ZónánTúl

A hegyi doktor újra rendel, benézzünk hozzá? – Lélegzetelállító kirándulás Ellmauban és környékén

Te is rajongsz A hegyi doktorért? Ha kíváncsi vagy a sorozat kulisszatitkaira, és szívesen megnéznéd magad a muskátlis hegyi házakat, a gyönyörű kilátást, a forgatás helyszínei tárt karokkal várnak a tiroli Alpokban.

Vannak, akik egyenes szerelmesek a „hegyi doktorba”, vagyis az őt alakító Hans Sieglbe. Anyukám és barátnői is hatalmas sóhajt hallatva kapcsolják ki a tévét, amikor a „Folytatjuk” felirat feltűnik. Mások azért nézik szívesen, mert a fordulatos történet, az olykor hátborzongató orvosi diagnózisok, a váratlan megoldások lebilincselőek, és ebből tájékozódnak betegség-fronton. Jómagam azért ragadok olykor a képernyő előtt, mert időről-időre feltűnnek a kedvenc hegyeim.

A rendező gondoskodott arról, hogy a tiroli Alpok e jellegzetes hegye beivódjon az emlékezetünkbe, állandó sóvárgást gerjesztve.

Kedvenc színészem pedig nem más, mint Siegfried Rauch, aki a régebbi részekben alakította doktor Melchingert, a hegyi doktor elődjét.

A sorozatnak évek óta hivatalos rajongói oldala is van, ahol szinte mindent megtudhatunk a forgatásról, a színészekről. Bemutatják a helyszíneket, végigjárhatjuk virtuálisan a filmből megismert portákat, udvarokat. Azért a valóság mindig más, és amikor a nyáron ott suhant el velünk a vonat, hosszú perceken át függött szemem a Wilder Kaiser összetéveszthetetlen csúcsain. Hogy mi mindent rejt Ellmau és környéke annak, aki oda ellátogat? Lélegzetelállító kirándulóhelyek, hamisítatlan alpesi vendégszeretet és számtalan élmény vár Tirolnak ebben a parányi szegletében. A régiós turisztikai iroda pedig gondoskodik arról, hogy a sorozat rajongói ne maradjanak életre szóló élmények nélkül. Bekukkanthatunk kulisszatitkokba, körbenézhetünk a Gruber-ház ikonikus, muskátlis teraszáról, traktorral bejárhatjuk a Gruber-birtokot, lefotózhatjuk magunkat a Wilder Kaiser fogadó előtt.

A hegyi doktor rendelője és a Gruber család tanyája

Ellmauban található a hegyi doktor háza, ahová szervezett sétával is eljuthatunk. Ha magunk indulunk el, a „Bergdoktor-Haus” felirattal jelzett útvonal végén lelünk rá, 885 méteres magasságban. A ház a település központjából is látszik, ahhoz azonban, hogy közelebbről szemügyre vegyük, be kell vállalni egy bő fél órás gyaloglást. Az autót stílusosan a Bergdoktor-parkolóban érdemes hagyni, és akár traktorral is felzötyöghetünk a házhoz. Ha szerencsénk van, a forgatócsoportba is belefuthatunk! A helyiek szerint nem védi a színészeket zárt testőrfal, bátran lehet leskelődni. Nyári időszakban az eredeti díszlet minden kedden, szerdán, pénteken és szombaton délelőtt tekinthető meg belépődíj ellenében.

A Söller Bromberg napos oldalán, mintegy ezer méteres tengerszint feletti magasságban található a Gruberhof, a Gruber család filmbéli otthona. A parasztház és a panorámás reggeliző terasz, ahonnan egyedülálló kilátás nyílik az egész Kaiser-hegységre és a Hohe Salve-ra, már régóta a televíziós sorozat védjegyévé vált.

A Wilder Kaiser fogadó

A Going am Wilden Kaiser főtere a filmbéli város szíve. A tekintélyes templom mellett itt található a Wilder Kaiser fogadó is, amely a forgatás kezdete óta békés parasztházból filmes fogadóvá alakult. Az idős tulajdonos a ház egyik szobáját lakja, a forgatási időn kívül csend honol a házban. Csalódni fog azonban, aki asztalt vagy akár szobát szeretne foglalni itt, a gyönyörű ház valójában egyáltalán nem fogadó, a sorozatnak csak a szabadtéri felvételeihez használják.

A belső felvételek valójában az Ellmau-Auwaldban található Föhrenhof fogadóból származnak, ahol viszont vacsorázhatunk és éjszakázhatunk is.

Going idilli falusi hangulata, a filmből ismert sárga temploma, díszes, virágos házai mindenkit elvarázsolnak. A falu főterének másik gyöngyszeme az 1960-as években épült szökőkút rézszoborral, amely Szent Flóriánt, a tűzoltóság védőszentjét ábrázolja. A templomtéren áll a plébániahivatal, ami a filmben Franciska Hochstetter patikája, a belső felvételei pedig a közeli kisváros, Wörgl patinás gyógyszertárában játszódnak.

A kórház Hallban

Valójában nem Hallban van a sorozatbéli kórház: a Schwazban működő kórház biztosította a külső felvételeket, és az aula jellegzetes, színes székekkel teli várótermét. A díszletet pedig az ellmaui teniszcsarnok egy részében építették fel: a kórtermeket, az intenzív osztályt, a folyosókat és dr. Kahnweiler orvosi szobáját.

A mesés hegycsúcsok, a Wilder Kaiser

Vad császár a neve a hegységnek, amely lélegzetelállító kilátópontokkal, fenséges, csipkézett mészkő-meredélyekkel hívja fel magára a figyelmet. Már messziről kivehető, a filmben pedig alkalmunk lehet megismerni több oldaláról is. Az egyes epizódokban számtalan kirándulópont tűnik fel. Megismerhetjük belőle a hegyi legelőket, egy-egy félelmetes szurdokvölgyet, magaslatokat, szédítően meredek szakadékokat. Kirándulásra csábít, és akár egy hetet is bátran szánhatunk rá, akkor sem fogjuk megunni! Télen a síelők paradicsoma, májustól októberig pedig a hegyi túrázóknak kínál sok hegyi élményt.

A Wilder Kaiser lábánál fekvő Scheffau határában lévő Hintersteiner See mesébe illő víztükrét sokszor megcsodálhattuk a filmben.

A 883 méter magasan fekvő, kristálytiszta vízű tóban nyáridőn a bátrabbak megfürödhetnek.

Többféle hosszúságú jelzett sétaút vezet körbe a tó partján, a kijelölt fürdőhely közelében pedig apró büfé várja a kirándulókat.

Túra Ludwig kunyhójához

Aki elég erőt érez magában, ki ne hagyja Ludwig Gruber kunyhóját Lofer közelében. A 1500 méteres tengerszint feletti magasságban található Litzlalm és Litzlwiese legelőin a környékbeli gazdák szarvasmarhái legelésznek. A Reitkaser nevű kunyhó, amelyben a filmbéli Ludwig élt, itt található, idilli környezetben.

Gyönyörű kilátásban lehet részünk a környék hegyeire, ha ide felkapaszkodtunk! Nemcsak gyalog érdemes megközelíteni, remek hegyikerékpáros utak is felvezetnek.

Mivel kunyhó és környéke egészen közel esik a német határhoz, német oldalról piros színű hegyi élménybuszt is választhatunk a kiránduláshoz. A Litzlalm központjában egy Jausenstation, vagyis egy hegyi büfé kínál uzsonnát a megfáradt túrázóknak.

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X