Állati jó programajánló – a legjobb hazai állatparkok

ZónánTúl

Állati jó programajánló – a legjobb hazai állatparkok

Az állatos programok nemcsak a gyerekeknek nyújtanak felejthetetlen élményt, hanem mi, felnőttek is egy kicsit újra gyermeklelkűek lehetünk. Az állatok közelsége, érintésük, a velük való kommunikáció gyógyító hatással van a lelkünkre, amire valljuk be: egyre inkább nagy szükségünk van. Összeszedtem, hova járunk legszívesebben töltekezni! Következzenek Magyarország legállatibb helyei! 

RepZOOtic, Erdősmecske

Nemcsak lenyűgöző állatok, hanem rendkívül kedves és segítőkész emberek fogadják az ide látogatókat. Ha valaki már kellőképpen kiábrándult az állatkertek zord ketreceiből és gépiességéből, akkor a RepZOOtic-ban jól fogja érezni magát: közvetlen és kötetlen beszélgetések, kézbe vehető állatok, gondoskodás, nemes célok.

Az egyik legnagyobb élmény a farkasok közelsége, számos elképesztően gyönyörű állat van köztük. Kira, a róka is ámulatba ejti a látogatókat, nem beszélve az éjszakai állatnak számító petymegekről, akik néha nappal is megörvendeztetik a kíváncsi szemeket. De vannak itt mongúzok, emuk, szerválok, minimalac és számos cukiság. Erdősmecske igazi feltöltődés.

repzooticForrás: RepZOOtic/Facebook

 

Kápolnapusztai Bivalyrezervátum

Egy teljesen más, de legalább annyira különleges élmény. A Bivalyrezervátum a Magyarországon őshonosnak számító bivaly fennmaradásában és génállományának megőrzésében játszik fontos szerepet, emellett bemutatóközpontként is funkcionál. A dagonyázó, legelésző bivalyok mellett fürgén futkározó ürgéket is láthatunk, de az állatsimogató lakói is szeretettel várnak bennünket. A játszótér és kilátó is van, de akár egy szuper lovaskocsis programra is elmehetünk.

bivalyrezervatumForrás: Wikimedia Commons

 

Mini ZOO, Komló

Egy valóban „mini” állatkert, annak minden pozitív előnyével. Közel 60 állatfaj 150 egyede él itt, többségük simogatható, sétáltatható, etethető, így interaktív, élménydús időtöltésben lehet részünk, miközben fontos dolgokat tudhatunk meg az állatok tartásáról, fontosabb jellemzőiről.

A Mini ZOO csapata próbál egy láthatatlan hidat építeni ember és természet között, az ide látogatókat az állatok szeretetére és a természet tiszteletére ösztönzik. Ez látszik a lakókon is: Csucsú, az aranyfejű oroszlánmajmocska boldogan szaladgál, Pizsi, a borz a legnagyobb nyugalomban heverészik az árnyékban, és tucatnyi mentett vadonélő állat érzi itt jól magát.

minizoo-komlo Forrás: Mini ZOO Komló/Facebokk

 

Balatoni Madárkert – díszmadár- és kisállatpark

Az elsőként megnyitott hazai díszmadárpark. Tenyésztelepükön nem az elterjedt állatkerti gyakorlatot alkalmazzák (ahol a külső röpdékbe tett állatok fogadják a vendéget), hanem kétterű madárházakban csodálhatjuk meg a madarakat egy izgalmas szakvezetés során. Ez nemcsak maximális élményt nyújt a látogatóknak, hanem biztosítja a madarak egészséges, hosszú életét és utódnevelését is. Itt megismerkedhetünk számos papagájfajjal, fácánokkal, pávákkal, récékkel, díszbaromfikkal, de például ausztrál kontyosgalamb-családot és kínai bambuszfogolycsibét is megcsodálhatunk. A park felső részére építettek egy rönkhintákból, padokból és szaletliből álló parkot, illetve egy magaslest is. 

balatoni-madarkertForrás: Wikimedia Commons 

 

Veresegyházi Medveotthon

Micimackó-rajongóknak kötelező! Még az 1990-es évek végén, Veresegyházon nyílt meg Közép-Európa egyetlen medvemenhelye, ahol 3,5 hektárnyi területen játszadozhatnak a mesebeli medvék. Felejthetetlen élmény a hosszú, mézes fakanalakkal etetni a medvéket, hiszen egy karnyújtásnyira gyönyörködhetünk bennük.

De vannak itt farkasok is, amik természetes körülmények között, korlátozás nélkül a teljes területüket bejárhatják. A mosómedvék és ormányos medvék 2010-ben költöztek helyükre, az otthonban két rénszarvas is él, és az állatok királya, az oroszlán sem maradhat ki a sorból. Extra élményt nyújt az itt található kisvasút a muzeális jellegű bányamozdonyokkal, az erdőben halad végig egy másfél kilométeres körpályán, menet közben pedig átmegy egy bányavágaton is.

veresegyhazi-medveotthon Forrás: Veresegyházi Medveotthon /Facebook

Bella állatpark, Siófok

Egy abszolút látogatóközpontú, családias hely a Balaton mellett. A kétpúpú tevék, lámák, alpakák, pónilovak, mini-pónik, szamarak, kenuguruk, szurikáták, és zebuk birodalma, ahol még egy vízimadárpark is várja a vendégeket. Tevegelhetünk, részt vehetünk élménylovagláson és sétakocsikázhatunk is – nagyobb csoporttal még az omnibuszt is kipróbálhatjuk. Ha kedvünk támad egy városlátogatással egybekötni a programot, akkor érdemes az állatpark kisbuszával közlekednünk – már csak az extra élményért is.

bella-allatpark Forrás: Bella Állatpark, Zoo Siófok/Facebook

 

Tamási Parkerdő és Vadaspark

Szerintem a Tamási Vadaspark az ország legkülönlegesebb vadasparkja, ugyanis itt földbe süllyesztett leskunyhókból, speciális üvegen keresztül, egészen közelről figyelhetjük meg az állatok viselkedését természetes élőhelyükön. Közel ötven dámszarvas, gímszarvas, muflon és vaddisznó mindennapjai leshetőek meg itt, és érdemes megpihenni a vadaspark melletti tónál is egy kicsit, élvezni egy igazi retro piknik különleges élményét.

tamasi_parkerdo Forrás: Tamási Parkerdő és Vadaspark/Facebook

Petesmalmi vidrapark

Az ide látogatók megismerhetik a vidrák természetes élőhelyét, illetve megfigyelőkunyhókon keresztül a tavakra jellemző állat- és növényfajokat is, az élővilág zavarása nélkül. A park üzemeltetői szerint az itt szerzett élmények, ismeretek rendkívül fontosak a természeti környezet iránt érzett felelősség kialakításában, megerősítésében – minden korosztály számára. És ezzel abszolút egyet is tudunk érteni.

A park két főszereplője Boni és Tomika, a két mentett vidra, akik pillanatok alatt elbűvölik a látogatókat. Meghatározott időpontokban részt vehetünk vidrabemutatókon, és kirándulhatunk egy jót a tanösvényen a tavak körül. Végül a kilátóról csodálhatjuk meg a tájat.

peteshalmi-vidraparkForrás: Petesmalmi vidrapark/Facebook

A nyitókép forrása: RepZOOtic/Facebook

Ajánljuk még:

A legszebb virágzó fák és fasorok Budapesten

Van kedvenc virágzó fád? Keltél már útra azért, hogy megnézz egy virágba borult fasort? Lázba tud hozni a természetnek e mulandó, ám a jövő ígéretét vetítő gyönyörűsége? Virágnézésre csábítunk!

 

Már követem az oldalt

X