Február 13-án a METRO Gasztroakadémia adott otthont az idén 6. alkalommal megrendezett az Év Mentes-Vegán Séfje versenynek. A megmérettetés az országban és a nemzetközi színtéren egyaránt egyedülálló: a versenyen készített ételek és desszertek mindegyike glutén-, cukor-, tejmentes és vegán. A Csak a mentes által szervezett verseny célja, hogy felhívja a figyelmet az allergénmentes, egészséges táplálkozás fontosságára, valamint bemutassa, hogy így is lehet finoman és sokszínűen étkezni. Az eseményhez a METRO professzionális szakmai támogatást, alapanyagokat és helyszínt biztosított.
A résztvevők alternatív alapanyagok felhasználásával készítették el mentes fogásaikat, melyek szinte bárki számára biztonságosan fogyaszthatók, és emellett magas kulináris élményt adnak.
A verseny szervezői kiemelten figyeltek a zero waste elvének betartására.
Az elkészült növényi alapú, s ezáltal természetes módon tej-, és tojásmentes, emellett glutén- és cukormentes fogások azt bizonyították, hogy a kreativitás és a konyhai tudás mellett az a séf képes helytállni a kihívásban, aki minél több alapanyagot ismer minél behatóbban.
Keleti harmónia – Dömös Fanni receptje – Fotó: METRO / Kriskó Anett
A legízletesebb, legszebben tálalt és fantáziadús menüsort az amatőr indulók közül Dömös Fanni készítette el, míg a profik közül a Rézkakas Bisztró séfje, Molnár Dávid ételalkotása emelkedett ki a mezőnyből. A dobogósok és a verseny során készített fogásaik az alábbiak:
Amatőr kategória
I. helyezett: Dömös Fanni
- Főétel: Keleti harmónia – Kínai pho levesgazdagon
- Desszert: Polenta alapon narancskrém, céklazselével a tetején
II. helyezett: Kuti Szelenge
- Főétel: Napsütés Olaszországban – sütőtökös gnocchi, rozmaringos, kakukkfüvestökmártással, aszaltparadicsommal, chilis chimichurrival, dióval, Violife „fetasajttal”, rizschipssel
- Desszert: Gesztenyés derű – narancsos, gesztenyés mascarpone krém, aszaltmeggyes, mandulás morzsával, fahéjas meggymártással a tetején
III. helyezett: Kovács Vivien
- Főétel: Sült karfiol, gránátalmás quinoa tabouléval és póréhagymás, burgonyás alapú petrezselyemszósszal, kókusztejjel, citrusokkal és gyömbérrel ízesítve, fűszeres, pirított napraforgómaggal a tetején
- Desszert: Csokoládés korong brownie, csokis mascarponeval, csokiropogóssal, illetve posírozott almával és gránátalmával
Fotó: METRO / Steiner Krisztián
Profi kategória
I. helyezett: Molnár Dávid (Rézkakas Bistro)
- Főétel: Gesztenyés langyos babsaláta, vietnámi palacsintával
- Desszert: Banánfagylalt, magvas crumble, narancsos-olívaolajos dresszinggel
II. helyezett: Angeli Mátyás (Natura Hill Zebegény)
- Főtétel: Májusi kert – cékla, karfiol- és lencsevariációk, bazsalikommal
- Desszert: Kasmírkörte – körteszezámmaggal, kardamommal és fahéjjal
III. helyezett: Paál Béla (Kis Padlizsán)
- Főétel: 4 évszak a tányéron – humusz, sült zöldségekkel, salátával, házi magkenyérrel – zero waste módon elkészítve
- Desszert: mangós édesburgonya humusz, mandulamorzsával és mandulagrillázzsal.
Az Év Mentes-Vegán Séfje egy évig viselheti a címet, és közel félmillió forint értékű ajándékkal tért haza a szakmai elismerés mellett. Gratulálunk a győzteseknek!
Az ételeket profi szakemberekből álló zsűri pontozta és értékelte:
- Dr. Árvai Anita, a Veganeeta Home vegán étterem alapítója és tulajdonosa
- Tanács Attila, a Mindenmentes Főzősuli alapítója, szakmai vezetője, mesterszakács, fejlesztő-séf, többszörös Európa-, világ- és olimpiai bajnok
- Stőhr Gréta egészségeséletmód-szakértő, Magyarország első és egyetlen növényi főzőműsorának háziasszonya, els ő vegán séf- és főzőiskolájának tulajdonosa, író
- Zsolnay Gergely séf, kertészmérnök, táplálkozástudományiszakértő, a 2023-as Az Év Mentes Séfje verseny profikategóriájának nyertese
- Steiner Kristóf író, újságíró, színész és vegán séf
- Molnár György, a Dobos C. József Iskola tanára
- Ádám Csaba, az egykori Olimpia étterem tulajdonos-séfje
- Blendea Károly, a Violife Professional Kulináris Tanácsadója.
A verseny háziasszonya Szinetár Dóra énekesnő, színésznő volt.
Ajánljuk még: