5 hétvégi program, amelyen mi is szívesen részt vennénk

Aktív

5 hétvégi program, amelyen mi is szívesen részt vennénk

Április első hétvégéjén zárjuk a húsvéti ünnepkört, fehérvasárnappal. Sok család számára azonban az idei húsvétból már csak némi sonka- és tojásmaradék, esetleg egy falásnyi kalács maradt – az is inkább csak emlékeztetőül, hiszen a tavasz jócskán kínál új lehetőségeket kikapcsolódásra, szórakozásra. A széles hazai választékból néhány programot válogattunk mindazoknak, akik kedvük támad kimozdulni. Természetesen csakis olyanokat, amelyeken mi is szívesen részt vennénk.

Kucsmagomba Napok a Magyar Természettudományi Múzeumban

Az idei kucsmagomba szezont koronázza a Magyar Természettudományi Múzeum Kucsmagomba Napok 2024 egész hétvégés rendezvénysorozata, melyre minden korosztályt szeretettel várnak. A gombaismereti foglalkozások mellett saját, hozott gomba bevizsgálását is ígérik a szervezők, arra bátorítva mindenkit, hogy saját szedésű gombával érkezzen. A gazdag program részeként a hagyományos gombakiállítás mellett gomba szépségversenyre is sor kerül.

Forrás: Magyar Természettudományi Múzeum

Ínyencek és konyhatündérek a kucsmagomba felhasználásáról és tartósítási lehetőségeiről is pontos útmutatót kaphatnak. Aki nemcsak csodálni, de enni is szereti a tavasz legkülönlegesebb gombáját, annak szeretettel ajánljuk az alábbi receptet:

Sakura ünnep a Füvészkertben

A japáncseresznye virágzása a szigetországban nemzeti jelkép, nálunk viszont évről-évre csodálandó kulturális kuriózum: az idei Sakura ünnepbe két hétvégén kapcsolódhatunk be az ELTE Füvészkertjében. A japáncseresznyéről sokan nem is tudják, hogy a rózsafélék családjába tartozó díszfa, pompázatos virágzata pedig nemcsak a japán művészetnek, de a japánok nemzeti identitásának is része.

Az Ohanami, azaz a cseresznyevirágzáshoz kapcsolódó tradicionális japán ünnep alkalmából mi is letelepedhetünk egy kis takaróra a Füvészkert gyepén, és lelassulva, kiszakadva kicsit a hétköznapok nyüzsgéséből, belefeledkezhetünk a rózsaszín-fehér szíkavalkádba. Természetesen megcsodálhatjuk az elmaradhatatlan ikebana-kiállítást, és elolvashatjuk a haiku verseny legszebbnek ítélt szövegeit is, a kertben kiállítva.

Fotó: ELTE Füvészkert

Minden évben figyeljük ezt a különleges pillanatot, és Halmos Monika virágszakértőnk írt már róla korábban beszámolót:

Az élet rövid, de szép: erre emlékeztet az éppen zajló Sakura ünnep

A törékeny szépségű cseresznyevirág az élet átmeneti jellegét szimbolizálja, de egyben az új kezdetet is jelenti. A japán kultúra szerves részét képező eseményen ezt mi is átérezhetjük: az ELTE Füvészkertjében szombaton és vasárnap Sakura ünnep és gazdag programkínálat vár mindenkit.

Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár a Budapest Sportarénában

Ma kezdődött, de a java még hátravan a Kárpát-medence legnagyobb néptáncos eseményének, a 43. Országos Táncháztalálkozónak és Kirakodóvásárnak. Minden kicsit és nagyot idevárnak a szervezők, akár tudtok táncolni, akár nem, hiszen a bemutatóktól a tánctanításig, az előadásoktól a kiállításig sokféle programból válogathatunk.

Az idei program különlegessége, hogy Novák Ferenc, a magyar táncszínházi mozgalom doyenje tánctörténeti előadással várja az érdeklődőket, a táncház- és táncszínházi mozgalom ikonikus alakjának, Foltin Jolánnak a tiszteletére pedig emlékkiállítás is nyílik ez alkalomból. A tánctanításba gyermek tánccsoportok is bekapcsolódnak a Fitos Dezső Társulat jóvoltából, a kirakodóvásáron pedig megannyi ékes portéka talál gazdára.

folk frame

Fotó: Táncháztalálkozó

Az idei rendezvényről korábban részletes beharangozót is közöltünk:

Háromnapos ünnepét üli a magyar néptánc a 43. Országos Táncháztalálkozón és Kirakodóvásáron
Április 5-én a Fonó Budai Zeneházban „Halljunk szót…!” koncerttel és nyitótáncházzal indul a 43. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár, amely a következő két napban a program szerint a Papp László Budapest Sportarénában várja az érdeklődőket.  Az élő népművészet összművészeti fesztiváljának egyik kiemelt és különleges programpontja a Minden Magyarok Tánca. A világ különböző pontjain élő magyarok közösen táncolnak és muzsikálnak együtt. Az először 2011-ben megrendezett és a maga nemében teljesen egyedi esemény a világ számos pontján élő szórványmagyarságot Ausztráliától Észak-Amerikáig, Ázsiától Dél-Amerikáig, vagy Európa számos pontjáig a határon túli magyarságot és a magyarországi magyarokat egyesíti a tánc erejével. 

 

 

Vezetett túra Matula bácsi kunyhójához, a Diás-szigetre

A keszthelyi Fekete István Emlékház és Matula bácsi kunyhója a Tüskevár mindannyiunk gyermek- és ifjúságát meghatározó olvasmányélményének részleteit idézik fel – igazi nosztalgia-túrára számíthatunk tehát a Kis-Balaton Látogatóközponttól a Diás-szigetre induló túrán. Az autóval, golfautóval vagy kenuval megtehető első túraszakasz is izgalmasnak ígérkezik, de az igazi látványosság a  Fekete István-emlékhelyen vár bennünket. Ideális program kamaszokkal és szentimentális nagyszülőkkel egyaránt. Nyilván akkor lesz igazi élmény ez a túra, ha olvastuk is a könyvet előtte, ezért jó apropó, hogy a kisebbeket is rávegyük a Tüskevár elolvasására még a tavaszi szünet végén.

Fotó: Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Érdemes felidéznünk a Fekete István könyvből készült filmet is, hiszen – bár az olvasásélményt semmi, még egy zseniális film sem képes pótolni – a szereplőket megformáló színészek egy korszak nagyjaiként vonzottak a képernyők elé mindannyiunkat.

Tulipánszüret a Tisza-tó tulipános kertjében

Berobbant már a tavaszba a tulipánvirágzás is, ráadásul idén – a meleg időjárás miatt – minden korábban történik. Ha nem akarunk lemaradni a tulipánszüretről, igyekeznünk kell, hiszen nem is biztos, hogy eltart májusig. Sok helyen lehet tulipános kertekből Szedd Magad! akciók keretében saját csokrot kötni, én most a Tisza-tó Tulip Garden szüretét ajánlom, hiszen – ha csak megnéznénk a tulipános kertet, és nem feltétlenül szedni indulunk – a környéken bőven találunk még látnivalót. A Tulip Garden tulipánmezején 200 ezer tulipánkehely kínálja magát, tehát már a látvány is bőven megéri. Indulás előtt mindenképpen tájékozódjunk, hogy az időjárási körülményeknek megfelelően milyen feltételekkel látogatható a kert.

Halmos Monika virágszakértőnk természetesen a tulipánról is áradozott már oldalunkon, ezt is olvassátok szeretettel:

 

Programajánlónk csupán szemezgetés, kedvcsinálónak szántuk. Az ország minden tájegysége, vidéke bőven kínál sok jó okot a kimozdulásra, de aki otthon maradna kertészkedni, társasjátékozni, esetleg olvasni vagy csak pihenni, beszélgetni, természetesen hasonlóan tartalmas kikapcsolódásra számíthat. Szép hétvégét kívánunk!