ZónánTúl

Egy csipetnyi Székelyföld Budapesten

Csak pár hónapja nyitott meg a Tiltott Csíki Söröző és Étterem, de már elnyerte a vendégek tetszését. Igazi székely hangulattal, különleges ételekkel és sörökkel várnak mindenkit a Mechwart Ligetnél Budapesten. A siker kulcsa természetesen a minőségben rejlik: Móricz Kitti, az étterem vezető séfje elárulta, hogy a sörök mellett az alapanyagok is jórészt Székelyföldről érkeznek hozzájuk.

„Már áprilisban megkezdődtek az előkészületek, a kialakult helyzet miatt azonban csak júniusban tudtuk megnyitni az éttermet. Azóta viszont egyértelműen látszik, hogy a vendégek nagyon szeretnek hozzánk járni egy jót inni és enni is” – osztotta meg beszélgetésünk elején Móricz Kitti. Aki itt jár, könnyen meggyőződhet róla:

a családias hangulatú étterem minden szegletéből árad a székely vendégszeretet,

ami többek között az Erdélyből érkezett bútoroknak és a nagyon barátságos, életvidám személyzetnek köszönhető. „Ez a budapesti étterem valójában egy mintaétterem. A terveink szerint a jövőben még több hasonló helyet nyitunk ugyanerre a mintára, mintegy franchise-módon. Ezért is volt fontos szempont számomra, hogy az állandó étlapon szereplő ételek könnyen elkészíthetőek legyenek, amik mégis egyediek és különlegesek” – magyarázta Móricz Kitti.

 
Molnár Réka

A hangulaton túl – amihez nagyban hozzájárul az óránkénti tombola, amely révén egy tálca sört nyerhet egy szerencsés asztaltársaság és az időnként felbukkanó székely néptáncosok, akik esténként három-négy alkalommal perdülnek táncra a vendégek nagy örömére és szórakoztatására – az ételekben sem kell csalódnunk. Mint megtudtuk, az ételekhez szükséges hozzávalók körülbelül 90 százaléka ugyancsak Erdélyből érkezik az étterembe, így igyekeznek garantálni a hamisítatlan székely ízvilágot. Emellett természetesen a sör határozza meg az ételkínálatot. „Amikor az étlapon dolgoztam, kaptam két rekesz sört, azok segítségével kísérleteztem ki a recepteket. Igazi erdélyi ízekkel várjuk a vendégeket” – mondta a szakember.

Az egyik legnépszerűbb ételük a miccs, amit rendhagyó módon csak sertés- és marhahúsból készítenek, hozzá pedig egy édeskés, mustáros mártást tálalnak, amihez a mézes sörüket használta fel a séf. De a kacsacombhoz sem hagyományos módszerrel készül a köret: a vadmálnás sörükön párolódik hozzá a káposzta. A csülök mellett illatozó hagymás burgonya kihagyhatatlan összetevője pedig maga a Tiltott Csíki Sör – a karamellizált hagymát ezzel öntik fel, majd visszapárolják az egészet. A kokojzás sajtfalatkák esetében az áfonyamártás a jégáfonyás sörből készül.

Az ételeink körülbelül 80 százalékában megjelenik valamilyen formában valamelyik sörünk.

De ettől függetlenül bárki nyugodtan fogyaszthatja, mert úgy készítjük, hogy kifő belőle az alkohol” – árulta el Kitti. „Természetesen olyan ételeink is vannak, amiket nem sörrel készítünk, viszont kiválóan passzolnak a sör mellé. Ilyen például a Székely tálunk, amin a négyféle felvágott zöldségekkel és egy nagy kosár pityókás kenyérrel érkezik az asztalra. Az volt a célunk, hogy az ételek révén is még közelebb hozzuk Székelyföldet, az ottani ízeket.”

 
Fotó: Molnár Réka

Bár a franchise étlapon nincs leves,

a székely csorba levest folyamatosan keresik a vendégeik,

ezért az vissza-visszatér a séf ajánlatában. „A csorba leves egy hagyományos székely étel, valójában egy savanykás leves zöldségekkel, egy kevés apróra vágott káposztával, sok tejföllel, citromlével, ecettel és húsgombócokkal. Ezt nagyon sokan keresték, keresik a kínálatunkban, bár kétségtelenül a miccs messze a legnépszerűbb ételünk.” 

Desszertek között feltűnik aztán az eperhabos tortácska, amit szintén a jégáfonya sörös mártás tesz még különlegesebbé, valamint a krémes, Csupa Csoki desszert vaníliafagylalttal...

 
Fotó: Molnár Réka

Móricz Kitti elárulta, hogy korábban nem volt szerencséje a székely gasztronómiához, de

az első pillanattól kezdve a szívéhez közelinek érezte az ételeket és az ízvilágot.

Nagyon szeretem megfőzni és persze enni is ezeket az ételeket, mert házias ízek jellemzőek rájuk. Életemben először főztem például csorba levest, amit az egyik székely kolléganőm meg is dicsért, olyan finom lett. Szerencsére sikerült a kezdetektől eltalálnom azt az ízvilágot, ami jellemző Székelyföldre.” 

Kitti végül meg is osztotta egyik legújabb sörös receptjét:

Málnasörös marcipános csoki torta

Hozzávalók:

 
 

Elkészítés:

A vajat a cukorral kihabosítjuk, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat. A csokoládét felolvasztjuk, 0,2 kg marcipánt lereszelünk, majd mindkettőt tojásos keverékhez adjuk a sörrel együtt.

A száraz hozzávalókat egy tálba szitáljuk, majd ezt is a krémbe keverjük. 32 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral, majd belehelyezzük a tésztát. 180 fokon 50 percig sütjük.

Miután kihűlt, félbevágjuk, betöltjük a lekvárral és a vékonyra nyújtott maradék marcipánnal.

A cikket a Tiltott Csíki Sör támogatta.

Ajánljuk még:

TE MEG TUDOD KÜLÖNBÖZTETNI A JUHOT A BIRKÁTÓL?
„IGYEKSZÜNK MÉLTÓKÉPPEN MEGMUTATNI AZ ŐRSÉG ÍZEIT” – INTERJÚ A PAJTA ÉTTEREMBŐL

 

 

Már követem az oldalt

X