ZónánTúl

70 kertet fedezhetsz fel egy nap alatt a szomszédban: mesés utazást tettünk a virágok világában

70 kertet meglátogatni egyetlen nap alatt? Elmerülni 70 páratlan kerti hangulatban? Térdig fogod járni a lábad, nem marad üres hely a jegyzetfüzetedben és a memóriakártyádon. Nem kell ezért a kerti élményért nagyon messzire menni: Bécstől félórányi autóútra áprilistól októberig vár egy egyedülálló kertkiállítás.

Die Garten Tulln

Die Garten Tulln – hirdeti már messziről a virágos plakát, és ahogy egyre közelebb érsz, érzed, itt valami olyan élményben lesz részed, amiért mindenképpen érdemes útra kelni.

Európa első ökológiai kertkiállítása 70 különböző kerttel vár. A Dunától nem messze ligetes részen alakították ki a Die Garten Tulln kiállítást. Hogy ne vessz el benne, van egy javasolt útvonal, és térképet is kapsz hozzá. A kényelmes, terrakotta színű kacskaringós út akadálymentesen visz végig a kerteken. A táblákon olvashatjuk a tudnivalókat németül, de a belépőjegy mellé kérés nélkül adnak magyar nyelvű tájékoztatót is. Mivel minden kert más és más terve, keze munkája, garantált, hogy ötletekben nincs hiány! Láthatunk ötletet paraszti kertre, buja falusi kertre, erdőkertre. Van itt angol-, portugál- és balti-tengeri kert is. A fehér virágokkal körülölelt Szerelem kertjében akár a boldogító igent is kimondhatjuk. (A szomszédos bajor sörkertben meg is lehet tartani a lagzit.)

Tulln amúgy a „rózsák városa”, a kiállításon is több rózsakertet csodálhatunk meg. A rózsafuttatók, pergolák, rácsok, rózsás térelválasztók praktikus és látványos variációi csodálatos rózsákat vigyáznak, a levegőben finoman érzéki rózsaillat leng.

Balkonkertek, gyógynövények minden mennyiségben

Ötletes megoldásokat kínál a balkonkert, ahol végigjárhatunk sokféle stílusú balkont. Magam is rácsodálkoztam néhány olyan elhelyezésre, beültetésre, amit sosem tudtam volna balkonon elképzelni!

A gyógyító kertben gyógynövények sokaságát ismerhetjük meg, betegségcsoportok szerint ültetve. Igen szemléletes ez annak, aki tanulni szeretné a fitoterápiát, vagy éppen egy adott betegségre keres gyógyírt a természetben.

Hatalmas tó víztükrén ringatózó szivárványszínben pompázó tündérrózsákban gyönyörködhetünk, de a kertekben felfedezhetünk kisebb dísz- és fürdőtavakat, pazar vízparti növénytársításokkal. A megfelelően kialakított vizes élőhely néhány hét múlva már benépesül vízi, vízparti élőlényekkel.

Ha belefáradt a szem és a szellem, felüdülést kaphatunk a mini „pincekertben”, ahol hamisítatlan szőlőskerti hangulat fogad, válogatott italokkal olthatjuk a szomjat.

És hogy a kertek élménye még színesebb legyen, 201 lépcső visz fel a hatalmas lombkorona-kilátóba, ami tanösvény is egyben. Szép időben az Alpok hósipkás csúcsait is megpillanthatod odafentről. Útközben megismerheted a Duna-mente közönséges fáit és madarait, információs táblák segítenek ebben. (Ha a lábad nem bírja a lépcsőzést, választhatod a liftet is.)

A kertkiállításra kerékpárral érkezőknek kerékpártároló, az autósoknak ingyenes, árnyékos parkoló áll rendelkezésre. Az egész kiállítás akadálymentesített, családbarát, de négylábúakat nem lehet bevinni. Van remek játszótér – magam is szívesen kipróbáltam volna egy-egy játékot, de túl nagy volt ehhez a nézőközönség. Ha megéheztél, több büfé és a tóra néző étterem kínál harapnivalót.

Nekem legjobban a városi, a társasházi kertek megoldásai nyerték el a tetszésemet, mert egészen újszerű módon közelítettek a természetes összhang kialakításához. El sem hinnénk, hogy egy nagy társasház előkertjében is lehet zöldtetős kukatároló, kis kiülő vadszőlős lugassal, elrejtett közösségi komposztáló és még oly sok minden, amit felsorolni lehetetlen. Meg kell nézni! És ha hazajössz, úgy fogod érezni: át kell rendezned a kertedet. És beszerezni még egy csomó növényt.

Hogy miért? Mert ilyen csodákat láttál, és szeretnél belőle még...

Ajánljuk még:

Az ország északkeleti szegletében kincsre bukkantunk: bejártuk az edelényi kastélyszigetet

Ma 40 éve nyilvánították műemlékvédelmi világnappá április 18-át azzal a céllal, hogy többszáz éves épített örökségeinkről rendszeresen megemlékezzünk. Ez alkalomból egy valódi építészet- és kultúrtörténeti csemegére hívjuk fel a figyelmet, amely tavaly nyár óta ismét látogatható: Magyarország hetedik legnagyobb kastélyát és környezetét, az edelényi kastélyszigetet mutatjuk be. Budapesttől bő kétórányi autóútra, Miskolctól 25 km-re található Edelény, a Bódva-völgy kapuja, egy 11 ezer lelket számláló kisváros. Nevezetessége a Bódva-szigeten álló kora barokk edelényi L'Huillier-Coburg kastély, amit egy iglói vándorfestő tett híressé.

 

Már követem az oldalt

X