Rózsa, levendula, jazz és egyéb finomságok a hétvégére – programajánló

Aktív

Rózsa, levendula, jazz és egyéb finomságok a hétvégére – programajánló

Június második hétvégéjére strandidőt jósolnak a szakemberek, de az sem tragédia, ha nem lesz maradéktalanul igazuk, hiszen kül- és beltéri pihenésre, kikapcsolódásra is remek programokat találunk az országos kínálatban. Mutatunk néhány számunkra is vonzó alternatívát!

BLOOM Fest a Budatétényi Rózsakertben

Rózsavirázgás teljében mi más lehetne az első ajánlott programunk, mint egy igazi rózsás hangulatú virágünnep. A BLOOM Fest összesíti mindazokat az élményeket, amelyeket a rózsához kapcsolunk és a rózsától várunk – ráadásul csodálatos környezetben. A budatétényi Rozáriumba akkor is érdemes kilátogatni, ha éppen nem egy ilyen szenvedélyes rendezvénynek ad otthont de ezen a hétvégén minden okunk megvan felkeresni e páratlan szépségű virágoskertet.

A legszebb pompáját mutató 2,5 hektáros Rozáriumban június 8-9-én  kertészetek, kertépítők, kerttervezők, növény- és virágárusok, termelők, kerti berendezések, „zöldítő” vállalkozások, természetközeli dizájn és különleges növényi eredetű szépségápolási, wellness és gasztronómiai termékek, workshopok, beszélgetések, vezetett rózsakerti séta, ambient zene, gyerek foglalkozások várják a látogatókat. 

Fotó: BLOOM Fest

Többek között olyan kiállítókkal is találkozhatunk, mint Káli Betty, aki a csodálatos Alsópetényi Rózsavilágot megálmodta és működteti, és akivel érdemes elmerülni egy üdítő rózsaszeánszban. A Rózsavilágról készült korábbi riportunkat itt olvashatjátok:

Ahol a rózsafeldolgozást Kleopátrától tanulják – a Rózsavilágban jártunk
Ékszerfaluban ékszerporta, ahol minden a rózsáról szól – pontosabban az emberről, aki a rózsák társaságában nemcsak azt tapasztalhatja meg, hogy ennek az ókor óta csodált virágnak nem a szépségében rejlik a legerősebb hatása. A Káli Betty által megálmodott Rózsavilágban színek, illatok, ízek és hangulatok öleléséből bontakozik ki a rózsa lényegi ereje: lecsendesíti racionális énünket és felerősíti érzelmeink akkordjait. Szemlélődésre késztet, akár meditációra, és csak amikor eljövünk, érezzük igazán, mit kaptunk valójában.

Duna Karnevál – Margitszigeti Szabadtéri Színpad, Erzsébetligeti Színház, Kobuci kert, Múzeumkert – június 7-14.

Majdnem 30 éves a hazánk gazdag népzenei és táncos örökségét és a nagyvilág legkülönbözőbb pontjain megőrzött néptánchagyományokat bemutató Duna Karnevál, mely idén a mai nappal indul, és egy hétig tart. A gazdag programkínálatban Budapest több helyszínére várják az érdeklődőket. Jelen lesznek a hivatásos, hagyományőrző és amatőr néptánc-mozgalom felnőtt, ifjúsági, valamint gyermek képviselői. A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a gálaműsor teszi fel a koronát a program sorozatra, melyben a Világkarneválon külföldi vendégelőadók produkcióit láthatjuk. A második felvonásban egy művészi együttműködésben megvalósuló egyedülálló, fergeteges produkciót
láthatunk Örömóda címmel, melyet Magyarország EU elnöksége alkalmából állítanak színpadra a Duna Művészegyüttes és a Magyar Állami Népi Együttes főszereplésével.

Fotó: Duna Karnevál

Szedd magad a Ráckevei Levendulásban

Magyarország talán legfiatalabb és egyetlen bio minősítésű levendulásában elkezdődött a szüret: szedd magad program keretében saját magunk gyűjthetjük be a balzsamos lila csodaszert, amit aztán vázába, párnába, koszorúba kötve vagy valamilyen készítménybe. Múlt héten mi is szedtünk egy csokorral, és jó szívvel ajánljuk ezt a tiszta és hangulatos oázist, ahol a levendulás megálmodója, Gyetkóné Judit olyan szeretettel és kedvességgel fogad, hogy már ezért is érdemes felfedezőútra indulnunk. A hely hitelességéről nemcsak a Bikontroll Hungária Nonprofit Kft. folyamatos ellenőrzése gondoskodik, de magunk is meggyőződhetünk róla, hogy Judit és férje valóban komolyan gondolja az ökológiai tisztaság fontosságát. A Ráckevei Levendulás ugyanis védett helyen, a forgalmas főúttól távol várja a látogatókat. A helyszínen a Judit által készített finom süteményt és levendulás limonádét is megkóstolhatjuk, de akár házi készítésű levendulaszappant, levendulaszörpöt, cserepes növényt és egyéb jóságokat szerezhetünk be.

Fotó: Roggs Fényképészet

Közös lepkészés Csákányospusztán

Lepkék és társaik túrát szervez a Duna-Ipoly Nemzeti Park felnőtteknek és gyerekeknek. A június 8-án, szombaton 9.00 órakor induló 6 km-es, 3 órás túrára csak online lehet jegyet váltani. A rovarok izgalmas világába kalauzoló programon nemcsak lepkékkel ismerkedhetnek az érdeklődők, hanem a hely ökoszisztémájával is. A programra itt lehet jelentkezni.

Fotó: Duna-Ipoly Nemzeti Park

Jazz és Bor Ünnepe Fesztivál a Margitszigeten

A Magyar Jazz Szövetség és a Margitszigeti Színház első alkalommal rendezi meg a JAZZ és BOR Ünnepe Fesztivált. A hétvége alkalmával a szombat esti nagykoncert mellett június 7-én péntek késő délutántól és a szombati nap folyamán kisebb koncertekkel, hangulatos zenékkel is várjuk a közönséget színházunk Kerengőjében a Víztorony lábánál. A fesztivál ideje alatt a magyar jazz világ fiatal tehetségeiből alakult formációk és a Jazz Showcase győztesei lépnek fel, mutatkoznak be a közönség előtt. A kiváló zenészek, dallamok mellé természetesen finom hazai borok is járnak.

Az eseményen Magyarország hat borrégiójából, több borászat is bemutatkozik és kínálja kostólóra borait. Azok számára, akik még jobban elmerülnének a borok világában lehetőség lesz kislétszámú borkostolón való részvételre is VIP teraszunkon. A borok mellé természetesen borkorcsolyákból és sajtkülönlegességekből sem lesz hiány a fesztiválon!

Fotó: Margitszigeti Színház 

Sajdik Ferenc életmű kiállítás Vácott

A vizuális művészetek és a karikatúra-művészet szerelmeseinek érdemes felkeresniük a váci Pannónia Házban megrendezett Sajdik Ferenc életmű kiállítást, mely a Kossuth- és Munkácsy-díjas grafikus, karikaturista 150 eredeti alkotását mutatja be a patinás, több mint 300 éves épületben. A Ludas Matyi hetilap legendás rajzolója, Csukás István népszerű mesefiguráinak életre keltője, Pom Pom és Gombóc Artúr megformálója, a 93 éves művész az ünnepélyes megnyitón úgy fogalmazott: nagyon jó érzés számára, hogy méltó környezetbe kerültek a képei. A patinás, több mint 300 éves, felújított épületben négy teremben kapott helyet a közel 150, eredeti alkotásból álló gyűjtemény.

Fotó: Sajdik Gyűjtemény Vác