Egészség

Hogyan képes leszoktatni egy könyv a dohányzásról?

Amikor meséltek róla, nem hittem el, hogy egy könyvtől le lehetne szokni a cigarettáról. Pedig valóban működik. Allen Carrban az az érdekes, hogy nem riogat egészségügyi kockázatokkal, nem agitál, hanem megszüntetni benned a cigaretta varázsát. Többek között Anthony Hopkins is az ő gondolatai mentén szokott le.

Allen Carr Végre nem dohányzom! – vagy más fordításban, Leszokni a dohányzásról? Így könnyű! – című könyve valóban leszoktat a cigarettáról. Hogyan lehetséges ez? Egy olyan láncdohányos írta, aki egyrészt képes volt véget vetni a napi 3-4 doboz cigaretta elszívásának, másrészt gyakorlatilag minden zegét-zugát felderítette ennek a káros szenvedélynek. Önmaga függőségén keresztül járt a végére annak, miért is dohányzunk. Ez pedig rendkívül fontos a cigarettától való sikeres megszabaduláshoz. A könyv online is elérhető, sőt, akár hangoskönyvként is fellelhető. Ha még dohányzol, és elolvasod a könyvet, nagy valószínűséggel két következtetésre fogsz jutni: itt az ideje leszokni, és ez korántsem lesz olyan nehéz, mint amilyennek eddig hitted.

A dohányzó lét és a nemdohányzó lét

Természetesen egy cikk keretein belül csak nagy vonalakban lehet elmondani, mitől is ilyen nagy horderejű ez a könyv, de talán már ennyi is elég, hogy kedvet kapj az elolvasásához. Azt a félelmet szünteti meg benned, amit akkor érzel, amikor a nemdohányzó létre gondolsz. Ugyanis valóban ez a félelem bujkál a mélyben, hogy a világ és az életed többé már nem lesz ugyanolyan élvezetes, ha nem fogsz dohányozni. Nos, Carr könyve ezt a félelmet végzi ki teljesen, és a helyébe ültet valami egészen mást: ennek a nemdohányzó létnek az erős vágyát.

A cigaretta utáni vágy anatómiája

Carr ezt írja, és érdemes követni ezen az úton: „én elsőként tényleg megértettem a nikotinfüggőség mechanizmusát”. A saját szokását a végletekig elemezve rájött arra, hogyan működik a cigaretta iránti vágy. Márpedig ha „kiismerted az ellenséget”, akkor fel is tudod számolni. Carr pontosan feltérképezi azt, miért is élvezzük a cigarettát. Amikor ezt megérted, rádöbbensz majd, mi is történik éppen veled, amikor vágyni kezdesz egy újabb szál után. Eltűnik a misztikum, az a bizonyos első, finom, nagy szippantás varázsa. 

A cigaretta egyetlen érdeme már a múlté

Nyilvánvalóan a függőség mentális oldalát is kivesézi. Saját „agymosásod” is lelepleződik majd előtted, hiszen ne legyenek illúzióink: a dohányosok ennek esnek áldozatul. Évtizedekig a „menőség” letéteményese volt a cigaretta, a férfiak számára macsóságot, a nőknek „dívaságot” kölcsönzött. Csakhogy ennek vége: ahogy Carr írja, a cigarettának „az egyetlen érdeme, ami valaha is volt, az egy tásasági pluszpont. Ma már a dohányosok is inkább aszociális
viselkedésnek tartják a dohányzást”.

Talán te is ezt érzed, amikor a leszokás iránti vágy felébred benned: mára inkább szégyellnivalóvá vált a cigarettázás, nem túl szép látvány egy dohányzó férfi vagy nő. Akár igazságtalanságnak is nevezhetnénk, hiszen a múltban épp ellenkezőleg, ez egy vonzó, vagány gesztusnak számított, stílusa volt, gondoljunk csak a sejtelmes füstfelhőbe burkolózott színésznőkre, az utolsó szó jogán cigarettát kérő nagy macsókra. Hát ennek vége – és ez az „igazságtalanság” voltaképp a te nagy lehetőséged, hiszen van miért leszokni végre. 

Megengedi, hogy tovább dohányozz

Carr nem riogat egészségügyi kockázatokkal, nem ítélkezik és nem agitál. Egyszerűen csak elmondja mindazt, amit megtudott a cigarettafüggőségről – és nincs nála szakavatottabb ebben a témában. Módszert is kínál, amelyet viszont csak a könyv olvasása közben érdemes megismerni, mert annyira egyszerű és radikális, hogy a teljes szöveg ismerete nélkül nem lehet hinni a hatékonyságában. Pedig működik. Ami viszont a leszokni vágyókat megnyugtathatja,

az a dohányzás lehetősége olvasás közben: bizony, itt úgy kell leszokni, hogy végigcigizheted a könyvet.

Úgyhogy semmit nem veszíthetsz, és semmi nehézség nem vár rád, ha csak arról döntesz el egyelőre, megnézed, mit kínál számodra Carr. Rengetegen szoktak le a könyve segítségével, olyan hírességek is, mint Anthony Hopkins, Lisa Minelli, Pink és Ashton Kutcher.

A végére egy jótanács, ha belevágsz a leszokásba: az első napokban érdemes folyamatosan újraolvasgatni vagy hallgatni a könyv bizonyos részeit.

Én gyakorlatilag végtelenített lejátszásban kapaszkodtam a mondatokba, ezzel indítottam és zártam a napot. Segített!

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X