Aktív

Őszi játéktippek – légy kreatív a gyerekkel! (És hat ötlet, hogy ez könnyedén sikerüljön)

Az októberi indiánnyár az egyik legjobb időszak az évben: elmúlt már a fullasztó nyári kánikula, mikor bent kellett ülni egész nap a házban, de messze még a didergős tél. Irány az udvar és a park, játsszunk sokat együtt! Mutatjuk, mit!

Egy két-három esztendőst talán jobban lefoglal a homokozó és a hinta, mint az anyja nagy nehezen kitalált kreatív alkotóprogramja, de vannak olyan gyerekek, akik már egészen kicsi korukban fogékonyak a természetben történő játékra. Adunk néhány ötletet, ha házon kívül szeretnétek tölteni a hétvégét.

1. Kincsgyűjtéssel egybekötött piknik az erdőben: október vége felé a legtöbb fa bordó-arany ruhába öltözik, ezért már egy szimpla séta is igazi élmény a szemeknek, nemhogy egy természetben elfogyasztott könnyű ebéd vagy estebéd. Ha legközelebb tóparti sétára, könnyű erdei túrára indultok, vigyetek magatokkal némi ennivalót meg egy takarót. Piknik után gyűjtsetek őszi „kincseket” a gyerekkel: tobozt, különleges faleveleket, gesztenyét. Ez felnőttként talán nem túl izgalmas program, de egy apróságnak igazi kaland.

2. Kézműveskedés: a begyűjtött kincsekkel kezdeni kell valamit, és nincs is jobb lehetőség, mint ha alkotunk belőlük valamit. A falevelekből készülhet koszorú, a gesztenyéből pár fogpiszkáló segítségével állatka, a tobozokat fehérre festhetitek az adventi dekorálásra készülve, a régi befőttesüvegekből pedig kreálhattok néhány bogyókkal díszített mécsestartót.

3. Tökfaragás/festés: tudom, nem mindenki szereti a halloween beszivárgó ünnepét, de a tökfaragás nem kell, hogy többről szóljon, mint ami! Vásároljatok egy-két hatalmas tököt, és faragjátok ki közösen – ha túl kicsi a csemetéd, akkor éles késsel faragás helyett fessetek valamilyen arcot a zöldségre, aztán este mindenképp tegyétek ki a lépcsőre, ablakba!

4. Falevél-nyomda: még a saját, majdnem három évtizeddel ezelőtti óvodás éveimből is emlékszem rá, hogy ősszel nyomdát játszottunk a lehullott falevelekkel. Ehhez a felszedett leveleket mártsátok festékbe vagy tintába és – ez a nehéz rész – hagyjátok, hadd maszatoljon vele a gyerek egy papírlapon. Ha elég kreatívnak érzitek magatokat, akár pecséttel dekorált vászontasakokat is készíthettek a megfelelő textilfestékkel – ehhez itt adtunk tippeket korábban.

5. Készítsetek madárijesztőt: jó szórakozás lehet egy régi seprűből és felesleges ruhákból ijesztő alakot készíteni az udvarra. Biztos nem ez lesz a kert dísze, de a gyereket egész délutánra lefoglalod vele – maximum, kirakjátok az utcára Halloween éjszakáján.

+ 1. Főzőcske a konyhában: nem kültéri program, de kihagyhatatlan, hogy a család együtt készítsen el egy-egy finom őszi fogást. Mivel a gyerekek sokáig játékként tekintenek a főzésre, érdemes őket bevonni néhány tipikus őszi finomság kutyulásába. Valószínűleg nemcsak az elkészült szilvás pitéért, de a készítési folyamtért is odalesz!

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X