ZónánTúl

5+1 libegő Magyarországon, amin egyszer mindenkinek ülni kell

Az ország hat pontján utazhatunk libegővel, és ha jót akartok magatoknak, egyiket se hagyjátok ki!

Sástó, Mátra

A Sástót és az Adrenalin Parkot összekötő libegő tavasztól őszig várja a látogatókat. A kétüléses felvonó hossza több, mint 450 méter, az utazás hossza pedig 7 perc. A hegyállomás a tengerszint felett 554 méter magasan fekszik, a völgyállomás 504 méteren.

Ha erre járunk, számos más izgalmas élményben is részünk lehet: végigsétálhatunk a sástói tanösvényen, bobozhatunk, gyűjthetjük az adrenalint az erdei kalandparkban, íjászkodhatunk, és még egy vízi akadálypályán is átküzdhetjük magunkat.

Magas-hegyi libegő, Sátoraljaújhely

Magyarország leghosszabb ülőszékes libegője Sátoraljaújhelyen található. Ennek tengerszint feletti magassága eléri a 480 métert, és közel 200 utast tud egy időben szállítani. A kétüléses libegő hossza 1332 méter, a szintkülönbség 230 méter. Retúr menetideje 50 perc.

Magyarország egyetlen kabinos felvonója is itt kapott helyet, „Dongó” névre keresztelték. A sornak még nincs vége: egy extrém átcsúszó pályát, a Sólyom nevű zipline pályát is itt találjuk, a völgyállomáson pedig óriás beltéri mászófalközpont vár. 

Eplény

A Bakonyban található Eplény télen a síelőket, nyáron a kirándulókat várja. A négyüléses felvonó 20-25 perc alatt juttat fel a hegy tetejére, ahol az Ámos-hegyi kilátó vár, innen tiszta időben a Balatonig el lehet látni. Az út alatt érdemes a környezetet figyelni, hiszen számtalan őz, szarvas, muflon és vaddisznó él a környéken. A libegő végállomásától nem messze található a Mezítlábas Ösvény, ami egészen a kilátóig vezet el bennünket. A környéken megannyi izgalmas programlehetőség várja az ide látogatókat, ezekről itt tájékozódhatsz.

Lillafüred

A libegő a lillafüredi Erzsébet sétány közeléből a Jávorhegyre szállítja az utasokat. A felvonó mellett kialakítottak egy rollerösvényt, azon, vagy egy túraútvonalon is megtehetjük az utat. A természeti a környéken gyönyörű, és külön öröm, hogy a libegő maga is környezetbarát. 

A felvonó 333 méterről indul és 606 méter magasan ér véget, az út 1080 méter hosszú. Egyszerre több mint 180 embert tud szállítani a 16-18 perces menetidő alatt. A bátrabbakat a libegőzés után a bükki terep segway és hegyi roller túrák várják.

Zugligeti libegő, Budapest

A Budai-hegységben található az ország legrégebbi és talán legismertebb ülőszékes felvonója, amelyet 1970-ben adták át, összesen 1040 méteres utat tesz meg. A zugligeti völgyállomástól a János-hegyet és a Normafát összekötő Hármaskút-tetőre juthatunk fel vele, ahol számos túraútvonal és programlehetőség közül választhatunk. Sok játszótér, futópálya, kardio-ösvény van itt, de felmehetünk a János-hegyi Erzsébet-kilátóra vagy kisvasútazhatunk is a környéken. 

Mátraszentistván

A Mátraszentistváni libegő csak különleges alkalmakkor látogatható, például a Libegők éjszakáján. De érdemes megjegyeznünk a helyet, ugyanis a sípark komplexumának részeként kialakított libegő és az őt körülvevő síparadicsom télen felejthetetlen élményekkel ajándékozhat meg bennünket. 10 változatos sípálya, közel 4 km-es pályarendszeren, három falu, egy sízóna- az ország legtöbb szolgáltatást nyújtó családi síterepe. 2017-ben épült meg az első új építésű négyszemélyes ülőlift a Síparkban, a mátraszentistváni panorámalift. Mire a másik öt helyet felkeressük, lehet, már lehull a hó, és célba vehetjük Mátraszentistvánt! 

Ajánljuk még:

Téli kirándulóötletek: távol a város zajától és mégis közel ahhoz

Különleges helyek, páratlan kilátások. Ez a közös abban az öt helyben, amelyek alig egy óra távolságra találhatóak valamely magyar nagyvárostól, mégsem kell attól tartanunk, hogy tömegekbe ütközünk. Sapka, sál, kesztyű legyen kéznél, csakúgy, mint meleg öltözet, az élményről pedig a természet gondoskodik. 

 

Már követem az oldalt

X