Különleges természetkapcsolódásra hívnak a nyárelő programjai

Aktív

Különleges természetkapcsolódásra hívnak a nyárelő programjai

Beköszöntött az igazi, tartósan szép napokat ígérő jó idő: nincs is alkalmasabb időszak a kimozdulásra, a természet felfedezésére. Országszerte a legkülönfélébb formákban kínálkozik lehetőség a kapcsolat megteremtésére – ezek közül hoztunk most el párat, kedvcsinálónak. 

Nyári gyógynövényes hétvége a Balatonnál

A Lengyeltótiban megrendezésre kerülő program középpontjában a gyógynövények és a gyűjthető, ehető vadnövények állnak.  A program nemcsak a növények megismerésében segít, hanem abban is, hogy a modern kor embere újra összekapcsolódhasson a természettel és felfedezhesse őseink elfeledett tudását.  

A jelentkezőket a „Gaztronómia” oldal gazdája, Gálik Judit látja vendégül, aki országszerte ismert a vadnövények világában szerzett tudásáról, tapasztalatáról. A hétvége során számos izgalmas program várja a résztvevőket: lesz gyógynövénytúra, ételkészítés, szakmai előadások és beszélgetések, és természetesen sok természetkapcsolódás, pihenés és felismerés is. 

Zala-völgyi Nyitott Porták

2018-ban útjára indult egy csodálatos összefogás, aminek keretein belül a Zala-völgye gazdái, helyi termék előállítói és agroturisztikai szolgáltatói partnerségre léptek egymással és megalapították a Nyitott Porta rövid élelmiszerlánc együttműködését. Céljuk, hogy minőségi helyi termékekkel és színvonalas szolgáltatásokkal várják az ide látogató vendégeket, és rendszeresen lehetővé tegyék a nyitott napokat és eseményeket az érdeklődők számára.

A Zala-völgyi közösség egész nyáron át várja az ide látogatókat, akiknek a legváltozatosabb természetkapcsolódásokban lehet része. Csak pár a legkülönfélébb lehetőségek közül: 2024. május 31-én Feketeberkenye ültetvény bemutatón vehetnek részt a Fűszeres Porta mihályfai ültetvényén. Június elsején méhészet látogatást rendeznek – méghozzá mézpergetéssel – a Skapér méhészetben Zalaszentgróton. Június 8-án a Csáford-völgyi Natúr Pont rendezi meg levendula illóolaj lepárlás bemutatóját, június 15-én pedig egy egészen különleges programhoz csatlakozhatunk: batáta dugványozásban vehetünk részt a Rózsa-kertben. 

 

Ásványgyűjtő túra

Június másodikán, vasárnap rendezik meg a gyöngyöspatai ásványgyűjtő túrát, mely során több gyűjtőhelyre is ellátogathatnak a résztvevők. A felkeresett helyeken achát, kalcedon és kristályos kvarc változatok után is kutathatnak- amelyekhez egy mindösszesen 6 kilométernyi könnyű terepen történő gyaloglással lehet eljutni. A túra útvonala ráadásul gombákban gazdag erdős területeket is érint, így még gombagyűjtésre is lesz lehetőség.

A találkozási hely a gyöngyöspatai temető (a Szurdokpüspöki felé vezető úton) előtti parkoló, ahova június másodikán délelőtt 10 órára várják az érdeklődőket. A túra délután kettőig tart, és minden időjárási körülmény esetén megtartásra kerül. Bővebb információ az esemény közösségi oldalán érhető el.

A természet és művészet találkozása

A természet varázsa címet viseli Rehorovics Anita festőművész, festmény restaurátor vászonra és fatáblára készült festményeinek kiállítása. A művész a restaurátori munka kötöttségét igyekszik tájképek, csendéletek és életképek festésével oldani- amelyek többségén elbűvölő tájak különleges adottságai jelenek meg.

A Tokaji Kávépörkölő Manufaktúrában meglátogatható kiállításán magunk is kapcsolódhatunk a vászonra vitt tájakkal, és a természettel történő kapcsolat megteremtésének egy egészen különleges formáját élhetjük át. 

 

Madárgyűrűzés a Bükkben

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Kelet-Bükki Tájegységének szervezésében rendszeres madárgyűrűző programokat hirdet a „Szitakötő kutatóház”-hoz, ami Mályinka közigazgatási határában, a Mária-forrás szomszédságában található, pár száz méterre a Látókövektől.

Az éppen aktuális programokról a honlapjukon és közösségi oldalukon tájékozódhatunk- a programokon való részvétel ingyenes, de mindenképpen előzetes regisztrációhoz kötött. Érdemes azoknak is kipróbálni, akik annyira nem kötődnek a madárvilághoz, mert a gyűrűzések során egy egészen különleges perspektívából nyílik lehetőség a kapcsolódásra, és a szárnyalás világának megismerésére.

Ajánljuk még: