 

A magnéziumot bár túl lehet adagolni, de ez csak extrém esetekben fordulhat elő. A túladagolás tünete lehet a fokozott vizeletürítés, hasmenés vagy fáradtság. A véletlenszerű túladagolás esélye nagyon csekély, táplálékkal gyakorlatilag nem is igazán lehetséges túl sok magnéziumot bevinni. A túladagolást egyedül tudatosan nagy dózis bevitelével lehet elérni, erre általában akkor kerülhet sor, ha orvosi beavatkozással indítják meg a bélmozgást, például kolonoszkópiára való előkészítéskor. Ritka esetekben a vese működési zavara okozhat magnézium-túladagolást, de ez is csak nagyobb adagok bevitele esetén.

Magnézium az ételeinkben

Egy átlagember szervezete körülbelül 25 gramm magnéziumot tartalmaz. A legtöbb a csontokban és lágyszövetekben található meg, további körülbelül 1 százalékuk kering a vérben. Ez az 1 százalék biztosítja, hogy egy sor sejt és enzimatikus folyamat megfelelően végbemehessen. Már egy csekély szintcsökkenés is zavart okozhat a test alapvető működéseiben, ami egészségügyi problémák lavinaszerű megjelenéséhez vezethet. A szakemberek által ajánlott napi szükséglet (RDA) férfiaknak 400 mg, nőknek 310 mg. Fontos hangsúlyozni, hogy ez nem az elegendő, hanem a minimális mennyiség a szervezet normál működéséhez!

És bár az egyértelmű: ezt a magnéziummennyiséget be kell vinni a szervezetbe, a hogyan kérdésre már nehezebb választ adni. A magnéziumnak számos formája van, és nagyon nem mindegy, mi szerepel a megvásárolni kívánt étrend-kiegészítők oldalán, a magnéziumnak ugyanis kötődnie kell egy másik molekulához, hogy stabil legyen. A legnagyobb különbség a magnéziumot tartalmazó készítményekben nem is magához az ásványi anyaghoz, hanem a kísérőanyaghoz kötődik. A leggyakoribb kötőanyagok, és így a leggyakoribb magnéziumtípusok az oxid, citrát, glicinát, szulfát vagy aminosav kelát.

A magnézium-citrát

A magnéziumtípusok közül a citromsav magnéziumsójából származtatott magnézium-citrát kisebb koncentrációban, de közepes szintű biológiai hasznosíthatósággal rendelkezik. Gyors felszívódású, használják a bélmozgás fokozására, ideális például a terhesség alatti magnéziumpótláshoz, hasznos lehet székrekedéshez, de a vesekövek megelőzésére is ajánlott.

Ugyanakkor a magnézium-citrát nem minden esetben jó választás, mert csökkentheti a szervezetben a vas és a réz szabályozását segítő ceruloplazmint, ami egyes egészségügyi szakemberek szerint számos betegség és rendellenesség kiváltó kiváltó oka lehet. A magnézium-citrát elemi magnéziumkoncentrációja 10 százalék, azaz 100 mg magnézium-citrát 10 mg elemi magnéziumot tartalmaz.

Kelátos forma

Magnéziumot magunkhoz vehetünk ásványi kelát formában is, amely magnézium-oxidot tartalmaz, és valamilyen más aminosav keverékéhez kapcsolódik. Ez lehet magnézium-laktát, glicin, magnézium-aszpartát vagy arginát. A glicin egy nagy molekula, így kevés magnéziumot tartalmaz, de fokozza a magnézium természetes relaxációs tulajdonságait. Ez lehet a legjobb választás, ha a cél a mentális nyugalom és a pihenés. A magnézium legjobb kelátos aminosav formája a magnézium-aszpartát vagy az arginát, amik szintén remek felszívódású formák. 

A magnézium-laktát

Mérsékelt koncentrációt mutat, de a magnézium-oxidhoz képest magasabb biológiai felszívódással rendelkezik. Ez egy ásványianyag-kiegészítő, amelyet leggyakrabban emésztési problémák kezelésére használnak, vesebetegség esetén azonban kerülni kell. Elemimagnézium-koncentrációja 12 százalék.

A magnézium-szulfát, ismertebb nevén Epsom só vagy keserűsó

Ez a magnézium szervetlen formája. Elemi koncentrációja 20 százalék, de jó biológiai hozzáférhetőséggel rendelkezik. A magnézium-szulfát magnéziumot, ként és oxigént tartalmaz. Bevitele terhesség alatti magnéziumhiány jelentkezésénél ajánlott, de a szükséges mennyiséget ne lépjük túl! A magnézium-szulfátot gyakran használják hashajtóként, és túladagolása is okozhat a hashajtóhoz hasonló tüneteket, és kiválóan képes a bőrön át is felszívódni, ezért a fürdősók gyakori alkotója. Egy Epsom sós fürdő segít a stressz és szorongás oldásában, az álmatlanság leküzdésében, és egyben méregtelenít is. Használata izom- és ízületi fájdalmak esetén is ajánlott. A magnézium-szulfátnak fontos szerepe van abban is, hogy a belekben a tápanyagok megfelelően felszívódjanak. 

A magnézium-oxid

Ez a legelterjedtebb és legolcsóbb magnéziumtípus, de felszívódási aránya a más összetételű magnéziumokhoz képest rossz. Általában terápiásan alkalmazzák hashajtóként, enyhíti a savas refluxot, magas koncentrációt, de alacsony biológiai hasznosulást mutat. Elemimagnézium-koncentráció: 60 százalék. 

A magnézium-orotát

Bár ezt a típust gyakran reklámozzák az állóképesség javítására, nincs megbízható bizonyíték arra, hogy valóban pozitív hatással lenne rá! Leggyakrabban szívelégtelenségre ajánlott, valamint szerepet játszik a DNS vagy RNS létrehozásában. A magnézium-orotát felszívódása a többi magnéziumtípushoz képest kifejezetten lassú, terhesség alatt ez a magnéziumtípus nem ajánlott. Hosszan tartó szedése esetén húgysavat okozhat a szervezetben. 

A magnézium-karbonát

Ez a típus jó választás a savas refluxban szenvedőknek, hiszen savlekötő tulajdonsága van. A magnézium-karbonát ugyanakkor erős hashajtó is lehet, ha nagy mennyiségben használják. Elemimagnézium-koncentrációja 45 százalék.

A magnézium-klorid

Ez a típus 25 százalék elemi magnéziumot tartalmaz, a bőrön keresztül pedig rendkívül gyors felszívódású. A sejtek és szövetek detoxikálásához ideális, segít a veseműködésben, és felgyorsíthatja a lassú anyagcserét. Sokkal könnyebben felszívódik a szervezetben, mint az Epsom só, azonban nem ajánlott lenyelni. 

Nem akartunk senkit sem összezavarni

Bármennyire is kesze-kuszának tűnik mindez, ha szánunk egy kis időt a megfelelő tájékozódásra, akkor hamar belerázódhatunk a magnéziumok világába, és egy kis odafigyeléssel hamar megtalálhatjuk a számunkra legmegfelelőbb formát!

Ajánljuk még:

„Mi ez a kiütés? Biztosan meg fogok halni!” – A hipochondriáról kérdeztük a klinikai szakpszichológust

Vajon azért fáj a fejem, mert nem ittam elég vizet, vagy azért, mert valami baj van az agyammal? Ez csak egy kis kiütés, vagy valami halálos kór? Mind felkutattuk már tüneteinket az interneten, és idegesítettük magunkat az esetleges kórképekkel – a hipochondria azonban ennél komolyabb probléma. Nem árt odafigyelni rá, ugyanis a szorongás súlyosbítja a tüneteket, ráadásul kockázati tényező bizonyos betegségeknél. Lisincki Annát, a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának klinikai szakpszichológusát kérdeztük.

 

Már követem az oldalt

X