ZónánTúl

Jégbarlangok a közelben

A barlangok olyanok, mint a föld változásaival vésett ősi dokumentumok. Az óriás jégbarlang a Dachstein gleccser árnyékában, a Dobsinai jégbarlang a Szlovák paradicsomban vagy az Aranyosfői jégbarlang a Bihar hegységben – a Föld történetének jégbe zárt titkait tárják föl a látogatóknak.

Indulhatunk keletre, nyugatra, avagy északra, minden irányban találhatunk jégbarlangot a szomszédainknál. Különleges élmény a földalatti, természetes jégvarázs! Indulás előtt feltétlenül tájékozódjunk a nyitvatartásról, a vezetések időpontjairól. Legyen nálunk meleg ruha, megfelelő cipő, ami nem csúszik. És hagyjunk időt arra, hogy szervezetünk megszokja a kinti és benti hőmérséklet közti különbséget, különösen a nagy nyári melegben. Nem kell rohanni: ezek a barlangok évezredek vízcseppjei felett őrködnek!

Óriás jégbarlang a gleccser árnyékában

Az Óriási jégbarlang az Alpok egyik legcsodálatosabb látványosságai közé tartozik, mint természeti csoda. A Halstätter-See (Halstatti tó) közeléből, kabinos felvonóval juthatunk fel a bejárata közelébe, a Schönbergalm állomástól csak néhány percnyi sétával. A Dachstein óriás jégbarlangja magasan a Traun folyó völgye felett található, szivárgó víz táplálja, amely a Dachstein-fennsíkról a sziklában lévő hézagokon és hasadékokon keresztül jut be a barlangba.

Amikor a külső hőmérséklet fagypont felett van, az üregekbe hatoló víz szinte azonnal megfagy, és csodálatos jégformációkat képez, amelyek varázslatossá teszik a barlangot.

A hatalmas gleccserek, jéghegyek és jégkápolnák káprázatos látványt nyújtanak,

az élményt színes fényjáték is fokozza. A barlangok biztonságos menedéket jelentettek az emberek és az állatok számára több ezer évvel ezelőtt is, nekünk pedig programot nyújtanak, ha bánatos az időjárás.

A jégbarlang mellett megtekinthetjük a közeli Mammut barlangot is, kombinált jeggyel. A kabinos felvonó alsó állomásának közelében pedig ingyenesen látogatható az obertrauni Barlangmúzeum, ami a Föld történetének titkait mutatja be.

Dobsina a Szlovák paradicsomban

A Dobsinai jégbarlang ezer méter alatt található, tehát nem olyan magasan, de így is megőrizte évezredek fagyos örökségét, nem véletlenül a Világörökség része, és a világ egyik legjelentősebb jégbarlangja. 

A Szlovák paradicsom délnyugati szélén, a Szepes-gömöri hegységben 969 méteren ásítozik hívogató szája. A parkolóból húsz perces sétával juthatunk el a bejárathoz egy tanösvényen át, amelyen keresztül megismerhetjük a karszt élővilágát. Ezt a jégbarlangot emberemlékezet óta használták, mint jégvermet, de a nagyközönség előtt 1870-ben nyitották meg. Érdekesség, hogy 1946-ig bárki korcsolyázhatott benne, az 1950-es években itt edzett a csehszlovák korcsolyaválogatott is.

A jeges rész területe majdnem tízezer négyzetméter, látható itt jégesés, jégsztalagmit és jégoszlop, a jég legnagyobb vastagsága a Nagy-teremben 26,5 méter. A jég a csapadékvíz beszivárgásától függően rétegeződik, a kőzettel való érintkezési felületen lassú olvadás áll be, ezért az összessége 1700-2000 évente kicserélődik. A bejárattól, valamint a Kis- és Nagy-teremtől lassú mozgásban van a Földszint (Prízemie) és a Ruffíny korridor irányában: 3-4 centit tesz meg évente.

A Dobsinai jégbarlang csak nyári időszakban látogatható, de ekkor feltétlenül érdemes megnézni és összekötni egy pazar túrával a Szlovák paradicsom többi természeti csodájának meghódításával.

Az Aranyosfői jégbarlang

A Bihar-hegyi jégverem kihagyhatatlan csoda, és egész évben várja a látogatóit. Fenyveseken és vadregényes ösvényen át közelíthető meg az 1000 méter felett tátongó barlang-bejárat. Meredek sziklafal mellett ereszkedhetünk le a nyíláshoz, és innen tovább visz majd az út a hegy gyomrába. Csodás cseppkőképződményekben és jégformációkban gyönyörködhetünk az út során. Ma már nincs szükség fejlámpára, mert korszerű ledvilágítás segít felfedni a jégkorszak rejtelmeit.

De ha szeretnénk bekukkantani egy-egy jégvájta sarokba, vagy gyönyörködni a porcukorral hintett mennyezet látványvilágában, akkor nem árt egy plusz fényforrás.

Az Aranyosfői barlangban hatalmas termekben csodálkozhatunk rá a hihetetlennek tűnő, több mint 75 ezer köbméter jég bámulatos világára. A megfagyott víz egyes helyeken 25 méter vastagságban is fedi a barlang falát.

Élővilágát a ritkán megfigyelhető denevérek és apró rovarok jelentik. Nyáron sem megy fel a hőmérő higanyszála fagypont fölé, télen pedig jócskán alászáll, ezért a megfelelően meleg öltözet elengedhetetlen. Az első leírást a barlangról 1863-ban készítették, és ma is úgy tartják, az Erdélyi-szigethegység eme földalatti ékszerdoboza Európa legkáprázatosabb barlangja.

Ajánljuk még:

Melyik magyar városban járunk, felismered kép alapján? Kvízezz!

Valószínű, hogy már te is számtalan hazai városban megfordultál és rácsodálkoztál egy-egy szép épületre, főtérre vagy hídra. Ám ha nem a valóságban látod, hanem csak képen, akkor is beugrik, hogy hol készült? Tedd próbára a tudásod és az emlékezetedet, és kirándulj egyet virtuálisan Magyarország városaiban. 

 

Már követem az oldalt

X