Iskolagomba Program: a gyerekekért és a gombákért

Aktív

Iskolagomba Program: a gyerekekért és a gombákért

2016 tavaszán indult el az országban egyedülálló Iskolagomba Program, melynek célja, hogy a diákok megismerjék a gombák világát elméletben és gyakorlatban. Az iskolák gombatermesztéshez szükséges alapanyagot kapnak, amely vegyszermentes és teljesen biztonságos. A gyerekek megfigyelhetik a gombák növekedését, és saját termesztési tapasztalatokat szerezhetnek. Az oktatást letölthető, több korosztály számára készült edukációs anyagok is segítik, amely biológia és technika órákon is felhasználható.

A Bio-Fungi cégcsoport 2016 tavaszán az országban elsőként indította el iskolai edukációs programját, az Iskolagombát. A program célja, hogy a diákok elméletben és gyakorlatban is megismerkedjenek a gombák világával, valamint felismerjék a gombák mint élőlények és táplálékforrások különlegességét.

 

A Bio-Fungi cégcsoport mára Kelet-Közép-Európa egyik vezető gombaipari szereplőjévé vált, évente több ezer tonna gomba alapanyagot és friss gombát állít elő és forgalmaz hazánkban és a környező országokban, mindemellett nagy hangsúlyt fektet a gombafogyasztás népszerűsítésére és a gasztronómiai felhasználásra. Az Iskolagomba program ebbe a törekvésbe illeszkedik, célja, hogy a gyerekek közelebbről is megismerkedhessenek a termesztett gombafélékkel.

 

A program keretében az iskolákba ládákban érkező, 4. fázisú, termőre forduló alapanyagot kapnak, amelyben csiperkegomba komposzt található. Az alapanyag természetes összetevőkből áll, és teljesen vegyszermentes,

így a gyermekek biztonságosan dolgozhatnak vele. A termesztési folyamat során a gyerekek megfigyelhetik, hogyan növekszik a gomba, és maguk is részt vehetnek a gombatermesztés egyszerű lépéseiben, például a vízpermetezésben.

 

A termesztéshez biztosított csiperkegomba komposzt szagtalan, sterilizált tőzeggel borított, melynek tetején terem a fehér vagy barna csiperkegomba.

Az így termesztett gomba GMO-mentes, zsírmentes, élelmi rostban gazdag, és akár hús helyettesítésére is alkalmas, így kiválóan beilleszthető az egészségtudatos táplálkozásba.

„Az Iskolagomba program nemcsak a gyakorlati tapasztalatszerzést biztosítja, hanem letölthető edukációs füzetet, feladatlapokat, plakátokat, színezőket, tanári oktató anyagokat is tartalmaz, amely segíti a tanulók elméleti tudását a gombák biológiájáról és termesztéséről” – mondta el Farkas-Kulcsár Tamara, marketing vezető.

 

A füzetben található feladatok kiválóan használhatók környezetismeret, biológia és technika órákon, hozzájárulva a tanulók tudományos ismereteinek bővítéséhez. A program egy hosszú távú kezdeményezés, amely már az indulás óta nagy népszerűségnek örvend, és újabb és újabb iskolákat von be, hogy még több diák részesüljön ebben az egyedülálló oktatási élményben.

 

Nyitókép: 123RF