Egészség

Színeket az asztalra

Borbás Marcsi: visszaélnek a nevemmel, sosem reklámoznék fogyasztó csodaszereket!

Borbás Marcsi nevével az utóbbi hetekben csúnyán visszaéltek: fogyókúrás csodaszereket próbálnak eladni arcát és nevét használva. Marcsi többször leszögezte, köze sincs a termékekhez, nem a varázskapszulákban, hanem az egészséges, mozgásban gazdag életmódban hisz. Most elárulta, miért nem reklámozna soha olyan szereket, amiket most nevével árulnak, és mi az, amit viszont tényleg bátran javasol minden fogyni vágyónak.

Milyen egyszerű is volna az élet, ha minden terhünktől varázsütésre meg tudnánk szabadulni! Különösen a makacs kilóktól, melyek sokunkhoz igencsak „ragaszkodnak”. Aki próbált már fogyókúrázni, pontosan tudja, hogy nincs csodaszer, nincsenek mindenki számára beváló, univerziális receptek s nincs rövidebb út sem, vagy csak nagyon borsos áron. Vannak azonban működő, ám munkás módszerek, amelyekben nem fogunk csalódni.

A fogyás valójában a szervezet működésének a megkönnyítését jelenti, tehát azok az élelmiszerek és mozgásformák lesznek segítségünkre, amelyektől emésztésünk könnyebbé válik, és ezáltal egészségesebbnek érezhetjük magunkat. Erre semmiféle csodaszer nem képes, bármilyen reklámmal próbálják vásárlásra csábítani a gyors eredményekben reménykedő fogyasztót. A leggyakoribb, hogy hírességek lopott arcképével reklámozzák ezeket a termékeket anélkül, hogy erről az illetőt megkérdeznék, vagy hogy ő maga valóban használta volna a fogyasztószereket. 

Borbás Marcsi személyével is sorozatosan visszaéltek az elmúlt időszakban: fotóit egy fogyókúrás por reklámozására használták. Hónapok óta tart a reklámkampány, rendőrségi feljelentésig jutott az ügy, de a csalók tovább folytatják tevékenységüket. Nagyon fontos kiszűrni az online felületeken, főként a közösségi médiában gyakori valótlan, hamis tartalmakat, és ebben segíthet, ha tudjuk, mire figyeljünk ilyenkor.

Marcsi elárulja, mikor gyanakodjunk egy ilyen reklám láttán: „Az első, ami szembetűnik, hogy ezeket a szövegeket valószínűleg Google fordítóval készítették, tehát tele vannak helytelen mondatszerkezetekkel, a nevemet sem tudták pontosan leírni, és sok lopott, manipulált képet posztolnak. Ha egy picit odafigyel valaki, akkor ezt kiszűrheti.

A másik, hogy én soha nem voltam 97 kiló, ahonnan lefogytam állítólag 67-re. Ez hazugság, ahogy az is, hogy engem bepereltek, mert elárultam a fogyásom titkát.

Ezek a reklámok tele vannak olyan nagyotmondásokkal, amelyek miatt érdemes minimum kételkedni bennük. 
Persze, nagyon sokan gyanakodnak, vagy jelzik, hogy ez egy csalás, de sokan mégis elhiszik. Legutóbb a Balatonon egy élelmiszerboltban örült meg nekem a pénztáros, mondván: de jó, hogy itt vagyok, akkor mennyit is sikerült fogynom pontosan ezzel a termékkel?”

Az a titok, hogy nincs titok?

Marcsi azt mondja, a csodaszerek helyett válasszuk bátran az energiaigényesebb, de egészséges és biztonságos fogyás egyszerű útját, a zöldségalapú táplálkozást! 

Aki komolyan gondolja a fogyókúrát és életmódváltásba kezd, annak néhány alapvető, ám annál fontosabb szabályt érdemes betartania. Például – mivel nem akarjuk az egész költségvetésünket a konyhára fordítani –, válasszuk a gyorsan elkészíthető, egyszerű ételeket, és a menü nagyobbik része lehetőleg zöldségekből álljon. Ezek közül is érdemes előnyben részesítenünk a biokertészetekből vagy saját kertünkből származó zöld színű zöldségféléket. Bizonyított tény, hogy a zöld színű zöldségek tisztító ereje erősebb, jobban tehermentesítik az emésztőrendszert és eléggé eltelítik a gyomrot ahhoz, hogy sokáig ne legyünk éhesek egy-egy étkezés után. Nem elhanyagolható szempont, hogy a zöld színű gyümölcsök és zöldségek cukortartalma általában alacsonyabb színesebb társaikénál, érthető hát, miért népszerűsítik a fogyással kapcsolatos tudnivalókat és módszereket zöld színű zöldségekkel, gyümölcsökkel.

 Fotó: Unsplash.com

A magyar ételeket is el lehet készíteni kevésbé hízlaló módon: rántás és zsír hozzáadása nélkül és főként minimális sóval. Kell a só az ételbe, azonban tartsuk szem előtt, hogy minden ételnek – húsoknak és zöldségeknek egyaránt – van természetes sótartalmuk. A hozzáadott sónál ezt mindig vegyük figyelembe, és aki korábban erősen sózott, az fokozatosan csökkentse a főzésnél használt só mennyiségét. A szervezetünket így tudjuk jótékonyan „becsapni”, hozzászoktatni egy egészségesebb működéshez. A sózás jelentős mérséklésével – fontos: nem elhagyásával! – máris könnyítünk a szervezet vízanyagcseréjén, ami a fogyásnak is az egyik kulcsa.

A kevesebb több elve a fogyásban is aranyszabályként érvényesül: kevesebb jó minőségű étel több energiával képes ellátni bennünket, és később éhezünk meg tőle, mint a gyakoribb, kalóriadús étkezésektől. Életmódunkból adódóan legtöbbünknek már nincs szüksége annyi energiára, mint nagyapáinknak, nagyanyáinknak, akik kemény fizikai munkával töltötték napjuk nagyobbik részét. Ilyenformán

nem kell például naponta háromszor húst ennünk ahhoz, hogy elegendő fehérjeforráshoz jussunk, sőt:

elegendő hetente beiktatni egy-két húsos napot a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz.

A zöldség alapú táplálkozás összes előnye közül két fontos szempont lehet meghatározó kezdő fogyókúrázók számára:

  1. zöldségből mindig többet lehet enni, mint szénhidrátdús gyümölcsből vagy kalóriadús húsokból, tehát a fogyókúra kezdetén sem kell nagyon visszafognunk magunkat az adagok összeállításánál;
  2. a zöldségek alacsony szénhidráttartalma lehetővé teszi a szénhidrátéhség felfüggesztését, hiszen a zöld fogások nem fogják megemelni hirtelen a vércukorszintünket, így vércukor-ingadozással sem kell megküzdenünk.

Marcsi két aranyszabálya

A fogyás ugyanakkor lelki folyamat is: belső út, amelyen bármennyi támogatást kapunk, mégiscsak magunknak kell végigmennünk, egyedül. Nagy segítség, ha van mibe kapaszkodnunk ilyenkor. Borbás Marcsi két kulcsmondata felér bármelyik csodapirulával. Az egyik, hogy „attól fogysz, amit nem eszel meg” – ez sokat segíthet a konyhai maradék fölött lamentáló anyáknak, háziasszonyoknak abban, hogy lelkiismeret-furdalás nélkül tudják elengedni a maradékok eltakarításának kényszerét, vagy bárkinek, aki valamilyen finom falat csábítása ellen küzd.

A másik mondat pedig az, hogy „ezért igazán nem érdemes hízni”, mert vannak ételek, amelyektől mindig is el fogunk gyengülni, de valljuk be:

a fogások 99 százalékáért valójában egy grammot nem érdemes hízni.

Pusztán azáltal, hogy megtartjuk a csábítás lehetőségét a maradék 1 százaléknak, azaz a kedvencünknek, már sokat teszünk az egészséges életmódért és a fogyásért, mert arányaiban sokkal kevesebb „bűnözést” engedünk meg magunknak.

A jól megválasztott étkezés és a segítő gondolatok mellett a harmadik támaszunk a fogyásban természetesen a mozgás. Nem kell túlbonyolítanunk az életünket ezen a téren sem: a rendszeresség fontosabb, mint a nagy intenzitás és a saját mozgásformánk megtalálása fontosabb, mint a divatsportok csábítása. Akkor leszünk hatékonyak a mozgásban, ha magunkénak érezzük és szívesen csináljuk, ezért itt is érvényes a gondolat: bárki választhatja a futást, de nem mindenkinek ezt a mozgásformát kell művelnie, pláne nem a fogyáshoz.

Összességében tehát nincs univerzális recept, csupán irányelvek vannak, és ha jól megnézzük, minden „szabály” eredője a természetes és fenntartható életforma. Nem divatból kell biozöldségeket fogyasztani, és nem puszta úri hóbortból érdemes mérsékelni a sófogyasztást és az adagok mértékét, hanem saját egészségünk érdekében. A fogyás ennek a változásnak lesz az áldásos eredménye. 

A megjelenést a Zabosfa KerTÉSZ Kft. támogatta.

 

Már követem az oldalt

X