Aktív

Nem minden töknek lesz arca, mégis gyönyörű dekor válik belőle

A tökök beleragyognak az őszbe. Gyönyörű sárga színekkel szembevigyorognak, hogy lásd, a nyár nem siratnivaló. Parádés őszi dekorációk készülhetnek belőlük – de mit csináljon az, aki nem szíveli a harsány sárgát? Akinek környezetébe jobban passzol a hűs elegancia, a letisztult formák, a halvány pasztellek simulékonysága. Nekik szólnak a következő ötletek!

Mert a tökök közt bőven akadnak zöld, szürke, törtfehér héjú egyedek, amelyekből a hasonló színű virágokkal, növényi részekkel házasítva elegáns és visszafogott díszek készülhetnek, hogy aztán hosszú ideig örömöt hozzanak a szemnek. Lássuk csak!

Asztaldíszítés egyszerűen

Ha a piacon beleszerettünk néhány kicsike tökbe, heteken át élvezhetjük a szépségüket. Bár néhány tök inkább vicces formájú, vagy furcsa kinövések teszik őket mókássá – éppen ennek köszönhetően csalhatnak mosolyt a hétköznapokba. Tegyük őket egyszerűen az asztalra, a terítékek mellé, vagy képezzünk belőlük egy kis csoportot. Ha vendéget várunk, akkor halásszunk elő néhány zöld, vagy éretlen termést, azokkal is nyomatékot adhatunk a hatásnak. A világos héjúakra alkoholos filccel jókívánságokat írhatunk, vagy lehetnek ültetőkártya helyett „ültetőtökjeink”.

 

Az eltört kávéscsésze nálunk új életre kel, mert apró kis növénykékkel töltöm meg, így kedves dísszé válik a kedvenc csésze, és jó ideig része lehet még az életemnek.

Tökök, virágok ládában

Kertbe, teraszra gyönyörű összeállítás készülhet egy régi ládába méretes tökökből. Rakosgassunk melléjük cserepes díszkáposztákat, pakoljunk alájuk kisebb-nagyobb fadarabokat, hogy be tudjuk állítani a megfelelő magasságot.

 

A fadarabkákból vagy a gyújtósnak összevágott ágakból tegyünk közéjük is, megtörve a gömbölyű felületek sokaságát. Ha szeretnénk üdévé és játékossá tenni a kompozíciót, néhány cserép árvácskát hívjunk hozzá segítségül! Belekerülhet egy időre a patisszon, a cukkini is – mielőtt a lábosban végzi.

 

Vízszintes kompozíció természetesen

Válasszunk egy szép fakéregdarabot a farakásból, vagy a kirándulás során vigyünk haza egy mutatós kéreg-törmeléket. Ha biztosra akarunk menni, fektessük egy lapos tálra – így ha eltörik, ha lepotyogna róla a moha, könnyebben tudjuk takarítani. Fedjük be mohával, ültessünk bele kőrózsákat: kisebbeket, nagyobbakat, kedvünk szerint, a mohát alaposan nyomkodjuk le körülöttük.

 

Hagyjunk köztük annyi helyet, ahová a kis tököket állítgathatjuk. Máris kész a finom, szemrevaló alkotás, ami ékessége lehet a terasznak, tehetjük az asztalra, vagy akár ajándékba is vihető.

Fán függ, virágot dédelget

A hűvös reggelek előcsalogatják a nyár megkésett kis virágait. Szépek, szelídek, méhcsalogatók. Bátran gyűjtsünk belőlük egy csokorra valót, mert hosszan virágoznak, és ha megszáradnak, akkor sem múlandók. A bejárat melletti fára kerül nálunk ilyenkor egy-egy kis „váza”, köszönteni az érkezőket. A befőttes üveg szájára erős drótból akasztót készítek, ezzel fel lehet függeszteni az alsó ágak egyikére. Az üveg csipkeszalaggal tehető kicsit romantikusabbá.

 

Ez csak néhány ötlet ahhoz, hogy a kert halvány kincseivel finom szépséget varázsoljunk magunk köré, de az ötletek tárháza kimeríthetetlen. Szárnyaljon a fantáziánk, élvezzük az ősz lassan múló szépségét, akár pasztell árnyalatokban is!