Dömös Fanni és Molnár Dávid a 2024. Év Mentes-Vegán Séfjei

Aktív

Dömös Fanni és Molnár Dávid a 2024. Év Mentes-Vegán Séfjei

Új mentes séfbajnokok születtek a METRO Gasztroakadémián.

Február 13-án a METRO Gasztroakadémia adott otthont az idén 6. alkalommal megrendezett az Év Mentes-Vegán Séfje versenynek. A megmérettetés az országban és a nemzetközi színtéren egyaránt egyedülálló: a versenyen készített ételek és desszertek mindegyike glutén-, cukor-, tejmentes és vegán. A Csak a mentes által szervezett verseny célja, hogy felhívja a figyelmet az allergénmentes, egészséges táplálkozás fontosságára, valamint bemutassa, hogy így is lehet finoman és sokszínűen étkezni. Az eseményhez a METRO professzionális szakmai támogatást, alapanyagokat és helyszínt biztosított.

A résztvevők alternatív alapanyagok felhasználásával készítették el mentes fogásaikat, melyek szinte bárki számára biztonságosan fogyaszthatók, és emellett magas kulináris élményt adnak.

A verseny szervezői kiemelten figyeltek a zero waste elvének betartására.

Az elkészült növényi alapú, s ezáltal természetes módon tej-, és tojásmentes, emellett glutén- és cukormentes fogások azt bizonyították, hogy a kreativitás és a konyhai tudás mellett az a séf képes helytállni a kihívásban, aki minél több alapanyagot ismer minél behatóbban.

Keleti harmónia – Dömös Fanni receptje – Fotó: METRO / Kriskó Anett

A legízletesebb, legszebben tálalt és fantáziadús menüsort az amatőr indulók közül Dömös Fanni készítette el, míg a profik közül a Rézkakas Bisztró séfje, Molnár Dávid ételalkotása emelkedett ki a mezőnyből. A dobogósok és a verseny során készített fogásaik az alábbiak:

Amatőr kategória

I. helyezett: Dömös Fanni

  • Főétel: Keleti harmónia – Kínai pho levesgazdagon
  • Desszert: Polenta alapon narancskrém, céklazselével a tetején

II. helyezett: Kuti Szelenge

  • Főétel: Napsütés Olaszországban – sütőtökös gnocchi, rozmaringos, kakukkfüvestökmártással, aszaltparadicsommal, chilis chimichurrival, dióval, Violife „fetasajttal”, rizschipssel
  • Desszert: Gesztenyés derű – narancsos, gesztenyés mascarpone krém, aszaltmeggyes, mandulás morzsával, fahéjas meggymártással a tetején

III. helyezett: Kovács Vivien

  • Főétel: Sült karfiol, gránátalmás quinoa tabouléval és póréhagymás, burgonyás alapú petrezselyemszósszal, kókusztejjel, citrusokkal és gyömbérrel ízesítve, fűszeres, pirított napraforgómaggal a tetején
  • Desszert: Csokoládés korong brownie, csokis mascarponeval, csokiropogóssal, illetve posírozott almával és gránátalmával

 

Fotó: METRO / Steiner Krisztián 

Profi kategória

I. helyezett: Molnár Dávid (Rézkakas Bistro)

  • Főétel: Gesztenyés langyos babsaláta, vietnámi palacsintával
  • Desszert: Banánfagylalt, magvas crumble, narancsos-olívaolajos dresszinggel

II. helyezett: Angeli Mátyás (Natura Hill Zebegény)

  • Főtétel: Májusi kert – cékla, karfiol- és lencsevariációk, bazsalikommal
  • Desszert: Kasmírkörte – körteszezámmaggal, kardamommal és fahéjjal

III. helyezett: Paál Béla (Kis Padlizsán)

  • Főétel: 4 évszak a tányéron – humusz, sült zöldségekkel, salátával, házi magkenyérrel – zero waste módon elkészítve
  • Desszert: mangós édesburgonya humusz, mandulamorzsával és mandulagrillázzsal.
Az Év Mentes-Vegán Séfje egy évig viselheti a címet, és közel félmillió forint értékű ajándékkal tért haza a szakmai elismerés mellett. Gratulálunk a győzteseknek!

Az ételeket profi szakemberekből álló zsűri pontozta és értékelte:

  • Dr. Árvai Anita, a Veganeeta Home vegán étterem alapítója és tulajdonosa
  • Tanács Attila, a Mindenmentes Főzősuli alapítója, szakmai vezetője, mesterszakács, fejlesztő-séf, többszörös Európa-, világ- és olimpiai bajnok
  • Stőhr Gréta egészségeséletmód-szakértő, Magyarország első és egyetlen növényi főzőműsorának háziasszonya, els ő vegán séf- és főzőiskolájának tulajdonosa, író
  • Zsolnay Gergely séf, kertészmérnök, táplálkozástudományiszakértő, a 2023-as Az Év Mentes Séfje verseny profikategóriájának nyertese
  • Steiner Kristóf író, újságíró, színész és vegán séf
  • Molnár György, a Dobos C. József Iskola tanára
  • Ádám Csaba, az egykori Olimpia étterem tulajdonos-séfje
  • Blendea Károly, a Violife Professional Kulináris Tanácsadója.

A verseny háziasszonya Szinetár Dóra énekesnő, színésznő volt.

Ajánljuk még:

80 szakmai elismerést vehettek át a legvirágosabb magyar települések az idei Virágos Magyarország verseny díjátadóján

Az ünnepélyes díjkiosztó gálán öt települési kategóriában és hat kiemelt témában mintegy nyolcvan elismerést adtak át a pályázó településeknek. Idén a nagyváros kategóriában Nyíregyháza, a legkisebb falvakéban pedig Hidvégardó vihette el a fődíjat. A Virágos Magyarország több mint három évtizedes története során környezetszépítésből a fenntarthatóság, a helyi értékek megőrzése és a közösségépítés kiemelkedő mozgalmává nőtte ki magát.