Ezért érdemes belföldön utazni: így lehetsz felelős utazó (x)

ZónánTúl

Ezért érdemes belföldön utazni: így lehetsz felelős utazó (x)

A környezetvédelem egy nagyon ingoványos téma, bárhol és bármivel kapcsolatban is merül fel. Az utóbbi években nagyon trendivé vált zöldnek lenni, ettől rosszabb trend ne is terjedjen el a világban, én azt mondom. A legnagyobb divatláncok is próbálják zöld termékeikkel irányítani a fogyasztói társadalmat, fenntartható anyagokat, biopamutot, tengerparti hulladékot használnak a ruháik megalkotásához; még egy ananászhéjból készülő vegán bőrt is feltaláltak. Az ötletek nagyon jók, viszont az új bevezetése nem történik meg egyik napról a másikra. A divat mellett az utazás az egyik legelítéltebb dolog zöld körökben, de kis lépésekben ezen a területen is el lehet indulni a helyes irányba. Megmutatjuk, hogyan figyelhetünk oda környezetünkre nyaraláskor és milyen jótékony hatásokat érhetünk el, mint felelős turisták. (x)

A felelős turista célja, hogy a felkeresett vidék környezetére és kultúrájára a lehető legkisebb negatív hatást gyakorolja, sőt fogyasztásával igyekezzen segíteni a helyi emberek vállalkozását. A kézműves termékek megkóstolásával, megvásárlásával, a készítővel való személyes kontaktus által az élmények is intenzívebbek és értékesebbek lesznek. Amennyiben repülő, személyautó helyett utazásunkat biciklivel, gyalog vagy busszal tesszük és költéseinket belföldön generáljuk, máris nagyban hozzájárultunk a környezetvédelemhez és a felelős turizmushoz is. Nem könnyű megtalálni az olyan helyeket, ahol kicsit eggyé válhatunk a környezetünkkel és betekintést nyerhetünk a helyiek életébe, de a

hagyományos rétesnyújtás elsajátítása egy biciklis Gerecsei kalandozás során egy kis sárkányhajózással egybekötve tökéletes kirándulásnak ígérkezik

a fenntartható turizmus szempontjából is. Az, hogy megpróbálunk környezettudatosan utazni egyáltalán nem jelenti azt, hogy nem szabad jól érezni magunkat, vagy hogy nem lehetünk trendik.

Gondoljunk csak bele, mennyire jó sztorik és képek készülhetnek egy Balatoni naplemente SUP-olásról, melyet másnap kiteljesítenének egy bringás úttal a Balaton legszebb részén! Ilyen egy tökéletes Balatoni bringás hétvége. A SUP-olás manapság az egyik legdivatosabb sport és nincsen benne semmi környezetkárosító, fejleszti az állóképességet és a koncentrációt, új perspektívákat nyújt a vízen, így az egyik legélvezetesebb rekreációs tevékenységnek számít. Hogy a helyiek se maradjanak ki a jóból, látogassunk el egy levendulalepárlóba, hogy megtudjuk, hogyan készülnek ezek a csodás, helyben gyártott és kézzel csomagolt natúrkozmetikumok.

Én a magam részéről sajnos nem vagyok nagy bringás, de manapság már erre is létezik egy tökéletes megoldás, mégpedig az e-bike. A Balatoni élmények 2 keréken, de e-bike-on azok számára lett kitalálva, akik esetleg nincsenek olyan jó viszonyban a tekeréssel, de szeretnék tesztelni az elektromos biciklit, illetve a balatoni borokat, sajtokat, juhtúrót.

A biogazdálkodás iránt érdeklődők számára is akad számos érdekesség az országban: például Agostyánban meglátogathatnak egy önellátó biogazdaságot, lehet gyógynövényt szedni, sétálni, a fűben piknikezni, tehát testközelből megismerni a minket körülvevő értékeket a Gerecse lábánál.

Szerintem nem mindig az a trendi, ami új, inkább azt hívnám trendinek, amit sokan csinálnak. A biciklizésről azt már tudjuk, hogy nem lehet elfelejteni, de úgy tűnik, soha nem is megy ki a divatból. A vírus egyik pozitív hozadéka, hogy az emberek újra egyre többet kirándulnak és bicikliznek, sőt vannak, akik nem elégszenek meg egy könnyű, rövid sík tereppel, hanem szeretnék felmérni határaikat, azt, hogy mire képesek fizikailag.

Ez is egyfajta trend lett, a határaink feszegetése.

Ha valaki nyitott egy ilyen jellegű „teljesítmény bringázásra”, akkor ajánljuk a Tisza-tavi kerülés extrákkal nevű, 65 km-es túránkat. A táj és a bringaút adott, az energiát rétessel pótoljuk, különlegességként pedig a csipkeverés fortélyaiba is betekinthetnek a túra résztvevői.

A Continental Travel csapata úgy alkotta meg a kirándulásait, hogy mindegyik támogassa a helyi lakosok vállalkozásait, a hagyományokat, mindenhol megjelenik a természetesség, és megpróbáltunk egyediséget vinni az útjainkba minden téren, legyen az egy irodalmi út Juhász Annával vagy vacsora az észt kovácsmester műhelyében.

A téma margójára és zárásaként az alábbi idézetet ajánlom Diana hercegnőtől: „Tégy jót mással anélkül, hogy jutalmat várnál; abban a biztos tudatban, hogy egy nap valaki ugyanezt megteheti érted”.

(x)

Ajánljuk még:

7 OK, AMIÉRT ÉRDEMES A BELFÖLDI UTAZÁS MELLETT DÖNTENI
10 EGYSZERŰ TIPP ARRA, HOGYAN UTAZZUNK FENNTARTHATÓ MÓDON!

 
X
Már követem az oldalt