ZónánTúl

5+1 libegő Magyarországon, amin egyszer mindenkinek ülni kell

Az ország hat pontján utazhatunk libegővel, és ha jót akartok magatoknak, egyiket se hagyjátok ki!

Sástó, Mátra

A Sástót és az Adrenalin Parkot összekötő libegő tavasztól őszig várja a látogatókat. A kétüléses felvonó hossza több, mint 450 méter, az utazás hossza pedig 7 perc. A hegyállomás a tengerszint felett 554 méter magasan fekszik, a völgyállomás 504 méteren.

Ha erre járunk, számos más izgalmas élményben is részünk lehet: végigsétálhatunk a sástói tanösvényen, bobozhatunk, gyűjthetjük az adrenalint az erdei kalandparkban, íjászkodhatunk, és még egy vízi akadálypályán is átküzdhetjük magunkat.

Magas-hegyi libegő, Sátoraljaújhely

Magyarország leghosszabb ülőszékes libegője Sátoraljaújhelyen található. Ennek tengerszint feletti magassága eléri a 480 métert, és közel 200 utast tud egy időben szállítani. A kétüléses libegő hossza 1332 méter, a szintkülönbség 230 méter. Retúr menetideje 50 perc.

Magyarország egyetlen kabinos felvonója is itt kapott helyet, „Dongó” névre keresztelték. A sornak még nincs vége: egy extrém átcsúszó pályát, a Sólyom nevű zipline pályát is itt találjuk, a völgyállomáson pedig óriás beltéri mászófalközpont vár. 

Eplény

A Bakonyban található Eplény télen a síelőket, nyáron a kirándulókat várja. A négyüléses felvonó 20-25 perc alatt juttat fel a hegy tetejére, ahol az Ámos-hegyi kilátó vár, innen tiszta időben a Balatonig el lehet látni. Az út alatt érdemes a környezetet figyelni, hiszen számtalan őz, szarvas, muflon és vaddisznó él a környéken. A libegő végállomásától nem messze található a Mezítlábas Ösvény, ami egészen a kilátóig vezet el bennünket. A környéken megannyi izgalmas programlehetőség várja az ide látogatókat, ezekről itt tájékozódhatsz.

Lillafüred

A libegő a lillafüredi Erzsébet sétány közeléből a Jávorhegyre szállítja az utasokat. A felvonó mellett kialakítottak egy rollerösvényt, azon, vagy egy túraútvonalon is megtehetjük az utat. A természeti a környéken gyönyörű, és külön öröm, hogy a libegő maga is környezetbarát. 

A felvonó 333 méterről indul és 606 méter magasan ér véget, az út 1080 méter hosszú. Egyszerre több mint 180 embert tud szállítani a 16-18 perces menetidő alatt. A bátrabbakat a libegőzés után a bükki terep segway és hegyi roller túrák várják.

Zugligeti libegő, Budapest

A Budai-hegységben található az ország legrégebbi és talán legismertebb ülőszékes felvonója, amelyet 1970-ben adták át, összesen 1040 méteres utat tesz meg. A zugligeti völgyállomástól a János-hegyet és a Normafát összekötő Hármaskút-tetőre juthatunk fel vele, ahol számos túraútvonal és programlehetőség közül választhatunk. Sok játszótér, futópálya, kardio-ösvény van itt, de felmehetünk a János-hegyi Erzsébet-kilátóra vagy kisvasútazhatunk is a környéken. 

Mátraszentistván

A Mátraszentistváni libegő csak különleges alkalmakkor látogatható, például a Libegők éjszakáján. De érdemes megjegyeznünk a helyet, ugyanis a sípark komplexumának részeként kialakított libegő és az őt körülvevő síparadicsom télen felejthetetlen élményekkel ajándékozhat meg bennünket. 10 változatos sípálya, közel 4 km-es pályarendszeren, három falu, egy sízóna- az ország legtöbb szolgáltatást nyújtó családi síterepe. 2017-ben épült meg az első új építésű négyszemélyes ülőlift a Síparkban, a mátraszentistváni panorámalift. Mire a másik öt helyet felkeressük, lehet, már lehull a hó, és célba vehetjük Mátraszentistvánt! 

Nyitókép: Александр Ефремов/Wikimedia

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X