Már edzésben a magyar csapat a Bocuse d’Or európai válogatójára

Aktív

Már edzésben a magyar csapat a Bocuse d’Or európai válogatójára

A magyar Bocuse d’Or csapat a SIRHA Budapest keretein belül osztotta meg a felkészülés részleteit, a METRO Nagykereskedelem kiállítói standján.

2024-ben a norvégiai Trondheim rendezi meg a Bocuse d’Or európai válogatóját.

A versenyre húsz országból érkeznek csapatok, és tíz csapat fog majd továbbjutni a lyoni döntőre.

Dalnoki Bence – aki az előző szezonban csapatával a bronz szobrot hozhatta haza a világ legrangosabb szakácsversenyéről – a sajtótájékoztatón elmondta, milyen hosszú utat járt be a hazai versenyzés, és milyen jó pozícióból indul a mostani magyar csapat megítélése a korábbi sikereknek köszönhetően.

Bence ebben a szezonban az elnöki pozíciót tölti be a magyar csapatban, így ő képviseli majd hazánkat a kóstolózsűriben is. A sajtótájékoztatón jelen volt

a teljes magyar csapat: Kelemen Roland séf, Fodor Noel commis és Szabó László coach

 

Roland bemutatta a norvégiai forduló kötelező alapanyagait. A tálat két fő összetevőből, a lofoteni skreiből, azaz egy Norvégiában honos tőkehalból, valamint a frøyai fésűkagylóból kell megalkotni. Ehhez két zöldségköretet kell majd készíteni, valamint egy harmadikat, amelyben a tőkehalnak is szerepelnie kell. A tányértéma két kötelező alapanyaga a
rénszarvas és az Aquavit.

A rénszarvas nagyon tipikus sarkvidéki alapanyag, amelyet elsősorban lágy vadíze tesz egyedülállóvá.

Az állat az év 365 napján a szabadban legel, zuzmón, gyógynövényeken és hangán él, amelyek egy része olyan helyen terem, ahol semmilyen más növény nem tud életben maradni.

A LINIE Aquavit a világ legismertebb akvavitje. Speciális fűszerkeverékkel készült, egyedi ízű párlat. Fontos része a norvég tradíciónak és kultúrának. Roland hozzátette, hogy

„ezek az alapanyagok itthon szinte teljesen ismeretlenek.

A szállítmányokat az időjárási viszontagságok is erősen befolyásolták, de szerencsére megküzdöttünk az elemekkel, és a kihívások ellenére is folyamatosan gyakoroltunk. És hiába ennyire északiak az alapanyagok, mi

most is nagyon törekszünk arra, hogy megmutassunk néhány magyar kiválóságot. Köretelemeinkben megjelenik például a Tokaji bor és a makói hagyma.”

 

Noel hangsúlyozta, hogy egy ilyen nagy presztízsű versenyen ilyen fiatalon részt venni nagy lehetőség és kihívás. „Az egész Bocuse d’Or és a rá való felkészülés egy nagy csapatmunka, amelyben sokan részt vesznek rajtunk kívül is. Ebben a felkészülési időszakban is velünk voltak tanulók, akik segítették az előkészületeket. A Szolnoki SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskolából folyamatosan velünk voltak diákok, akiknek a tanulásban biztosan rengeteget számít majd, hogy közelről láthatták a felkészülést egy ilyen világversenyre” – mondta.

A felkészülést hazai és nemzetközi kiválóságok is segítették.

A norvég Christian Andre Pettersen két alkalommal is a bronz szoborral térhetett haza Lyonból, ezúttal azonban a magyar csapat készülését támogatta szakmai tudásával és a norvég alapanyagok ismeretével. A versenymunkát egy alkalommal az igazi dán Bocuse legenda,
Rasmus Kofoed is véleményezte. A háttérből Széll Tamás és Vomberg Frigyes is segítette a munkát.

 

A csapat coach-a, Szabó László a sajtótájékoztatón beszélt a versenyszabályzat változásairól. Elmondta, hogy idén is sok újítás van a versenyszabályzatban, ami önmagában nem újdonság, hiszen a Bocuse d’Or egyik legfontosabb jellemzője, hogy sosem ugyanolyan, és a szabályzat is állandóan változik.

A METRO Bisztróban a sajtótájékoztatót gasztronómiai bemutató zárta. Nyíri Szása az Arany Kaviár Étterem képviseletében egy tokhalból készült előételt prezentált a vendégeknek, és elmondta, a magyar halfogyasztást nemcsak kampányszerűen kellene népszerűsíteni, hiszen kiváló magyar édesvízi halaink vannak, amelyek ízben, állagban és élményben ugyanazt adják, mint az itthon sokkal népszerűbb húsételek. A hazai halfarmokon ellenőrzött keretek között, tiszta vízben nevelik a halakat, így érdemes lenne visszatérni azokhoz az időkhöz, amikor a magyar konyhának szerves része volt a tokhalfogyasztás.

De hogy a norvég ízeket is kicsit közelebb hozza a csapat, Dalnoki Bence a Bocuse d’Or Europe egyik kötelező alapanyagából, a skreiből készített egy fogást a vendégeknek. A sajtótájékoztató végén Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke köszönetet mondott a METRO Magyarországnak és a Hungexpónak, akik a kezdettől fogva támogatják a Magyar Bocuse d’Or versenyzést, illetve azoknak a támogatóknak is, akik most csatlakoztak, a Rational Magyarországnak, a Nissan Magyarországnak, a Julius Meinlnek és a S.Pellegrino SPA-nak. 

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X