Aktív

7 + 1 szuper trükk, amire nem is tudtad, hogy jó a papírtörlő

Sokunk számára fontos konyhai kellék a háztartási papírtörlő. Talán nem is gondolnátok, milyen sok mindenre lehet használni amellett, hogy letörlünk vele ezt-azt. Utánanéztem egy kicsit, íme a végeredmény: 7 + 1 szuper trükk, amire a papírtörlőt használhatjátok.

A háztartási papírtörlő a legtöbb konyhában megtalálható. Nem emlékszem, hogy gyerekkoromban használtunk volna ilyesmit, de egy ideje már alapvető kellék a mi otthonunkban is. Van egy barátnőm, aki kifejezetten konyharuha-ellenes (szerinte nem higiénikus), ők el sem tudják képzelni az életet papírtörlő nélkül. Bár nálunk nélkülözhetetlen a konyharuha, de kéznél van a papír is, ami sok esetben bebizonyította számunkra, hogy hasznos szerepe lehet egy háztartásban.

Nem árulok el nagy titkot, a nevéhez hűen mi is főleg arra használjuk, mint bárki más, hogy szükség esetén letöröljük vele a különböző konyhai felületeket. Pontos szabályt nem tudok megfogalmazni, de vannak olyan esetek, amikor a konyharuhát, és vannak olyanok, amikor a papírtörlőt használom. Mondhatnánk, hogy amolyan tartalék kellék a polcon, mint a szalvéta vagy a fogpiszkáló, pedig a háztartási papírtörlő ennél több is lehet, ugyanis a törölgetés mellett még sokféle módon használhatjuk. Íme néhány praktikus ötlet, amire talán nem is gondoltatok!

Viszlát, fölösleges zsír, helló ropogós hús!

Amikor olajban sütök, a tányér aljára mindig teszek papírtörlőt, hogy felszívja az ételről a fölösleges zsiradékot. Ugyanakkor hússütésnél máskor is jól jöhet: ha a nyers húsról gondosan leitatjátok egy papírtörlővel a fölösleges nedvességet sütés előtt, ropogósabb sültet tálalhattok.

Dobozba zárt frissesség

A papírtörlő szupererejének nemcsak főzés közben vehetitek hasznát. Segíthet megőrizni a zöldségek és gyümölcsök frissességét is! Ehhez tegyetek a műanyag dobozba papírtörlőt is a zöldségek mellé, akár a tetejére is kerülhet egy darab. A lezárt doboz mehet a hűtőbe, és már csak annyi a dolgotok, hogy élvezzétek a zöldségek és gyümölcsök hosszabban tartó frissességét. Azt mondják, akár már az is eredményre vezethet, ha például a petrezselyem zöldjét beletekeritek a papírba, és úgy teszitek a hűtőbe.

A fagyasztott kenyér legjobb barátja

A kenyér lefagyasztása sokunknál szokás. Viszont azt is tudjuk, hogy a kiolvasztott kenyér vizesebb, mint előtte volt – legalábbis, ha nem vagyunk elég előrelátók. Hogy elkerüljétek a vizeskenyér-szindrómát, tegyetek a zacskóba a kenyér mellé egy papírtörlőt, zárjátok le a csomagot, és így helyezzétek a mélyhűtőbe, ezáltal a kenyér még a kiolvasztás után is frissebb maradhat.

Egy mozdulattal a tiszta olajos üvegért

Bizonyára ti is láttátok már, hogy az egyes éttermekben az olajos üveget körbetekerik egy szalvétával, mintegy gallért helyezve az üveg nyakára. Nos, ez dekorációnak is kiváló, viszont a praktikus oldala ugyanolyan fontos. Így ugyanis használat után nem folyik végig az olaj az üvegen, nem csúszik és nem lesz olajos a kezünk, ha hozzáérünk. És igen, erre a célra egy papírtörlő is tökéletesen megfelel!

Életmentő a (reggeli) kávézáshoz

A háztartási papírtörlő szűrő funkciójáról is ejthetünk néhány szót: azok számára, akik filteres kávéfőzőt használnak, életmentő lehet egy-egy darab „pótszűrő-papír” a mindennapokban. Csak le kell tépni egy darabot a tekercsről, és belehelyezni a kávéfőzőbe oda, ahová a filtert tennétek, ami valamiért éppen nincs kéznél, vagy egyszerűen csak elfogyott. A papírtörlőre mehet a kávé, és néhány pillanattal később már élvezhetitek is a megszokott, kellemes ízt, az energiát adó élményt.

Titkos fegyver a zsírkréta ellen

Számomra az egyik legmeglepőbb trükk a háztartási papírtörlő esetében az, hogy el lehet vele tüntetni a zsírkréta, vagy más hasonló, viaszos szennyeződés nyomait, például egy palatábláról. Ehhez nem kell mást tenni, mint a papírt a szennyeződésre helyezni, és óvatosan átvasalni azt egy vasalóval. Ha ügyesek voltunk, a zsírkréta nyomát felveszi a papírtörlő, tisztaságot hagyva maga után. Több felületen még nem próbáltam, de állítólag a kárpiton és a szőnyegen is működhet ez a trükk!

Egy kis víz sem árt neki

Kézenfekvő, hogy a háztartási papírtörlőt be is vizezhetjük, így akár hűsítő kendőként is használhatjuk. Ha nedvesen betekerünk vele egy dobozos üdítőt, amit eztán 10-15 percre a mélyhűtőbe teszünk, az italt a hűtőből kivéve hosszabb ideig hidegen tarthatjuk. S ha a félbevágott tekercset egy műanyag tégelybe tesszük, benedvesítjük, és néhány csepp teafaolajat adunk hozzá, majd éjszakára pihenni hagyjuk, másnap máris rendelkezésünkre áll a saját készítésű nedves törlőkendőnk.

Ne pazaroljunk, egy bőven elég

Persze szóvá tehetik, vitathatják a papírtörlő létjogosultságát a környezetvédők. Szerintük az emberek a pazarló életvitel miatt rengeteg papírt dobnak a szemétbe, ezzel még több fát ítélve a pusztulásra. Viszont, ha tudatosan használjuk, ha odafigyelünk az elhasznált mennyiségre, elejét vehetjük a pazarlásnak, ezzel is védve a körülöttünk lévő élővilágot. Többek között akkor is, amikor megtöröljük a kezünket (akár egy nyilvános mosdó használata után). Ebben az esetben általában mindenki több és még több papírt tép ki a falra szerelt készülékből, majd azok szinte teljesen használatlanul a kukában landolnak – ez valóban fölösleges pazarlás. Ezt megelőzendő kézmosás után rázzuk le 10-12-szer a kezünket, majd csak egy kockát tépjünk magunknak a készülékből. Hajtsuk félbe, és töröljük azzal szárazra a kezünket. Ugye, hogy ennyi is bőven elég?

***

A cikk megjelenését a Zewa támogatta, mert a papírtörlő szerintük is sokoldalú segítőtárs a konyhában! A vadiúj Zewa Premium háztartási papírtörlők a forradalmi Power-X textúrának köszönhetően nedvesen is erősek maradnak, így kicsavarás után akár többször is felhasználhatod ugyanazt a lapot. Ráadásul tökéletesített nedvszívó képességgel is rendelkeznek, hogy minden maszatot gond nélkül eltüntethess. Fedezd fel a papírtörlők új generációját!

„13 napos séta a múltban” – Ilyen határon túli magyarként megismerni Magyarországot
Idén elmarad a kanadai Rákóczi Szövetség által meghirdetett Magyarságismereti Mozgótábor, amit Rákóczi tábornak hív minden táborozó. Legutóbb, 2019-ben a 26. alkalommal 100 magyar diákot fogadtak a határon túlról, akik 13 napon át csapatokba osztva ismerhetik meg Magyarország történelmét és helyeit. Idén 100 diák nem tud élni ezzel a lehetőséggel a járvány miatt. Izgulok értük, hogy ne vesszen el ez az egész, ne szakadjon meg a lánc, mert 2005-ben nekem is volt szerencsém „rákóczisnak” lenni, és életre szóló élmény maradt.