ZónánTúl

5+1 bakancslistás őszi program, amit senki nem hagyhat ki (x)

Mindenkinek vannak álmai, vágyai, amiket szeretne még életében megvalósítani. Ehhez nyújtunk egy kis segítséget néhány olyan top belföldi, bakancslistás ötlettel, amelyekre csak ősszel van lehetőség. Most vagy, soha! Használjuk ki a jó időt és adjunk lehetőséget hazánknak, hogy elvarázsoljon bennünket. (x)

  1. Szüret a Balatonon

Úgy tartja a mondás, hogy ha egy ajtó bezárul, kinyílik egy másik. Ezzel egyet érthetünk, hiszen lassan véget ér a nyári fürdőzések ideje, viszont egy még izgalmasabb program veszi kezdetét, méghozzá a Szüret! Már a 18-19. században is egy olyan társadalmi esemény volt ez, melyre rengetegen vártak egész évben és hatalmas mulatság keretében ünnepelték meg az évi betakarítást. Ilyenkor még a törvénykezés is szünetelt, és minden vitéz hazalátogatott a kihagyhatatlan eseményre.

Aki szívesen részt venne egy hamisítatlan szüreti programon, kipróbálná a szedés, darálás, préselés, mustfokolás folyamatait, az ne habozzon, mert erre egy évben csak egyszer, ebben az időszakban van lehetőség.

Korlátlan must és borfogyasztás, szüreti játékok, libazsíros kenyér lilahagymával… Vegyen részt egy igazi szüreti programon!

  1. Szarvasbőgés a Börzsönyben

A „Szarvasbőgés a Börzsönyben” programon betekintést nyerhetnek a vadászok legszentebb időszakába és fültanúi lehetnek a gímszarvasok nászának. Egy vissza nem térő alkalom, hogy az éj leple alatt megfigyelhessék ezt a gyönyörű zoológiai jelenséget, a gímszarvasok nászrituáléját. A szarvasbőgés biztosan minden természetkedvelő vagy hobbifotós bakancslistáján szerepel, hiszen ez egy izgalmas, nem mindennapi koncert és különleges látvány. A rejtélyes, éjszakai barangolás egy sötét erdőben pedig biztosan felkelti a gyerekek érdeklődését is.

  1. Szatmár-beregi szilvalekvárfőzés

Egy másik jellegzetes ősz eleji munka a szilvalekvárfőzés. A nyár végének közeledtével a Szatmár-Beregi térségben minden faluban érezni lehet a rotyogó szilvalekvár kellemes illatát. A szürethez hasonlóan a lekvárfőzés is egy társadalmi program, hiszen ahhoz, hogy az utánozhatatlan ízű és állagú szatmár-beregi szilvalekvárt megkapjuk, elengedhetetlen hogy akár 10-20 órán keresztül is állandó keverés közben főzzék a lekvárt. Aki szeretné tudni mi az a ciberézés, a lapicka, a penyő és az öregítés, annak itt az alkalom, hogy részt vegyen A szilva útján a lekvártól a pálinkáig” vagy Szatmár fekete aranya nyomában programokon. Akik részt vesznek ezeken a kirándulásokon a gasztronómia mellett egy csodálatos építészeti remeket is megcsodálhatnak Szatmárban, méghozzá a fakazettás templomokat.

  1. Őszi gasztroélmények a Bakonyban

A Bakonyi tájakon egy különleges gasztroprogram, mely elkalauzolja Önöket a nemzetközi sörversenyeken is elismerést nyerő apátsági sörök világába.

Ki kóstolt már szecsuáni borssal fűszerezett, szűretlen világos sört vagy valódi meggyel ízesített, szűretlen félbarna sört?

A programon bepillantást nyerhetnek a pálinkafőzés mikéntjébe. A somlói pálinkafőzde egy építészeti remek is egyben és ez a színtere annak a csodának, amikor a gyümölcs lelke halhatatlanná lesz a pálinkában. A pálinkakóstoló gyümölcsös aromái visszarepítik Önöket a forró nyári napokra. A „Bakony másképp is elcsábítja Önöket egy különleges helyre, egy tejfeldolgozó birtokra, ahol igazi családias, falusi élményekben lehet részük. A sajtüzemükben olyan különleges és ritka sajtkülönlegességeket kóstolhatnak, mint a tarkaborsos tehénsajt, a füstölt ordasajt vagy a lilahagymás gomolya.

  1. „Az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz bort igyál”

– tartja a mondás. Ennek margójára a legkülönlegesebb borvidékeket ismerhetik meg a Pincejárás és egy kis áhítat programon. Ez az út a Móri borvidékre repít el bennünket, ami az egyik legkisebb, de annál híresebb borvidéke hazánknak. A borvidék napsütötte dűlőin talált otthonra az ezerjó szőlőfajta. Ezután a nem is olyan messze fekvő, de kissé eltérő talajtulajdonságokkal rendelkező pannonhalmi borvidékre látogatunk, ahol csaknem 100%-ban fehérbort készítenek, és ahol megismerkedhetnek a pannonhalmi apátok áhítatos munkájával. Aki inkább édesszájú, annak a tokaji borvidéket ajánljuk, mely köztudottan a késői szüretelésű aszúborairól híres. A Tokaj ínyencekneknevű programon az egyik leghíresebb tokaji pincészet különleges boraival ismerkedhetnek meg. Emellett ez az út számos más gasztronómiai élményt is kínál a kolbászkóstolástól, a sajton át a pálinkáig és a lekvárig.

+1 Izgalom, kódfejtés, kirándulás – Mozdulj ki! A küldetés.

A Küldetésegy könnyed, játékos őszi kikapcsolódást ígér párral, gyerekekkel, családdal, amely során a résztvevők egy tikos aktát kapnak egy feladattal, ezt kell megoldani közös erővel, és közben több helyszínt is érint majd az út, ahol érdekességek, kutatás vár mindenkire. Egy plusz kellékre is szükség lesz itt, a résztvevők egyikének saját autójára. Tökéletes program ez azoknak, akik nem akarnak egész hétvégére elutazni, de mégis valami izgalomra vágynak, valami újra, amit még nem próbáltak. Fejtsenek logi-sztorit, keressék a jeleket, olvassák le a QR kódokat, és induljon a nyomozás!

A 7 éves Marcell videó beszámolója tokaji küldetésünkről:

 

A cikket a Continental Travel támogatta.

(x)

Ajánljuk még:

Öt kilátó, ahonnan a legszebb a balatoni panoráma
Néha el kell távolodni, hogy valamire igazán rá tudjunk pillantani. Magasra kell mászni, hogy a maga teljességében megláthassuk fizikai és lelki természetű dolgainkat is. A Balaton fizikai és „lelki” tünemény, ezért kilátókban álldogálva tudjuk csak igazán befogadni. 

3+1 Balaton környéki zarándokút, amiken még idén elkezdheted a caminózást
Zarándokútra általában nem egyszer megy el életében az ember. Az első alkalommal megtapasztalt lelki élmény hatására ugyan elkezdhetjük átrendezni az életünket, közelebb kerülni ahhoz a belső lényegünkhöz, akik valójában vagyunk, de amíg nem sikerül magát az életünket zarándokúttá változtatnunk, addig vissza-visszajárunk megmerítkezni a lelki szabadság élményében. Például a Balatonhoz.

 

Már követem az oldalt

X