Egészség

„Félig lerészegedni teljes pénzkidobás?” – Így igyál, hogy ne legyél másnapos

Bánj kesztyűs kézzel a pancsolt italokkal, óvakodj az állati dolgoktól: ne láss egereket, ne keserítsen a macskajaj, ne próbáld a kutyaharapást szőrivel gyógyítani. Fogadd meg a bencés barátok intelmeit, tartsd magad szilveszterkor is a szívet vidámító, egyéni mérték betartásához! Így lehet kellemesen és jókedvűen átlépni az új esztendőbe.

Az ünnepnapokhoz hozzátartozik az alkoholos italok élvezete. Szilveszterkor ez különösen aktuális, hiszen ez az az ünnep, amelynek szimbólumai közt főszerepet kap az alkohol, pezsgő formájában. Márpedig szerintem ez az egyik legveszélyesebb ital! Nem csak a palack felbontásához kell némi gyakorlat, hogy ne lőjük ki vele egymás szemét, ne üssünk lyukat a mennyezeten, ne borítsa be a nemes nedű az egész ünneplő sereget... Az egész napos italozást felelőtlenül pezsgővel tetézni, olykor az emésztőrendszerünket is kikészíti, a rosszullét így szinte garantált. Még akkor is, ha nem is ittunk sokat. Ha pedig sokat ittunk... bizony lesz annak böjtje.

Épp ezért, a népi bölcsességek és jó tanácsok legtöbbje a mértékletes alkoholfogyasztásra próbál ösztönözni. Persze mindenfélét mondtunk már, írtak már az ivászatokról.  

Félig lerészegedni teljes pénzkidobás

– állítja például egy bölcs barátom.

A bor elszakítja Istentől még a bölcseket is

– írja aztán a Bibliában Sirák fiának könyve.

Goethe szerint meg

az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz bort igyunk. 

Szent Benedek regulájában már nemcsak a minőségről, a mennyiségről is szót ejt, amikor a szerzetesek táplálkozását szabályozza: „Kinek-kinek saját ajándéka van Istentől, az egyiknek így, a másiknak meg amúgy. Éppen ezért némi töprengéssel rendelkezünk mások táplálkozásának mértékéről. Mégis, ha tekintetbe vesszük az erőtlenek gyöngeségét, azt tartjuk, hogy minden egyesnek

elég lesz napjában egy hemina bor.”

Hogy mennyi az az egy hemina bor? A választ lexikonokban nem fogjuk megtalálni, hiszen Szent Benedek elsősorban nem mértékegységre gondolt. „A hemina kinek-kinek saját ajándéka, az a mennyiség, amit nyugodt lélekkel, tiszta lelkiismerettel megihat. A XIII. században, a pannonhalmi bazilika építésnek idején, a szomszédos Ausztria monostoraiban kettő-négy liter volt a napi adag, máshol csupán két-három deciliter. Hogyan lehet ekkora különbség? Bizonyára figyelembe kell vennünk, hogy eleink elsősorban vizezett, kevert bort ittak, továbbá nagy különbség van bor és bor között, egy könnyű itáliai vörösborból többet lehet inni, mint a pannon tájakon termett testes italokból. A hemina titka tehát a személyre szabott, a szívet megvidámító, egyedi mérték” – foglalta össze Szigethy Gábor, Kossuth díjas irodalomtörténész a borról szóló esszéjében. Ebből is láthatjuk, hogy a mértékletesség is személyre szabott. Meg kell ismernie mindenkinek a saját korlátait, amit egyesek szerint csak hosszas gyakorlással sikerülhet. Vannak azért ajánlások, amelyek kiállják az igazság próbáját. Lássunk hát néhányat, hogy az újévi koncertre ne háborgó gyomorral és lüktető fejjel érkezzünk!

Üres gyomorra ne igyál!

Ez örök igazság, hiszen kell, hogy valami bélelje a gyomrot, felszívja ez első alkohol-löketet. Érdemes zsírosabb, nehezebb étellel kezdeni, nem véletlenül kínálnak a bor mellé zsíros kenyeret, tepertős pogácsát, érett, zsíros sajtokat. Aki salátán él, jó, ha erre az alkalomra felfüggeszti a nulla kalóriás diétát, hogy ne legyen baj! Ágyazzunk meg jól: nálam bevált az olajos hal, a szaftos, nehéz pörkölt e célból. Dietetikusok a magas fehérje-, zsír-, és szénhidráttartalmú ételek fogyasztását javasolják.

Ne igyál össze-vissza!

Nehéz megállni, főleg szilveszterkor, hogy az ember megmaradjon egyféle ital, vagy egy szépen megkomponált borsor mellett. Különösen veszedelmesek a bólék, amelybe éjfélre ki tudja, mi mindent öntöttek már bele a jókedvűek.

Hidratálj!

Igyál vizet. A tiszta víz segít abban, hogy szervezeted könnyebben birkózzon meg az alkohollal. Hígítja, és megkönnyíti a belső szerveid alkoholbontó-munkáját. Egy-egy pohár víz félóránként, óránként, csodát tud tenni!

Tudd, hogy mit iszol! 

Törekedjünk arra, hogy minőségi ital kerüljön a poharunkba. Sokan nincsenek azzal tisztában, hogy az italban lévő vegyületek is okozhatnak nagy bajt, nem csupán az elfogyasztott alkohol mennyisége. A bor kéntartalma is okozhat fejfájást! Aki érzékeny erre, mindenképpen olvassa el a címkét a palackon: a „szulfitot tartalmaz” felirat utal a kén jelenlétére.

A házilag barkácsolt borban vagy égetett szeszes italban rejtőzik a legnagyobb veszedelem. Buli közben felfokozott állapotban talán nem is vesszük észre azokat az árulkodó jeleket, amelyeket orrunk jelez: a rossz, acetonos, kellemetlen illatokat. A nem megfelelően előállított pálinka aztán metilalkoholt tartalmazhat! Ennek elfogyasztása magas egészségügyi kockázatot jelent, nagy mennyiségben akár vaksághoz vagy halálhoz is vezethet.

Legyünk tehát óvatosak a házilag előállított italokkal, csak megbízható forrásból származó csábításának engedjünk!

Légy résen a meleg italokkal!

A meleg ital gyorsabban felszívódik, hamarabb megárt. Ráadásul az édes összetevők, a finom fűszerek itatják magukat, és nem érezzük a pohárban megbúvó alkohol valós mennyiségét. A forralt bor, a puncs sokszor jó rejtekhelye a pancsolt, nem túl sikeres boroknak, a nem fogyó pálinkának. Érdemes kesztyűs kézzel közelíteni hozzá, vagy csak távolról szemlélni, ha eredetében nem vagyunk 100 százalékig biztosak.

Éjféli pukkantás

A pezsgőhöz a luxus érzete kötődik. A szilveszteri pezsgőivás szokásának lényege, hogy ha drága, úri italt iszunk az újév első perceiben, a folytatás is fényűző gazdagság lesz. Ha viszont addig már túl vagyunk néhány (vagy sokszor néhány) pohár italon, a fényűzés a durrogtatás rókavadászattá válhat. Tehát óvatosan a pezsgővel is!

Varázsszerek az esemény után

Van, aki arra esküszik, hogy másnaposság ellen már jó előre be kell kapni egy fájdalomcsillapítót, de a „gyógyszerre iszunk” módszer is rejthet magában veszélyeket! Az aszpirin is jó lehet, mint esemény utáni megoldás. Ha kínunkban az internet népéhez fordulunk a macskajajt enyhítő tippekért, félbódult állapotban se fogadjunk el bármilyen varázsszert! Lehet, hogy segít a zabkása, a kókuszvíz, a kávé, a káposztalé vagy a tojás, de lehet, hogy éppen ellenkező hatást vált ki. Keressük a hiteles forrást ebben is, mert a „tizenkét szem szőlő guggolásban”, a „marcipánmalac farkincájának leharapása” vagy a „lencsesaláta savanyú hagymával, pálcikával” szerencsét ugyan hozhat, de enyhülést a bajra ritkán ad...

Ráadásul az újévi hiedelmek sorában ott áll, hogy amit aznap csinálunk, az lesz egész évben… így a „kutyaharapást szőrivel” megoldás sem biztos, hogy a legjobb, ha boldog és jóságokban bővelkedő esztendőt kívánunk magunknak.

A cikk megjelenését a METRO támogatta

Ajánljuk még:

Az első gondolatom az volt, hogy megöltem valakit – történetek ittas vezetőktől

„Az első gondolatom az volt, hogy megöltem valakit. Kiszálltam, kinyitottam a mikrobusz hátsó ajtaját, és megláttam a két kislányt...” Egy ittasan balesetet okozó ember története. Egy olyan emberé, akiből jóval de jóval több mászkál az utakon, mint feltételeznénk, és akinek valószínűleg már semmi sem lesz ugyanolyan az életében, mint annak előtte...

 

Már követem az oldalt

X