ZónánTúl

Hét kevésbé ismert hazai tó, ahol érdemes csobbanni egyet

A túlfuttatott strandokon túl tucatnyi olyan gyöngyszem megbújik hazánkban, amiről nem is hallottak a legtöbben. Ezen helyzeten javítandó hét olyan hazai, fürödhető tavat mutatunk, amelyek közül nehéz lesz választani...

Hársas-tó

Máriaújfalu szélén találjuk a Hársas-patak felduzzasztásával létrejött Hársas-tavat, hivatalos nevén: a Máriaújfalusi-víztározót. Csodálatos környezetével, felújított szabadstrandjával és tanösvényével különleges élményt nyújt az ide látogatóknak, ráadásul strandröplabda pályájában a sportosabb habitusú fürdőzők is jól találhatják magukat.

A helyiek az Őrség Balatonjának nevezik: télen a lékhorgászok körében népszerű, nyáron pedig az ország minden részéről vonzza magához a fürdőzőket. Egy olyan hely ez, ahol hattyú, horgász és fürdőző békében megfér egymás mellett, és ahol a helyi büfében a lángos is képes feleleveníteni a régi ízeket. 

harsas-to

 Fotó: Wikimédia

Vadása-tó

Az Őrség marad, de kicsit távolabb utazunk: Hegyhátszentjakab határában bújik meg az Őrség gyöngyszemeként is emlegetett Vadása-tó. Egy mesterséges tó, ami valójában a háromhektáros déli és az egyhektáros északi részből álló tóegyüttes.

A fürdés kérdésköre érdekes: a kiváló vízminőségű tóban 2014 óta tilos az úszás, egy 150 méteres partszakasz mégis kivételt képez – itt kapott helyet a strand, ahol több, mint 6000 négyzetméternyi zöldterület áll pihenni vágyók rendelkezésére.

 Fotó: Wikimédia

Gébárti-tó

Zala megye központjában, Zalaegerszeg északi részén találjuk ezt a gyöngyszemet. A mesterségesen létrehozott, nagyjából kilenc méter mély tó a Szentháromság patak felduzzasztásával jött létre. Sétálhatunk, biciklizhetünk, a tó egyik felén a kutyastrandot látogathatjuk, másik felén a Kézművesek Házát kereshetjük fel. Fürdésre ott a szabadstrand vagy a Tóstrand, de egy kicsit odébb szép nagy halakat is foghatunk. Ha szeretnénk több napot is eltölteni, akkor választhatunk a kemping és az apartmanházak között, jöhet a lakókocsi vagy a sátor – programokban a környéken nem lesz hiány, az egészen biztos.

Arlói-tó

A Hódos-patak völgyében fekvő tó egy földcsuszamlás következtében keletkezett, úgynevezett suvadásos tó, ami igazi különlegességnek számít a környéken. A dombok ölelte víz változatos programokat kínál a látogatóknak, bárhány évesek is legyenek: túrázhatunk, fürödhetünk, csónakázhatunk, de akár nosztalgiázhatunk is egyet a vízibiciklin vagy a kempingben. Van itt lábtenisz- és focipálya, horgászhatunk, és a lenyűgöző Suvadás Liget természeti csodáit sem érdemes kihagyni. A tó mellett rendeztek már rock fesztivált, laskafesztivált, motoros találkozót, hajómodellezési bajnokságot és festőtábort is – csak hogy párat említsünk az elmúlt évek tucatnyi programjából.

Az utóbbi esztendőkben alaposan utána kellett járni, hogy valóban fürödhetünk-e a tóban. A június elsejei hírek alapján a tó vizét folyamatosan ellenőrzik, jelenleg fürdésre alkalmas – azonban ez naponta változhat. Bárhogyan is alakuljon a nyár, kirándulni mindenképpen érdemes egyet a környéken!

Szálka

A tavat egy völgy elzárásával, mesterségesen alakították ki. Az ide látogatóknak lehetőségük van horgászni, csónakázni, vízibiciklizni és egy kellemeset csobbanni is, és a strand vízminőségét az ÁNTSZ rendszeresen ellenőrzi. A gyerekeket játszótér várja, és akár itt is kempingezhetünk. Sportolási lehetőségben sincs hiány: strandröplabda, minifoci, kosár, SUP és kajak – no meg egy krokodilnak nevezett alkalmatosság, amit még nem volt szerencsém kipróbálni. Remélhetőleg közel sem annyira veszélyes, mint névadója.

 Forrás: Wikimédia

Joó-tó

Nehéz volt rábukkanni, de abszolút megérte: egy homokfövenyes strand Marcalgergelyinél fekszik, és nagyon szeretjük, mert abszolút család- és gyerekbarát. A strand területén hangulatos nádtetős árnyékolók és ingyenesen biztosított napágyak teszik komfortossá a fürdőzők pihenését. Kiváló vízminőséggel, biztonságos mederrel várja a látogatókat, homokos pályái pedig az aktívabb fürdőzőknek kínálnak számtalan lehetőséget: strandkézilabda, strandfoci és strandröplabda is játszható itt, ha van elég bátor jelentkező. Wifi, büfé és kerékpárkölcsönzés is adott, a környékbeli vendégházak pedig a többnapos tartózkodásra is lehetőséget adnak.

Sárvíz-tó

A Sárvíz-tó az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) 2020-as jelentése alapján kiváló természetes fürdőhely, és szolgáltatásaival a családok nagy barátja lett. A Vas megye déli részén, a Vasi Hegyháton található, erdős és szőlős hegyekkel körülvett, különleges klímájú Gersekarát strand „fehér homokos”, partja füves, a víz pedig kellemes, tiszta és lassan mélyülő. Van itt vízibicikli, kajakozási lehetőség, úszóstég, büfé, koktélbár, lángos, fagyi, pizza, lepény és még sok minden más. Jacuzzis vendégházak, játszótér, parti mobilházak, horgászlakok és kirándulási lehetőségek. A kérdés csak az: mikor indulunk? 

 

Ajánljuk még:

Tériszonyosoknak nem való, de gyönyörű látnivaló: a „bajor tenger” és a Sasfészek

Bajorország nem csak az Oktoberfest idején vonzó úti cél. Németország legdélibb tartománya rengeteg látnivalót tartogat, és mindenki találhat köztük kedveset: kastélyt, kisvárost, hegyet, tavat, meghódítandó csúcsokat. A bajor tenger és Berchtesgadeni Alpok a legismertebbek közé tartozik – csak megfelelően kell időzíteni az időjárást a kirándulás időpontjához!

 

Már követem az oldalt

X