Egészség

Jobb alvás, kevesebb kiló, több pénz: ezeket is adhatja az alkoholmentes élet

Azt mondják, hogy egy pohár bor jótékony hatással lehet az egészségünkre. Az alkoholmentes életnek azonban talán még több előnye van, ami miatt érdemes lehet kipróbálni – végülis csak nyerhettek vele!

Néhanapján jólesik egy pohár bor. Egy péntek esti beszélgetéshez, szombati vacsora mellé, esetleg egy fárasztó nap után, egy stresszes hét végeztével. A párommal ritkábban bontunk üveget, a barátnőimmel inkább, velük viszont jó, ha két-három havonta sikerül összehozni egy találkozót. Persze a beszélgetés egyébként is jólesik, de valahogy már összekapcsolódott azzal az egy-két pohár borral, ami közben elfogy amellett a kis sós és édes sütemény mellett, amit ilyenkor magunkkal viszünk, ezzel is kedveskedve egymásnak.

Azt mondják, egy pohár minőségi vörösbor nem árt az egészségünknek, sőt, vannak, akik szerint még jót is tesz, mert csökkentheti a koleszterinszintet és az érelmeszesedés és a szívinfarktus kialakulásának lehetőségét, antioxidáns hatása van, és ilyen kis mennyiségtől még függővé sem könnyen válhatunk. Mértéken felül azonban minden egyes korttyal csak ártunk a szervezetünknek.

S hogy mi a mérték?

Állítólag mindenki el tudja maga dönteni, hogy számára mi az az alkoholmennyiség, ami még nem károsítja az egészségét. Valójában azonban hajlamosak vagyunk áltatni is magunkat e téren, mert ha valakinek már-már napi rutinná válik az életében, hogy hazaérve megigyon egy pohár akármit (bort, sört, töményet, bármit), azt akár az alkoholizmus előszobájának is tekinthetjük. Hiába állítja az illető, hogy ő egyébként bármikor kibírja akár több hétig vagy hónapig is, hogy ne igyon egy kortyot sem, valójában annyira hozzászokik ahhoz, hogy alkohollal vezesse le a stresszt a nap végén, hogy egy-két napnál tovább nem biztos, hogy megálljt tudnak parancsolni egy-két pohár bornak, sörnek vagy a gyorsan fejbe szálló röviditalnak. Ezt pedig minden bizonnyal egyrészt az egészségük, másrészt az életminőségük is megsínyli.

Mégis érdemes tehát letenni a poharat, hiszen rengeteg előnye van egészségünkre nézve, valamint számos olyan kedvező hétköznapi hozománya, amire nem is gondolnánk. Sokszor hallani, hogy valaki azért iszik, mert szeretné, hogy jobb hangulata legyen – a szakemberek szerint azonban éppen ellenkező hatással lehet az alkohol a közérzetünkre: szorongáshoz, depresszióhoz, csökkent önértékeléshez és más lelki betegséghez vezethet, amik másnap fokozottabban jelentkezhetnek.

Az alkohol kiiktatása hozzájárulhat ahhoz, hogy mentálisan jobban érezzük magunkat.

Az alkoholos italok jellemzően magas cukor- és szénhidráttartalommal rendelkeznek – mellőzésük révén megszabadulhatunk néhány fölösleges kilótól, nem beszélve a tipikus hasi zsírpárnáról, ami ugyancsak kisebbé válhat, ha lemondunk az alkoholfogyasztásról. Ráadásul az alkohol lassíthatja a reflexeinket, hosszú távon a gondolkodásunk is lassabbá válhat. A memóriára is negatív hatással lehet és tanulási nehézségekhez is vezethet. A rák kockázatát is növelheti a rendszeres ivászat – különösen azok a testrészek és szervek lehetnek ebben érintettek, amelyek közvetlenül találkoznak az alkohollal, mint például a száj, a torok, a nyelőcső, a gyomor és a máj.

Az alkohol dehidratálja a szervezetet: előfordulhat, hogy éppen azért innánk újabb és újabb pohárral, mert a megelőző után szomjasak maradtunk. Ha már úgy döntöttünk, hogy megiszunk a vacsorához egy pohár bort, mindenképp igyunk mellé vizet kísérőnek, így talán jobban ellen tudunk állni a következő pohárnak. Ha azonban egyáltalán nem iszunk, az extra hidratálásra sem lesz szüksége a szervezetünknek, vagyis nem borítjuk fel a vízháztartásunk egyensúlyát.

Sokan a társaságra fogják, pedig hosszú távon a túlzott alkoholfogyasztás antiszociálissá tehet. Az emberek elkerülése pedig egyenes út az olyan további mentális és társadalmi problémákhoz, mint amilyen a depresszió, a szorongás, de ide sorolhatók a munkahelyi problémák, a fokozott kiadások és szélsőségesebb esetekben akár a bűnözés is. Vagyis az alkohol nem jelent megoldást az egyes problémákra,

viszont annál több gondot okozhat, ha rendszeressé, az életünk részévé válik.

Aki pedig úgy véli, bármikor le tud róla mondani, tegyen egy próbát: szüneteltesse az alkoholfogyasztást, de ne csak néhány hétre vagy egy hónapra, hanem akár két-három hónap vagy fél év erejéig ne igyon! Ezen a rövid távon is észrevehetővé válnak az alkoholmentes élet egyes pozitív hatásai: a jobb alvás, az erősebb immunrendszer, a szebb bőr és a jobb közérzet – ráadásul több pénzünk is maradhat a hó végére! Egy-egy ilyen „tisztítókúra” után talán már nem is vágyik az ember arra a kótyagos-mámoros állapotra, amit néhány pohár bor vagy rövidital okozhat.

Nyitókép: Lena Balk/Unsplash

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X