ZónánTúl

Hogy menő legyen múzeumba járni: szuper helyek történelem iránt érdeklődő gyerkőcök számára

Legtöbbször a „menjünk múzeumba” ötlettől a gyerkőcöket kirázza a hideg. Pedig van számos olyan szuper hely szerte szép hazánkban, ahol játszva tanulhatunk a történelemről. A nekem legkedvesebbeket és az aprónépek szerinti legérdekesebbeket gyűjtöttem csokorba, ötletadónak. A lista korántsem teljes, lehet bővíteni!

Ősemberek Magyarországon

Az őskor leleteit több múzeumunk is elénk tárja: a Magyar Nemzeti Múzeum, a Nemzeti Galéria és a székesfehérvári Szent István Király Múzeum is gazdag őskori gyűjteménnyel büszkélkedhet. Vértesszőlősön az egykor itt élt előember, Samu életét ismerhetjük meg a Nemzeti Múzeum bemutatóhelyén. A Tata közelében talált, 350 ezer éves leletek a mészkőrétegbe zárva egészen jó állapotban maradtak meg, üvegen lépkedve leshetjük a múltat. Rövid kirándulással egybekötve kisebbekkel is remek program!

Százhalombattán a Matrica Múzeum Régészeti Parkja apróbb gyerekek számára szintén lebilincselő. A szabadtéri kiállításon megnézhetjük a bronz- és vaskori lakásokat, leülhetünk egy bronzkori lakóház konyhájába. A halomsírok – amelyekről a város a nevét kapta – egyedülálló emlékek, az egyikbe be is lehet menni. Odabent kicsit hátborzongató interaktív tárlat mutatja be a temetkezési szokásokat.

Egy bükki túra során több olyan barlangot is útba ejthetünk, ahol valamikor ősemberek tanyáztak: ilyen a Suba-lyuk, az Istállóskői barlang, a Szeleta-barlang és a Pes-kő-barlang.

Ókori embernyomok

Az egykori Pannónia provincia településeinek maradványai őrzik az ókor emlékeit hazánkban. A legismertebb talán az óbudai Aquincum, ahol egész évben öt állandó kiállítás mutatja be eleink életét. A Látványraktár, a Festőház vagy az Agyagból gyúrt történelem című tárlat mind olyan attrakciók, amelyek játszva vezetnek be a történelembe.

A balatoni nyaralás idején jó felkerekedni, és ellátogatni Nemesvámos közelébe, Balácára, ahol a Dunántúl legnagyobb villagazdaságának emlékeit és egy romkertet találunk. Rendszeresek a gyerekprogramok, amelyek során az egykor itt élt emberek életébe kukkanthatunk be, sőt, megkóstolhatjuk a korabeli ételeket.

Szombathelyen a Savaria Múzeum kiállítóhelyei is bővelkednek római kori emlékekben, talán ezekben van a leggazdagabb és legérdekesebb hazai gyűjtemény.

A sötét középkor

A középkor történelmét a Budapesti Történeti Múzeum Régészeti Gyűjteménye mutatja be legrészletesebben. Időszakosan szerveznek földalatti túrákat is, amelyeken Budavár rejtett pincéiben, barlangjaiban lehet megismerkedni a vár izgalmas történelmével. Emellett a Budavári Labirintusba is érdemes lemerészkedni, főleg, ha a kánikula elől bújnánk el.

Váraink többsége is a középkort mutatja be, és a legtöbb köztük ma már interaktív kiállításokkal, játékos kvízekkel jár az aprónép kedvében. Mi szép emlékeket dédelgetünk a Siklósi, a Sümegi és a Szigligeti Várról, de érdemes meglátogatni a Dunaföldvári Várat, a Cseszneki, a Csókakői, a Füzéri és Hollókői Várat, a győri Püspökvárat. Az Egri Vár pedig mindenképpen kötelező program! Általában ezeken a helyeken lovagi tornákat, történelmi programokat, középkori lakomákat rendeznek, amelyekről érdemes előre tájékozódni, mert jó móka kosztümbe öltözve átélni egy várvédő vagy egy várúrnő szerepét! A Visegrádi Fellegvárban még panoptikum is van.

A dinnyési Várparkban a történelmi Magyarország várai elevenednek meg akkora méretben, ami az óvodásoknak, kisiskolásoknak lenyűgöző, hiszen karnyújtásnyira vannak a bástyák, a tornyok, belenézhetünk az udvarokba. Ráadásul a ma már csak romokban létező várak eredetijén ámulhatunk, és kihelyezett történelemórákon lehetőséget biztosítanak megismerni azok történetét is.

A közelmúlt emlékei

A ma fiataljait erősen foglalkoztatja a XX. század történelme, nagyszüleik, szüleik élete a rendszerváltás előtti időkből. Sok jó gyűjtemény van, amely bemutatja ezeket. Ide sorolható a nagytétényi Szoborpark, amely az 1990. környékén elbontott vagy ledöntött emlékműveket gyűjtötte egybe.

A Retro Múzeum egy olyan csuda világba visz el, amely nem csupán érdekes, de felemás érzéseket ébreszt, hiszen belecsöppenünk egy valahonnan ismert, nosztalgikus, egyszerre kedvelt és nem kedvelt világba. Ezek a kiállítások remek alkalmak arra, hogy a múltunkat, a család történetét is górcső alá vegyük, és meséljünk róla – ha eddig még nem tettük volna.

Mielőtt útra kelnénk, olvassunk utána az úticélunknak. Ha látják a gyerkőcök, hogy ismerjük a helyet, tudunk mesélni egy kicsit a múltról, vagy bele tudjuk illeszteni egy családunkhoz kötődő történetbe. Így lesz a történelem élő, szerethető, a múzeumlátogatás pedig nem uncsi, hanem menő.

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X