Ízes és izgalmas Nyitott Porta napok a Kisalföldtől az Őrségen át Dél-Zaláig
Olvasási idő: 4 perc

Ízes és izgalmas Nyitott Porta napok a Kisalföldtől az Őrségen át Dél-Zaláig

A jövő gyümölcsfái, kivikert, sörfőzde, tökmagpörkölés, korongozás, mézeskalácsozás. Mind egy napon? Szeptember utolsó hétvégéjén mindez lehetséges, sőt, még ennél több is. Hazánk nyugati végein megnyílik sok-sok porta, ahol tevékeny részesei lehetünk a hagyományos gazdálkodásnak, bepillanthatunk az igazi élelmek készítésének folyamatába. Aki pedig szívesen pattan két kerékre, egyből ide tervezheti a túrát, mert a programok nagy része, mint egy igazgyöngy nyaklánc, felfűzhető egy útvonalra. 

Olykor felmerül a kérdés, vajon hogyan készül egy finom sajt, miként születik a méz? Milyen jó lenne megmutatni a gyerekeknek a kosárfonást, a szőlőpréselést, a vajköpülést, a gabona megőrlését. Olyan jó megismerni egy-egy finomság készítőjét személyesen. Egy-egy ilyen programért felkerekedni, nem mindig kivitelezhető megoldás. A Nyitott Porta napok eseménysorozat viszont tálcán kínálja nekünk a vidék savát-borsát.

Megismerhetjük a vidéki élet autentikus arcát, a helyi termelők munkáját, az alapanyagokat, a feldolgozási folyamatokat. Részt vehetünk közös főzéseken, kézműves foglalkozásokon, láthatunk látványfőzést és érdekes bemutatókat. Felkereshetünk olyan különleges helyeket, amelyek az újdonság erejével hatnak, mint például a becsehelyi különleges növények gyűjteményes kertje vagy a jobaházi kivifarm.

 Fotó: Nyitott Porták

Minden tájegység saját karakterével hívogat: ahány vidék, annyi hagyomány, annyi új recept, íz és illat. A helyi termékek élményein keresztül beleélhetjük magunkat az adott hely történeteibe, és magunk is új inspirációkat gyűjthetünk. Meglátogatni egy előlünk eddig rejtett vidéket, és megmerülni benne, hazánk megismerésének egy kellemes módja, ahol együtt van a jelen és a múlt, ahol megérezzük, hogy a táj, az ember, a növény- és állatvilág szerves egység, a tájjellegű ételekben pedig mindez finom egységben mutatkozik meg. Egy tányérban ott lehet mindennek az esszenciája, erről a helyi vendéglők kínálatában is megbizonyosodhatunk.

A Nyitott porták eseményén nekem a túrák jönnek be leginkább, mert ha ügyesen tervezünk, akkor tengernyi színes élményt tudunk felfűzni egyetlen napra. Szerencsére a szervezők megkönnyítik az ember dolgát, mert ebben a széles kínálatban könnyen el lehet veszni. Viszont a túrajavaslatok közül máris szemezgethetünk! Akár autóval, akár kerékpárral, vagy gyalogosan szeretnénk túrázni, mindegyikhez kapunk olyan tippeket, amelyek közt rálelünk a leginkább nekünk szólóra.

 Fotó:Nyitott Porták

A gyalogos túrák közt a Kalapos kaland ígér kellemes élményt a gombák iránt érdeklődőknek. Az oszkói szőlőhegyre vezetett körtúra során megismerhetjük a környéket, szakvezető kísér a kalaposok és egyéb gombák varázsvilágába. Ugyanitt lesz „kutyagolás” is, kutyás gyaloglás a Hegypásztor pincéktől indulva, és közben betérhetünk számos kreatív programra és ízes kóstolóra. Vasváron könnyed túrára hívnak, Jenő bácsi Kisköves-kútjához. Útközben élőszavas mesével szórakoztatják a résztvevőket, a végén pedig kaukázusi grúz rózsalimonádéval és diólikőrrel kedveskednek.

A bátrabbak számára 30 km-es kemény túra indul Bozsokról, és egy káprázatos szép, változatos útvonalon járhatják végig a nyitott portákat a Kőszegi hegység lankáin. Lesz útközben méhészet, szőlőskert, pincék és présházak, aki pedig jól belakmározna és elfáradna, az kisvonattal is visszatérhet a kiindulási pontra. Tehetünk vezetett gyalogos túrát az őrségi tájban, Őrimagyarósdról Nagyrákosra, vagy a Hetésben, ahol a Vasfüggöny útvonal átkanyarodik Szlovéniába is.

 Fotó:Nyitott Porták

Bringásoknak lesz vasi körtúra és "ŐR-ült jó porták nyomában" címmel őrségi kerekezés, családi kaland a Kerka mentén. Tekerhetünk Magyarpolányból Városlődre, Reziből Cserszegtomajra, Szombathelyről - Gencsapátin és Gyöngyösfalun át - a pösei szőlőhegyre, majd vissza.

Fotó:Nyitott Porták

Két keréken sokkal messzebbre merészkedhetünk, több látni- és kóstolnivalót fedezhetünk fel. A bringázás határtalan szabadságélményt nyújt. Bárhol megállhatunk, karnyújtásnyira van tőlünk a természet, de fenntartható is egyben. Érdemes erre a hétvégére, akár egy hosszabb bringatúrát szervezni, mert most nem csupán a Dunántúl szelíd őszi tája tárul a szemünk elé, de tényleg szuper élményeket találni úton-útfélen. Útra kelhetünk autóval is, ehhez is kapunk iránymutatást, és így messzibb helyekre is eljuthatunk. Az autóban kényelmesen elfér majd a sok finom portéka, amit a helyi termelők kínálatából nem tudtunk ott hagyni. Minden olyan finom volt, hogy muszáj volt belőle hazavinni. Jó lesz kibontani majd egy-egy üveg lekvárt, szeletelni egyet az érett sajtból, kortyolni abból a borból, amelyhez életre szóló élmény, egy ember vagy egy táj kötődik elválaszthatatlanul. Kóstolj bele ízről ízre minden finomságba a Nyitott Porta napokon!

Kapcsolódó tartalom
Történelmi kertek: Park of Monserrate
Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka | 2025. szeptember 24

Történelmi kertek: Park of Monserrate

Sintra történelmi központjától mindösszesen négy kilométerre található a Monserrate-palota és az őt körbeölelő park, ami a 19. század eklektikus stílusjegyeinek hordozójaként vált ismertté. Az egzotikus növényi motívumok tárháza ez, ami a belső épületelemek kiterjesztéseként a külső kertrészekben is megmutatkozik: magával ragadva a gazdag növényvilágban elterülő szemlélődőt.