Egészség

Így lehet (kicsit) egészséges a karácsony

A karácsonyi időszak nem feltétlenül a fitt, egészséges életmódról szól. Ilyenkor sokan az edzést délutáni alvásra, a csirke-rizs menüt halászlére, a fehérjeturmixot bejglire, az aminosav-tablettákat pedig savlekötőre cserélik. Végre mindenki elengedheti magát, kiszakadhat az egész évi hajtásból. Aztán az ünnepek után jön a bűntudat, és a kérdés: talán mégsem kellett volna ennyire elengedni magam? Ezt a felismerést megelőzendő, nézzünk néhány tippet, hogy minél kisebb kárt tegyen bennünk az ünnepi menü.

Egy kis pihenés senkinek sem árt. Nem lehet egész évben maximális fordulatszámon pörögni, néha szükségünk van egy kis lazításra, hogy aztán feltöltődve, újult erővel folytathassuk. Erre a legalkalmasabb a karácsonyi időszak, ilyenkor aztán tényleg csak a legelvetemültebbek sanyargatják magukat a diétával, vagy izzadnak a futópadon. Ez pedig teljesen rendben is van, azonban

nem mindegy, hogy meddig tart ez a szabadság.

Az első gyakori hiba, amikor túl hosszúra nyúlik az év végi pihenés. Vannak, akik már december elejétől elkezdenek rápihenni a nagy januári újrakezdésre. Ez nagyon nagy kihagyás, később ennek a sokszorosa alatt tudjuk kemény munkával visszahozni magunkat a nullára. Gondolj bele, ha azt a pár nap félrekajálást is hetekbe kerül ledolgozni, mennyi időbe telik egy egész hónapnyi bűnözést semmissé tenni? Nem éri meg, hidd el.

A másik véglet sem jó megoldás: sokan már hetekkel az ünnepek előtt elkezdik magukat sanyargatni, mind az edzés, mind az étkezés terén, hogy aztán bűntudat és következmények nélkül megússzák a karácsonyi habzsi-dőzsit.

Ilyenkor szoktak kaja-kómába fordulni a főétkezések, nyugtalan forgolódásba az éjszakák.

Nem mellesleg a szervezetünket is komoly terhelésnek tesszük ki azzal, hogy először éheztetjük, majd napokig több ezer többletkalóriát zúdítunk rá. Törekedjünk a mértékletességre.

A dolog lélektani része mellett se menjünk el. Valamiért karácsonykor úgy érezzük, hogy MUSZÁJ addig ennünk, amíg ki nem pukkadunk, bejglivel kelnünk és feküdnünk, sőt, még éjszaka is hajlamosak vagyunk kifosztani a hűtőt, hiszen ilyenkor igazán jó az aznapi kacsamell. Hiába nem is vagyunk éhesek, valahogy

szinte pressziót érzünk arra, hogy a nap huszonnégy órájában tömjük magunkat,

mert hát egy évben egyszer van karácsony. Próbáljunk ilyenkor is odafigyelni az alapszabályokra: csak akkor együnk, amikor tényleg éhesek vagyunk, inkább többször kevesebbet, tegyük félre legalább a délutáni, esti órákra a süteményeket és ne hagyjuk el teljesen az egészséges ételek fogyasztását.

Szintén fontos, hogy egyáltalán nem kell felhagyni mindennemű mozgással ebben az időszakban. Ez persze nem azt jelenti, hogy december 25-én valamelyik non-stop edzőteremben kell csúcsot nyomni. De azért célszerű, ha nem tunyulunk el teljesen, egy-egy családi ebéd után például nyugodtan elmehetünk egy hosszabbat sétálni, vagy tornázhatunk otthoni körülmények között egy rövidet, ami, és amikor éppen jól esik.  

A lényeg, hogy ne szippantson be teljesen a karácsonyi lustaság.

Egyáltalán nem törvényszerű, hogy az ünnepek egy számmal nagyobb nadrágméretet hozzanak magukkal. Egy-két kiló plusz pedig még nem a világ vége, egy kis odafigyeléssel minimálisra csökkenthetjük a keletkező károkat. Aztán mindent bele az ünnepek után!

 

Már követem az oldalt

X