ZónánTúl

Tisza-tó, a kimeríthetetlen élményparadicsom

A Tisza-tó Magyarország második legnagyobb tava, 1999 óta az UNESCO Világörökség része. Nemcsak a táj fantasztikus itt, hanem a programok is: a természetjáráson kívül a strandolástól a vízisportok kipróbálásáig mindenfélét kipróbálhatunk. Mutatjuk, mit nem érdemes kihagyni.

A Tisza-tó 127 négyzetkilométerén számtalan sziget, holtág és sekély csatorna váltja egymást a hatalmas, nyílt vízterületekkel. Ha csak egy napot is eltöltöttünk a környéken, az érintetlen természet biztosan lenyűgöz és sokáig velünk marad: legyen szó madárlesről, vízi kirándulásról vagy ökocentrum-bejárásról, kicsik és nagyok egyaránt emlegetik majd az itt szerzett élményeket.

Ökoturizmus a Tisza-tónál

A tó környékén járva mindenképp érdemes időt szánni a természeti értékek felfedezésére. Három kisgyerekekkel vettük be a tájat, és biztos vagyok benne, hogy ez alatt a nap alatt több környezetismeret-leckét bevágtak már jó előre.

Mivel a Tisza-Tavi Madárrezervátum a madarak európai vonulásának fontos pihenőhelye – emiatt védett terület, csak vezető kíséretében látogatható –, számos fajt ismeretünk meg testközelből. A tó kisebb szigetein csónakkal megközelíthető madár-megfigyelőhelyeket alakítottak ki, a fészkelőhelyek közelében, így a vízitúrák alatt alkalmunk nyílik a madárvilág tanulmányozására. Kihagyhatatlan program ez, bátran ajánlom a gyerekkel érkezőknek is!

Ha nem is szállnánk vízre, a Tisza-tavi Ökocentrumban egy egész napot könnyedén eltölthetünk a természettel ismerkedve. Van vidramedence, Kormorános-tó, hódbemutató, mocsári teknősök, vörösróka, aranysakálok, háztáji állatok, hagyományőrző skanzen, vadak és muflonok, vízi játszótér, patak dioráma, 3D-mozi, terráriumok és akváriumok, víz alatti alagút és pedálo-zoo is. Az Ökocentrum minigolf pályáján önmagában órákat időzhetünk, ha gyerekkel érkezünk... Kicsit tartottam tőle, a gyerekek hogy bírnak magukkal, de felesleges volt a félelmem: tényleg interaktív, izgalmas a kiállítás, nagyon is tetszett nekik.

 

Strandok, vízisportok és minden, ami víz

Ha itt járunk, a fürdés kihagyhatatlan, de a vizet „tudományosan­” is érdemes felfedezni. Viszont ha az ökocentrumot bejártuk, talán érdemes könnyedebb programmal folytatni, például a Tisza-tavi szabadstrand megismerésével. Ez Poroszlón található, csendes, sekélyvizű partszakasz, gyermekes családok számára kifejezetten praktikus. Ha nagyobbakkal vagyunk, érdemes lehet Abádszalókra menni, ami a mozgalmas vízparti üdülés központja. Európában egyedülálló módon 14 négyzetkilométeres, természetes tófelületen ismerkedhetünk a vízisportokkal; jet-ski és vízisípályák várják a látogatókat. 

Érdemes tudni, Magyarországon a Tisza-tó környékén a legfejlettebb a vízitúra-szolgáltatás: tizenöt kikötőben is segítséget kérhetnek a látogatók az útvonalak összeállításában. Éljünk a lehetőséggel, ugyanis egy itt megtett hajóút túlzás nélkül felejthetetlen élményeket tartogat. Húszszemélyes hajók, motoros csónakok, kajakok és kenuk közül választhatunk a kölcsönzőkben, ahol akadálymentesített csónakok is rendelkezésre állnak. Mi egy egészen kicsi hajóval mentünk, épp csak a család és a túravezető fért el rajta, de az élmény egészen fantasztikus volt. A legeldugottabb zugokba is benavigált minket a kapitány, aki évtizedek óta járja a tavat. A lélegzetvételünkön, a hajó víztörésén és a lápi állatok hangjain túl semmit nem hallottunk, mikor a fák közé keveredtünk – ehhez hasonló nyugalmat máshol nem tapasztaltam. A környezet élt minden rezdülésében, mégis valamilyen egészen különleges békét árasztott: aktív volt minden, és közben nagyon nyugodt.

Az út során a bácsitól megtudtuk, hogy a tó négyévszakos horgászparadicsom is. Eltérő mélységű vize, kanyargós csatornái és hatalmas, nyugodt vizű tározója különböző fajok jelenlétét eredményezte.

A Magyarországon őshonos halak jelentős része megtalálható és jól fogható a Tisza-tó területén, de horgásztúrára indulás előtt érdemes tájékozódnunk azzal kapcsolatban, hol és miképp dobhatjuk be a botot. 

Sokminden belefért az itt eltöltött napunkba, de nem minden. Például, bár felfedeztük, hogy a Tisza-tavat körülvevő árvízvédelmi töltésen aszfaltos, hosszabb és rövidebb körökből álló pálya fut végig, amelyeken körbekerékpározható a teljes tó, nem volt időnk bicajozni. Még egy indok amellett, hogy vissza kell egyszer menni...

Nyitókép: Tambo / Wikimédia

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X