Így vágj bele a tiktokozásba – kezdeti lépések egy szakértővel

Aktív

Így vágj bele a tiktokozásba – kezdeti lépések egy szakértővel

A TikTok csak egy a sok közösségi média platform közül, de az egyik legkedveltebb, így nem szabad kimaradnod belőle. Elképesztő nézettségű tartalmak születnek rajta, gyorsan válhatsz ismertté, így a segítségedre lesz a márkaépítésben. De hogy működik egyáltalán? Indulj el a videógyártás útján – az eredeti cikk olvasható a Webbyskill honlapján.

Első lépés: TikTok-fiók létrehozása

A TikTok szerencsére nem egy bonyolult eszköz. Töltsd le a TikTok alkalmazást az iOS App Store-ból vagy a Google Play-ből és nyisd meg. Kattints a Me menüpontra, majd válaszd ki a regisztráció módját. Ezzel kész a személyes fiókod, már TikTokozhatsz is! 

Mit hol találsz a TikTok-on?

Az első bejelentkezés kicsit sokkoló lehet, mivel a TikTokon ömleni fognak rád a tartalmak, de a képernyő alján lévő öt menüpont segít eligazodni. Ezek a következők:

Kezdőlap

Koppints erre az ikonra a képernyő bal alsó sarkában, és máris a többi felhasználó tartalmait láthatod. Ez a ForYou oldal nemcsak végtelen mennyiségű videót kínál, hanem napról napra okosodik az alapján, hogy miket nézel.  

Én

Az Én ikon a profilodhoz vezet. A profil szerkesztése gombbal módosíthatod, a jobb felső sarokban lévő három pont pedig a beállításokat rejti.

Beérkezett üzenetek

Itt találod az értesítéseket az új követőkről, kedvelésekről, kommentekről, említésekről és egyebekről. A Minden tevékenység menüpontra koppintva szűrhetsz értesítési típusok szerint.

Felfedezés 

Bennem a menüpontban azt láthatod, milyen hashtagek mennek most a legjobban. Itt konkrét tartalmakra, felhasználókra, dalokra vagy hashtagekre kereshetsz rá.

Töltsd fel az első videódat!

A TikTok használatának legfontosabb része a videókészítés. A létrehozáshoz kattints a képernyő alján lévő + szimbólumra. Mielőtt elkezdenéd a felvételt, a képernyő jobb oldalán található menüben már előre kiválaszthatsz különféle szerkesztési elemeket.

Nyisd meg az előlapi kamerát, beállíthatod a sebességet is. Alkalmazhatsz különböző szűrőket vagy használhatod az önkioldót. A képernyő tetején koppinthatsz a Hang hozzáadása lehetőségre, ahol trendi számok vagy effektek közül válogathatsz.

A felvétel rögzítéshez tartsd lenyomva a középen alul található piros gombot, vagy koppints rá egyszer, ha csak képet szeretnél készíteni. A Feltöltés gombra kattintva a saját galériádból is feltölthetsz videót vagy fényképeket.

 

Ha elkészültél, ki kell jelölnöd a videót, amit posztolni akarsz. Ezután lehetőséged nyílik szöveg, matricák, további szűrők és hangok hozzáadására.

Ha elégedett vagy a videóddal, kattints a Tovább gombra, adj hozzá feliratot vagy hashtageket, jelöld meg a barátaidat, adj hozzá egy URL-címet, vagy kapcsolj be vagy ki különböző adatvédelmi beállításokat.

Az effektek titka

A TikTok rengeteg szerkesztési effektet kínál, amit imádnak a felhasználók. A beépített szűrőkkel és grafikai elemekkel egyszerűen alkothatsz menő tartalmakat.

Koppints a + ikonra, majd a felvétel gombtól balra található Effektusok menüre! Görgess jobbra, és fedezd fel a különböző alkategóriáit, az állatoktól a humorig. Koppints valamelyik effektre, ekkor előnézetben láthatod, hogy fog kinézni a kamerán.

A TikTok folyamatosan új effekteket, szűrőket és funkciókat vezet be, ezért mindig tartsd szemmel a Felfedezés lapot, hogy képben legyél a trendekkel!

Green Screen arra is lehetőséget ad, hogy a videódat egy szabadon választott háttér elé vetítsd. Bátran kísérletezz, itt rengeteg érdekességet találsz.

Érdemes kipróbálnod a duettet is, ami lehetővé teszi, hogy egy megosztott képernyőn szerepelj egy másik felhasználó tartalmával. Kattints a videó jobb oldalán lévő Megosztás gombra, majd a Duett lehetőségre. A felhasználóknak engedélyezniük kell ezt a funkciót, így nem biztos, hogy minden videóval duettezhetsz.

 

Dolgozz együtt a többi felhasználóval

A közös munka a sikeres marketingstratégia része. Minden videónál találsz egy ikonokból álló menüt a jobb oldalon, ami lehetővé teszi, hogy interakcióba lépj más TikTokkerekkel. Rengeteg a lehetőség:

  • a profil ikon a felhasználó profiljára visz,
  • a plusz jellel bekövetheted, 
  • a szív ikonnal kedvelheted a videóját, 
  • a beszédbuborék ikonra kattintva megjegyzést hagyhatsz és kommenteket olvashatsz,
  • a nyíl ikonra koppintva pedig meg is oszthatod a videót, elmentheted, duettezhetsz vele vagy összefűzheted egy saját videóddal.

Ezzel csak az alapokat mutattuk a TikTokhoz, jó kalandozást kívánunk a felületén.

 

Már követem az oldalt

X