Család

Mit hozhat a mentes Mikulás?

A különböző ünnepek közeledtével sok szülőnek fejtörést tud okozni, hogy mit is vegyen otthonra, amitől biztosan nem lesz rosszul ételérzékeny gyereke. Nekik szeretnénk most segíteni!

A gluténérzékenység, a cöliákia és a búzallergia komoly probléma, és egyre több gyermek szenved tőle. Öröm az ürömben, hogy ezt felismervén a gyártók elkezdtek erre odafigyelni, és sorra jelennek meg a mentes termékek a kínálatokban. 

Mivel a gluténnal összefüggő betegségek mindegyike meglehetősen összetett, a szervezet egészét érintő probléma, így a tünetek is sokszínűek lehetnek, és a legrosszabb, hogy bármikor jelentkezhetek kortól függetlenül.

Gluténérzékenyként tudom, hogy mennyi időt, idegszálat, és gyomorgörcsöt tud okozni egy-egy mentes bevásárlás,

viszont némi tapasztalatot is szereztem, hogy melyek azok az édességek, amit nyugodt szívvel fogyaszthat egy mentes.

Jó hír, hogy az élelmiszergyártókat törvény kötelezi az allergének jelzésére, viszont rengeteg olyan termékben találhatunk glutént, amire elsőre nem is gondolna az ember. Ilyen például a kukoricapehely, a csoki, a gumicukor – ezekre is figyelni kell!

Vásárlásnál a legfontosabb, hogy minden esetben olvassuk el az összetevőket. Több olyan termék is van, ami a kelet-európai piacra más gyárban készül, mint az, ami a nyugat-európaira, így a gyártás, feldolgozás során szerzett szennyeződések okán már nem gluténmentes az adott szortiment.

A gluténmentességet minden esetben jelzik logóval – sok esetben már szöveggel is –, így viszonylag egyszerűbb keresgélni.

A következő logókat kutassátok:

 

A gluténmentesség problémája viszont nem csak az élelmiszereket érinti, hanem a gyógyszereket, a vitaminokat, és az egyéb étrend-kiegészítőket, mivel gyakran tartalmazhatnak többek között árpamalátát, vagy búzakeményítőt, ezáltal gluténtartalmúvá válnak.

Minden esetben meg kell kérdezni a patikust az adott készítmény gluténmentességéről!

Az élelmiszerüzletekben az esetek nagy részében egy helyen lehet megtalálni összegyűjtve az adott üzlet gluténmentes termék kínálatát. Általában a reform- és bioélelmiszerek mellett fogjátok meglelni őket.

Ide csak azok kerülnek, melyeken rajta van a gluténmentes plecsni! Viszont nem minden gluténmentes terméken van rajta a gluténmentes plecsni, hiába az, mind feldolgozás, mind gyártás tekintetében, emiatt érdemes megkérdezni az adott gyártót a gluténtartalommal kapcsolatban. A jó hír, hogy telefonon és e-mailen keresztül is tudnak már információt adni erről! És a különböző gluténérzékeny csoportok is segítségedre lehetnek a kérdéses termékekkel kapcsolatban!

Nyomokban glutént tartalmazhat

Ez a kifejezés nem jelenti azt, hogy az adott termékben biztosan van is glutén. Csak azt, hogy olyan gyárban, feldolgozóüzemben, csomagoló egységben járt a termék, ahol gluténtartalmú élelmiszerek is találhatóak.

Ez egy olyan jelzés, amit nem kötelező feltüntetniük, de szerencsére egyre többen teszik mégis rá a csomagolásra a szennyeződés lehetőségét.

Személy szerint én azt ajánlom, hogy csak és kizárólag gluténmentes jelzéssel ellátott termékeket, és gyártói gluténmentes nyilatkozattal rendelkező termékeket vásároljatok! Ugyanis a nem kezelt gluténérzékenység hosszú távon bizonyítottan meddőséget, rákot, s az agyba jutva különféle neurológiai betegségeket okozhat.

Szóval, mi kerüljön a gluténérzékeny gyerkőc Mikuláscsomagjába?

    • Gyümölcs (alma, mandarin)
    • Gluténmentes Mikulás
    • Gluténmentes keksz, csokoládé
    • Gluténmentes sós sütemény
    • Magvak

 

 

Már követem az oldalt

X