ZónánTúl

Tíz extrán csípős étel a világból – csak a legbátrabbaknak!

Kifejezetten kedvelem a csípős ízt, de abban biztos vagyok, hogy ezen a listán szerepel olyan étel, ami kifogna rajtam. Nálam viszont sokkalta edzettebb és bátrabb ízgurukból áll a világ! Tíz tüzes őrületet mutatunk a világból, amit a csípős ízek kedvelőinek érdemes megismerni.

Papa A La Huancaina (Peru)

Ez az étel veszélyes – no nem azért, mert a legerősebb chilit rejti magában (bár ilyen téren sem kell szégyenkeznie), sokkal inkább lágyságot és édes élvezetet sugárzó külleme miatt csalja csapdába a gyanútlan utazót. A hívogató sárga szószban úszó perui hidegtál nemcsak a sajtból nyeri finom árnyalatait, hanem a sárga chili paprika erejéből is.

Az aji amarillo chili 30 000-50 000 SHU-értékkel rendelkezik – összehasonlítva a jalapeno paprikával a perui klasszikus hússzor erősebbnek számít. A Huancayo városból származó ínyencség garantáltan vízivásra készteti a bátor kóstolót, azonban az élmény mindenképpen megér pár nehezebb pillanatot: a tojással, burgonyaágyon felszolgált különlegesség ugyanis rendkívül finom, íze garantáltan örök emlék marad. 

Tortas Ahogadas (Mexikó)

A Tortas Ahogadas egy olyan szendvics, ami a különleges kovászos cipónak köszönhetően nem ázik el a bőséges salsa szósz borításában sem. A pékárut hagyományosan carnitassal, vagyis lassan főtt sertéshússal, sült babbal és pácolt lilahagymával töltik meg. Az étel lényegét adó fűszeres salsa chile de arbolból készül, ami egy kicsi ám annál erősebb mexikói chili paprika; SHU-értéke 15 000 és 30 000 Scoville-egység között van. A végeredményként kapott salsás szendvics fűszeres, intenzív élményt nyújtó csípős ízkavalkád – ha a SHU-érték alapján azt gondolnánk, nem is annyira erős ez a szendvics, határozottan tévedünk!

Khao Pad Nam Prik Pao (Thaiföld)

Kifejezetten a fűszeres és csípős ízek szerelmeseinek ajánlott Thaiföld kultikus étele. A Chili Paste Fried Rice néven is ismert étel gyorsan elkészíthető, egyszerű finomság, a helyi utcai árusok kínálatának örök eleme. Titkos összetevője a Nam Prik Pao, ami egy fűszeres thai chilipaszta: kétféle chiliből, fokhagymából, medvehagymából, tamarindból és garnélarákból készül. Az összetevőket turmixolás előtt megpörkölik, így az ételben füstös, fűszeres és édes ízek gazdag kombinációja köszön vissza. A felhasznált chili paprikák SHU értéke akár 100 000 is lehet, tehát a Khao Pad Nam Prik Pao nem kispályásoknak való étel. A tüzes pillanatokat az étel édes fűszerei, a hús vagy tenger gyümölcsei és a benne található zöldségek sem enyhítik, ezért csak azoknak ajánlott kipróbálni, akik biztosan készen állnak az élményre!

Phaal Curry (Anglia)

Állítólag a világ legforróbb curryjével van dolgunk: a Scoville-skálán az 1 000 000-s értéket is elérheti. Többféle erős fűszer felhasználásával készül, leggyakrabban a scotch bonnet és habanero változataihoz nyúlnak a szakácsok. A Phaal Curry egy paradicsomos, csirkehúsos étel, amiben a zöld citrom levén kívül olyan érdekes összetevők is helyet kapnak, mint a kurkuma, gyömbér vagy kardamom. Érdekesség, hogy az étel az Egyesült Királyságból, Birminghamből származik, ahol egy bangladesi család éttermében fejlesztették mai formájára. Sokakat késztetett már jóféle sírásra, ugyanis ha a szakács igazán megadja a módját, a Ghost Peppers nevű csípős paprikával készíti ezt a curryt.

Jerk chicken (Jamaica)

Hagyma, fokhagyma, gyömbér, fahéj és szegfűbors, szerecsendió, kakukkfű, kókuszcukor és chili paprikák széles választéka adja az alapot, amibe az ételhez felhasznált csirkét forgatják. A fűszerezett hús ezután egy szintén gazdag ízvilágú pácba kerül, amiben az ananász levén kívül szójaszósz, mogyoróhagyma is szerephez jut. A felhasznált paprikák igen változatos képet mutatnak: a receptet habaneroval ugyanúgy készítik, mint cayenne, jalapeno vagy Scotch Bonnet Pepper fajtával. Ne tévesszen meg senkit a párosítás, a gyömbérrel és citrommal kevert különféle chilik végeredménye tüzesebb lesz, mint gondolnánk! Az étel nevében a jerk az elkészítési módra utal: általában alacsony hőfokon, sokáig sütik a húst, vagy tűzön grillezik, ahol a zöld pimentó fa füstje is átjárhatja a húst.

Otak-otak (Indonézia)

Az Otak-otak grillezett tengeri süteményként vagy haltortaként írható le, ami őrölt halból, tápiókakeményítőből és fűszerekből készül, majd banánlevélbe csomagolják. Fűszerként belacant (fermentált garnélarák-paszta) és galangal gyökérnövényt használnak, ami úgy néz ki, mint a gyömbér, de az íze olyan, mint a borsnak. Kerül még hozzá pár, a régióban legcsípősebbként ismert chilifajta, Malajziában pedig kurkumával és curryporral is gazdagítják. 

Sechuan Hot Pot (Peking)

A hot pot levesek rendkívüli változatosságához kész kultusz tartozik: a név nem egy konkrét ételt takar, hanem a jellegzetes elkészítési mód köré épült hagyományt, amibe szinte bármilyen levesvariáció belefér. Egy a lényeg: a leves forró legyen és tüzes. 

Az alaplé elkészítése az összetevők wokban történő pirításával kezdődik: fokhagyma, babérlevél, fahéj, csillagánizs és gömbér a leggyakoribb hozzávalók. Ezeket felöntjük a húsleves alaplével, majd válogatunk a rendelkezésre álló alapanyagokból: vékonyra vágott bárányhús, halgolyók, tofu, shiitake gomba, üvegtészta vagy káposzta is kerülhet az ételbe, ki mit szeretne. Végül jöhet a szecsuáni bors és a piros chili, amik a forró leves tüzességével keveredve garantált izzadásra késztetik a testet.

Goan Vindaloo (India)

Állítólag egyetlen indiai étel sem hasonlítható a Goan Vindaloo-hoz, ha csípősségről van szó – pedig az indiai konyha méltán ismert tüzes ízeiről. Hagyományosan Bhut Jolokia paprikával készül, kókuszdióval és ecettel kombinálva. Az igazán bátrak még Ghost Scream Vindaloo Curry Hot Sauce-t is adnak hozzá, ami sárga Scorpion Peppert és curryport tartalmaz. Ez az első látásra kellemes csirkepörköltnek vélt étel, még a legkeményebbeket is próbára teszi: aki szereti a csípős ízeket, garantáltan élvezettel kóstolja majd meg!

Doro Wat (Etiópia)

A Doro Wat egy gazdagon fűszerezett leves vagy pörkölt, Etiópia nemzeti étele. Csirkéből, marhahúsból, bárányból, májból, főtt tojásból és különféle zöldségekből készítik. Az erős ízt a bátran beleszórt szárított piros chilinek, a cayenne borsnak, a görögszénának és más intenzív fűszerek kombinációjának köszönheti – fogyasztása garantáltan öröm lesz a csípős ízek kedvelőinek.

A pörköltszerű ételt általában injera kenyérrel tálalják, és jellemzően különleges alkalmakra készítik. Az injera kenyeret tefflisztből sütik, négy napig erjesztik, és evőeszköz helyett ezzel kanalazzák ki a Doro Wat tojásos egytálételét. 

Az ördög tortája

Látszatra egy mennyei csokitorta, amit még a kevésbé édesszájúak is azonnal megkóstolnának. De ami benne van, arra kevesen számítanak. A csokitorta krémjében ugyanis a világ legerősebb paprikája, a 2013 óta hivatalosan is Guinness rekorder, 2 200 000-es SHU értékkel rendelkező Carolina reaper is szerephez jut. A sütemény elkészítéséhez csokoládét, tejszínt, kukoricaszirupot és Carolina Reaper Chile olvasztanak össze, ezzel rétegezik a kisütött piskótát, végül pedig a torta külsejét is bevonják a krémmel. Aki újszerű ízélményre vágyik, ezen étel megkóstolásával garantáltan megkaphatja! 

A cikk megjelenését az UNIVER támogatta.

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X